Gyönyörű telihold és a fagyhold fogyatkozása kápráztat el minket jövő héten

Minden teliholddal új történet veszi kezdetét. Ebben a hónapban a Frost Moon tündököl majd az égen, amit az amerikai őslakosok körében a mai napig nagy tisztelet övez. Az idei évben a fagyhold jelenségét ráadásul részleges fogyatkozás kíséri.

Páratlan természeti jelenségben lehet részünk, ha november 30-án, a kora reggeli órákban az égre pillantunk. A novemberi teliholdra, miután teljes pompájában megmutatkozik, a Föld sarló alakú árnyékot vet majd.

A novemberi teliholdat sokféle névvel illetik. A Frost Moon – fagyhold – csupán az egyike azoknak a különleges kifejezéseknek, ahogyan ezt az égi jelenséget hívják. Az emberi történelem során az amerikai kontinens őslakosai a teliholdakon keresztül követték az évszakok változását. Az égitestet a természethez kapcsolódó elemekről és jelenségekről nevezték el. A novemberi telihold egy másik népies neve a Hód hold, ugyanis ezek a kistestű emlősök ilyenkor keresnek menedéket a zord téli hideg elől. A fagyhold elnevezésből joggal következethetünk arra is, hogy ebben az időszakban kezdődik a tartós hideggel párosuló fagyok időszaka.

Teliholdkor a Nap szemben áll a Holddal, és a teljes felületét megvilágítja. Azonban amikor a két égitest közé ékelődik a bolygónk, olyankor a Föld árnyékot vet a Holdra, és a fehér gömb fénye megfogyatkozik. A jelenség az űrből és a Földről bárhonnan észlelhető, ahol éppen a Hold látható. A Greenwich-i középidő szerint reggel 7 óra 32 perckor fog megjelenni az árnyék a Holdon, és a megközelítőleg 83%-os holdfogyatkozás 9 óra 44 perckor éri el a csúcspontját. Sajnos az európai kontinensről, a jelenségnek csak az egész korai stádiumában lehetünk majd szemtanúi.

Forrás: Apartmenttherapy
Nyitókép: Misha Kaminsky/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: