Gyógyszer helyett sóterápia: elmulasztja a stesszt és a fájdalmat

A természetes gyógymódok közül rengetegen részesítik előnyben a sóterápiát és a sószobát, hiszen számos jótékony hatása van. Legyen szó légúti megbetegedésről vagy komolyabb asztmáról, életkortól függetlenül bátran ajánlják ezeket a helyeket.

Rohanó életünkben szinte mindent gyógyszerrel próbálunk orvosolni. Ha fáj a fejünk, beveszünk egy aszpirint, ha rosszul alszunk, altatóval próbálkozunk, de olykor még a mindennapos levertségre is tablettához nyúlunk. Pedig lehet, hogy ezeknek a problémáknak a hátterében olyan apró dolgok állnak, amiket természetes úton is gyógyíthatunk, ebben pedig a haloterápia, vagy más néven sóterápia is nagyszerű megoldás lehet.

A só jótékony hatásaival már Hippokratész feljegyzéseiben is találkozhatunk, hiszen az ókori filozófus is megállapította, hogy a sóbányákban dolgozó embereknek nincsenek légúti panaszai. Hatékonysága abban rejlik, hogy az asztali sóval ellentétben az itt alkalmazott himalájai kősó kalciumban, káliumban, magnéziumban, nátriumban, brómban és rézben is gazdag. Amikor sóterápiát alkalmazunk, ezeket az ásványi anyagokat juttatjuk szervezetünkbe.

Sószoba az egészségért

A terápiás kezelés lényege tulajdonképpen abból áll, hogy egy kősóval teli szobában ülünk. Ezeken a modern, már szinte minden wellness-szállóban megtalálható helyeken az évmiliókkal ezelőtt keletkezett sóbarlangok légkörét igyekeznek “mesterségesen” előidézni. A szobák falait kősóból készült téglákkal borítják, amit a funkció érdekében a só beporlasztásával vagy párologtatásával egészítenek ki, hogy a levegője pormentessé váljon és antiallergén közeget teremtsen. A levegő páratartalma 70 és 80 százalék között mozog, miközben egy kellemes hőmérsékletű, körülbelül 22 fokos térben üldögélünk. Általában 40-60 perc közötti időintervallumot javasolnak ahhoz, hogy a só kifejtse jótékony hatásait, de igazából bármennyi időt eltölthetünk ott. 

Fotó: Anastasiia Krivenok/GettyImages

Elsősorban légúti vagy légzőszervi megbetegedésekre, illetve azok megelőzésére alkalmazzák. A só tisztítja a légutakat, így mérsékli a légzőszervi megbetegedések tüneteit. Felveszi a harcot az asztmával, a kruppal, a szénanáthával, a hörghuruttal és az arcüreggyulladással is. Egyes kutatások szerint a sóban található nagy mennyiségű negatív ion csökkenti a depresszióra való hajlamosságot, de ízületi és bőrproblémákra is gyógymódot jelenthet. A sós levegő jótékony hatást gyakorol idegrendszerünkre, hormonháztartásunkra, alvászavarainkra és a méregtelenítésben is segítségünkre lehet.

Sószobát ma már a wellness hotelek mellett fürdőkben is találunk, de szép számmal akadnak csak erre specializálódott üzletek is. Budapesten több, kifejezetten sóterápiára szakosodott helyen áldozhatunk egészségünk oltárán, ilyen a Sóker Sóbarlang & Relax Központ vagy a Tátra Sóbarlang is. Nemcsak a főváros jár élen azonban ezen a területen, a demjéni Cascade barlangfürdőben is módunkban áll kipróbálni a kezeléseket, ha pedig Erdélyben járunk, semmiképp se hagyjuk ki a Parajdi Sóbányát, ahol természtes közegében bizonyosodhatunk meg a haloterápia hasznosságáról.

Sóterápia otthon 

Mint általában minden, a sószoba is több alkalom után fejti ki igazán jótékony hatásait, így érdemes terápiaszerűen alkalmazni. Ám akkor sem kell lemondanunk a természet csodájáról, ha nincs lehetőségünk rendszeresen felkeresni a szakértő helyeket, ugyanis otthoni környezetünkben is élhetünk a só jótékony hatásaival. A sólámpák nemcsak dekorációs kellékként szolgálnak, de megtisztítják lakásunk levegőjét és nyugtatóan hatnak ránk. Egy himalájai sóval töltött kispárnát pedig tökéletesen tudunk alkalmazni a fájdalomcsillapítók helyett: a hűthető és melegíthető párna elmulaszthatja a menstruációs görcsöket, de fülgyulladásra, vese- és májpanaszok enyhítésére is alkalmas. Tengeri sóval kevert vízzel napi 3-4 alkalommal gargalizálva pedig torokfájásunk múlik majd el.

 

Nyitókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: