Gyönyörű, mégis baljós fotók a zöldülő sarkvidékről

A kutatók a legmodernebb drónok segítségével figyelik meg az Északi-sark vidékét és elképesztő felvételeket rögzítettek. Az átlaghőmérséklet emelkedése miatt az egykor hófödte táj egyre több helyen borul zöldbe.

Kétség sem fér hozzá, hogy a felvételek lélegzetelállítóak, de csak néhány pillanatig tudjuk nyugodtan nézegetni az Északi-sark vidékén készült fotókat. Aztán gyorsan átfut az agyunkon az a gondolat, hogy „álljunk csak meg, ez nagyon nincs így rendben!”. Ezután inkább riasztónak tartjuk a zöld sarkvidék látványát. És valóban, van miért aggódnunk: ez a régió kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a bolygó többi része. A távoli észak hatalmas változásokon megy keresztül, amelynek következményeit nemcsak a sarkvidéken, hanem az egész világon megérezzük majd. Jeffrey Kerby dán ökológus arra figyelmeztet mindenkit, hogy a növények elszaporodásának súlyos következményei lehetnek a szén körforgását tekintve.

Fotó: Jeff Kirby/National Geographic

A tudósok megfigyelték, hogy az Északi-sark felmelegedésével a hó olvadása és visszatérése közötti időszak egyre hosszabb, ezért a növények hamarabb zöldülnek és néhány fajta egyre magasabbra nő. Még érdekesebb, hogy a növények olyan területeket is benépesítenek, ahol eddig sohasem éltek meg. A kutatók szerint az, hogy egyre zöldül ez a tájék, megváltoztathatja a tundra ökoszisztémájának működését. A magasabb északi-sarkvidéki növények több havat gyűjtenek maguk köré, ami elszigeteli a talajt a nagyon hideg levegőtől, és megakadályozza, hogy megfagyjon. A permafroszt felső fél méteres rétege egyébként minden nyáron megolvad, de a klímaváltozás hatására ennél jóval mélyebben is megindult az olvadás. Eközben pedig nagy mennyiségű metán, a szén-dioxidnál sokkal erősebb üvegházhatású gáz szabadul fel. Ez felgyorsítja a globális felmelegedés folyamatát, ami miatt tovább nő a hőmérséklet és megállíthatatlanná válik a körforgás.

Kerby szerint az is fontos tényező, hogy a zöld talaj sötétebb, mint a fehér, jeges vidék. A hó visszaveri a fényt, míg a csupasz talaj és a zöld növények elnyelik azt. „Olyan, mintha egy nyári napon fekete pólót viselnél a fehér helyett: melegebbnek fogod érezni a levegőt, mert a fekete több hőt nyel el.”

Fotó: Jeff Kirby/National Geographic
Fotó: NASA

Forrás: Wired
Nyitókép: Fotó: Jeff Kirby/National Geographic

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: