Gyors, finom és egészséges: próbáld ki a karfiolsteaket!

Akár a vegán étrendre szavazol, akár csak vágysz egy kis újdonságra, a karfiolsteaknek helye lesz a receptjeid között.

Még mindig sok embertől hallom, hogy nem szeretik a karfiolt (vagy brokkolit, cukkinit, padlizsánt, egyéb, ide bátran behelyettesíthető zöldséget), ám szent meggyőződésem, ennek a legfőbb oka az, hogy nem tudják, hogyan kell jól elkészíteni. A tévhitekkel ellentétben ugyanis a zöldségeknek egyáltalán nem kell unalmasnak lennie, sőt! Rengeteg szuper módja van a felhasználásuknak, csupán egy kis nyitottságra és olykor egy kis inspirációra van szükség hozzá.

A karfiol például az egyik legsokoldalúbb zöldség a konyhánkban, hiszen fogyaszthatjuk például krémlevesként, salátaként, de akár még gnocchit is készíthetünk belőle. A legújabb trend pedig egyértelműen a steakverzió, ami nem véletlenül népszerű, nemcsak a vegánok, de a húsevők körében is, hiszen teli van a szervezetünk számára hasznos tápanyagokkal, szuper finom, ráadásul függően attól, hogyan fűszerezzük vagy dobjuk fel, rendkívül változatos is tud lenni.

Ha tehát az egyik újévi fogadalmad az volt, hogy egészségesebben, több zöldséget fogyasztva próbálsz meg étkezni 2024-ben, vagy csak vágysz egy kis újdonságra, ezt a karfiolsteaket neked találták ki. Gyorsan elkészíthető, csupán néhány alapanyagra lesz szükséged hozzá, s amellett, hogy finom, még rendkívül egészséges is. 

Sütőben sült karfiolsteak

Amire szükséged lesz: 1 nagy fej karfiol, olíva olaj, pirospaprika, kömény, fokhagyma, chili, só

A karfiolsteak legnagyobb titka a szeletelésben rejlik: először távolítsuk el a leveleket, majd nagyjából steakvastagságú szeletekre vágjuk fel a karfiolunkat, ügyelve arra, hogy ne legyen túl vékony a végeredmény, ebben az esetben ugyanis elkészítés közben könnyen széteshet majd. (Aki nem érez magában lelkesedést ehhez, rózsáira is szedheti a karfiolt, így is finom lesz, csak ebben az esetben nem steaknek hívjuk majd.) Az így kapott szeleteink mindkét oldalát alaposan megkenjük az olívaolaj és a fűszerek keverékével, majd sütőpapírral bélelt tepsiben, előmelegített sütőben (air fryerben, de akár serpenyőben is) 180 fokon sütjük addig, amíg aranybarnára nem pirulnak. Tálalhatjuk rizzsel, édesburgonyával, de készíthetünk hozzá akár egy joghurtos mártást is.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Ayeh Manfre (@cookingwithayeh) által megosztott bejegyzés

Fő a változatosság

Ha te is kacsintgatsz a karfiolsteak ötletével, eláruljuk, hogy az alapreceptet számos módon feldobhatod, csupán a képzeleted szab határt annak, hogy milyen módon készíted azt el. Maradt egy kis pesto a hűtőben? Simán felhasználhatod, csak kend le vele a karfiol mindkét oldalát, süsd meg, piríts hozzá egy kis fenyőmagot és már kész is. De elkészítheted paradicsomszósszal és mozzarellával, vagy összedobhatsz hozzá egy kapros, joghurtos öntetet is, amit megbolondíthatsz egy kis friss citromlével. Csak bátran, kísérletezz!

 

Nyitókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: