A legdrágább ruhák, amiket a sztárok valaha viseltek

Audrey Hepburn, Lupita Nyong’o és Katalin hercegné legendás ruhái is helyet kaptak a világ legdrágább darabjai között. De vajon kinek a ruhája végzett az első helyen?

Ugye néha te is sok időt eltöltesz azzal, hogy összeállítsd a tökéletes szettet egy fontos eseményre?! Most képzeld el, mi történne, ha több millió ember figyelné, milyen ruhában vonulsz végig a vörös szőnyegen miközben a fotósok hada örökre dokumentálja a pillanatot? Érthető, hogy a sztárok nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a megfelelő ruhában érkezzenek meg egy-egy nívós eseményre, például az Oscar– vagy a MET-gálára.

A divatházak haute couture ruhakölteményeit a legismertebb dizájnerek tervei alapján, aprólékos munkával készítik el a varrónők, akik néha heteken keresztül dolgoznak egy-egy darabon. Nicole Kidman például a 2017-es Cannes-i Filmfesztiválon egy olyan Dior ruhában jelent meg, amelynek elkészítése 1000 órát vett igénybe. A különleges ruhák ára gyakran az egekbe szökik, talán nem is gondolnád, milyen nagy értéket képvisel egy-egy ikonikus szett. Ebben a listában azokat a ruhákat vesszük sorra, amelyek a világ legdrágább darabjaiként vonultak be a divattörténelembe.

Anne Hathaway, 80 ezer dollár (kb. 25 millió forint)

Fotó: Jeff Vespa, Bob Riha Jr/Getty Images

A 2011-es Oscar-gálán Anne Hathaway két dologgal hívta fel magára az emberek és a média figyelmét: egyrészt sokan kritizálták a James Francoval közös házigazdaként nyújtott teljesítményéért, ugyanakkor dicsérő szavakkal is illették a vörös estélyinek köszönhetően. A Valentino ruha önmagában egy vagyont ért, de Hathaway ezt tovább tetőzte a Tiffany & Co nyaklánccal, amelynek értéke 10 millió dollár (több mint 3 milliárd forint) volt. 

Kate Winslet, 100 ezer dollár (kb. 31 millió forint)

Fotó: Bob Riha Jr/Getty Images

Kate Winslet egy mentazöld Valentinoban érkezett meg a 2007-es Oscar-gálára. Az izgalmas vállrésszel díszített ruha több okból is különleges: egyike azoknak az utolsó daraboknak, amelyeket a legendás olasz divatház alapítója, Valentino Garavani tervezett 2008-as visszavonulása előtt. A másik érdekesség, hogy a ruhát nem a színésznő, hanem kislánya, Mia választotta ki.

Charlize Theron, 100 ezer dollár (kb. 31 millió forint)

Fotó: Jeffrey Mayer, Jason Merritt/TERM/Getty Images

Charlize Theron ebbe a fehér Christian Dior haute couture estélyibe szeretett bele, amikor a tökéletes ruhát kereste a 2013-as Oscar-díjátadóra. A ruha önmagában ‚‚csak’’ 100 ezer dollárba került, de a színésznő még néhány Harry Winston gyémántot is választott hozzá kiegészítőként. A szett teljes értéke így hirtelen 4 millió dollárra, azaz majdnem 1,5 milliárd forintra ugrott.  

Lupita Nyong’o, 150 ezer dollár (kb. 47 millió forint)

Fotó: Dan MacMedan/Getty Images

A kenyai-mexikói színésznő 2014-ben hatalmas sikert aratott és a 12 év rabszolgaság című filmben nyújtott alakításáért a legjobb női mellékszereplőnek járó szobrocskát is hazavihette. A következő évben megjelenésével lopta el a show-t: egyedi készítésű Calvin Klein ruháját 6000 igazgyöngy díszítette, amelyeket 25 ember 10 héten keresztül varrt fel kézzel a textilre. A ruhát a gála másnapján ellopták a színésznő hotelszobájából, de 2 napon belül a rendőrség letartóztatta a tolvajt és a lopott darabot is megtalálták.

Cate Blanchett, 200 ezer dollár (kb. 62 millió forint)

Fotó: Dan MacMedan, Steve Granitz/Getty Images

Amikor Cate Blanchett megjelent a 2007-es Oscar vörös szőnyegén, minden szem azonnal a színésznőre szegeződött. Blanchett a díjátadón azt állította, már akkor tudta, hogy ezt a ruhát szeretné viselni, amikor meglátta az Armani Privé divatbemutatóján. A testhezálló metálszürke darabot tetőtől talpig Swarovski kristályok borították, a gála után pedig olyan sokat beszéltek róla, hogy a ruha saját Wikipédia oldalt kapott.

Diana hercegné, 240 ezer font (kb. 93,5 millió forint)

Diana hercegné 1985-ben kapott meghívást a Fehér Házba, amikor Reagan elnök egy vacsorára invitálta. Lady D, egyik kedvenc divattervezője, Victor Edelstein álmodta meg azt fekete bársonyruhát, amelyet a hercegné az este alatt viselt. Az eredeti darabot először 1997-ben árverezték el, ekkor 100 ezer fontért talált gazdára. 2013-ban újból eladásra bocsátották, ekkor 240 ezer fontot fizettek érte.

Katalin hercegné, 250 ezer font (kb. 97 millió forint)

Fotó: Chris Jackson, WPA Pool/Getty Images

Katalin esküvői ruháját az Alexander McQueen divatház kreatív igazgatója, Sarah Burton tervezte meg kifejezetten a hercegné kérései alapján. A finom csipke hímzéssel díszített, mesébe illő uszályos ruha elképesztő befolyással volt az esküvői trendekre – mindenki olyan ruhában akart férjhez menni, mint Katalin és elképesztően sok másolat készült belőle.

Amal Clooney, 380 ezer dollár (kb. 118 millió forint)

Fotó: @amalclooneyofficial1/Instagram

Amal Clooney sem bízta a véletlenre, amikor az esküvőjét tervezgette: ruháját a dominikai-amerikai dizájner, Oscar de la Renta tervezte. Az egyedi darab elkészítéséhez 13 méter francia csipkét használtak fel, amelyre kézzel gyöngyöket és kristályokat varrtak. Hasonló díszítést kapott a két menyasszonyi fátyol is, az egyiket a szertartáson, a másikat a vacsorán viselte a menyasszony.

Meghan Markle, 387 ezer font (kb. 150 millió forint)

Fotó: WPA Pool/Getty Images

Ugyan Meghan Markle esküvői ruhájának pontos költségeit hivatalosan nem erősítették meg, de a becslések szerint közel 100 ezer fonttal drágább volt, mint Kataliné. A nagy napra a Givenchy márka kreatív igazgatója, Clare Waight Keller tervezte a ruhát, amely körül a menyegző után hatalmas botrány alakult ki. Sokan bírálták Meghan ízlését, és túl egyszerűnek tartották a választását, a tervezőnőt pedig plágiummal vádolták meg.

Imperial Pearl Syndicate esküvői ruha, 500 ezer dollár (kb. 156 millió forint)

Fotó: Bettmann/Getty Images

Az amerikai székhelyű Imperial Pearl ékszergyártó cég az 1950-es években készítette el azt az esküvői ruhát, amelyhez 100 ezer tenyésztett gyöngyöt használtak fel. A ruhát több televíziós műsorban is bemutatták mielőtt a gyöngyöket a Damon Runyon Rák-Alapítványnak adományozták volna. A műsorokban több modellen is bemutatták a különleges darabot, akik azt nyilatkozták, hogy a súlya miatt (13 kg) fél óránál tovább lehetetlen volt viselni. Az ’50-es években a ruha értéke 100 ezer dollár volt – ilyen drága ruha előtte sosem készült még -, ez ma 500 ezer dollárnak felel meg. Mary Joe Connolly (a képen) az egyik műsorban a ruhához egy négysoros gyöngyláncot, valamint egy igazgyöngyökkel díszített táskát, karkötőt, fülbevalót, kitűzőt és egy gyűrűt is viselt. Ezekkel együtt mai becslésekkel, nagyjából 725 millió forintba került a szett. Már értjük, miért áll mellette két testőr.

Audrey Hepburn, 900 ezer dollár (kb. 280 millió forint)

Fotó: Donaldson Collection, Silver Screen Collection/Getty Images

Nem kockáztatunk nagyot, ha azt mondjuk, Audrey Hepburn fekete Givenchy ruhája a világ egyik legismertebb és legmeghatározóbb darabjává vált. A színésznő az Álom luxuskivitelben című filmben viselte a francia tervező ikonikus kreációját, amelynek eredetije ma is a divatház tulajdonában áll. Viszont a ruhából két másolat is készült a színésznő számára: az egyiket 2006 decemberében árverezték el 900 ezer dollárért, a másik a madridi Museo del Traje-ben található.

Julie Andrews, 1.56 millió dollár (kb. 490 millió forint)

Fotó: YouTube

Az egyetlen olyan darab a listán, amely nem híres divattervező nevéhez köthető, de még így is sikerült bekerülnie a világ 3 legdrágább ruhája közé. Julie Andrews A muzsika hangjában viselte azt a legendás barna darabot – amiben a karaktere a Do-Re-Mi című dalt énekli -, amely 2013-ban egy aukción 1.56 millió dollárért kelt el. Kifejezetten szép összeg, főleg úgy, hogy egyetlen gyöngy vagy gyémánt sincs rajta.

Nicole Kidman, 2 millió dollár (kb. 625 millió forint)

Fotó: Barry King/Getty Images

Nicole Kidman az 1997-es Oscar-gálán jelent meg abban a Christian Dior haute couture darabban, amelynek értéke 2 millió dollár. A hímzett, oldalt hasítékolt ruhát a francia divatház frissen kinevezett kreatív igazgatója, John Galliano tervezte.

Marilyn Monroe, 5.6 millió dollár (kb. 1.75 milliárd forint)

Fotó: Sunset Boulevard, Bettmann/Getty Images

Senkinek sem kell bemutatnunk azt a jelenetet, amikor Marilyn Monroe fehér midi ruhája fellibben a Hétévi vágyakozás című filmben. Ez a jelenet tette híressé a William Travilla által tervezett ruhát, amelyért 2011-ben elképesztő összeget, 5.6 millió dollárt fizettek egy árverésen.

Nyitókép: Chris Jackson, Donaldson Collection/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: