Gyors, olcsó és még tápláló is – 3 vegetáriánus recept a hétvégére

Ha a hétvégén nem szeretnéd minden időd a konyhában tölteni, viszont tápláló ebédet készítenél, akkor most mutatunk 3 vegetáriánus ételt, ami nemcsak tápláló, de pénztárcabarát is.

1. Lencseleves

Ha igazán laktató, de mégis könnyed ételre vágysz, akkor próbáld ki ezt a közel-keleti ízvilágot idéző lencselevest, amelyet sült hagymával és/vagy fenyőmaggal is tálalhatsz.

Fotó: Jade Aucamp / Unsplash

Hozzávalók

  • 3-4 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 2 darab hagyma, felszeletelve
  • 4 gerezd fokhagyma, felszeletelve
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1 teáskanál köménymag
  • 150 g barna vagy zöld lencse
  • 1,2 liter zöldségalaplé
  • 200 g spenót
  • 1 citrom frissen facsart leve
  • 4 evőkanál natúr joghurt

Elkészítése

Az összes hagymát pároljuk üvegesre, miközben a lencse 30 percig párolog egy fazék vízben. Ha elkészült a hagyma, tegyük félre, és ugyanabban a serpenyőben készítsük el a spenótot (ha olvasztott előtte olvasszuk ki), tegyünk hozzá sót, borsot és keverjük addig, amíg megfonnyad. Az zöldséglé felét öntsük egy turmixgépbe, majd minden alapanyagot egyesével tegyünk hozzá, majd öntsük rá a maradék zöldséglevet és turmixoljuk addig, amíg krémes állagot nem kapunk. Ízlés szerint ízesíthetjük pirított hagymával vagy fenyőmaggal. 

2. Curry-s gomba

Lassan érkezik a gombaszezon, addig is gyűjtsünk be minél több gombás receptet. Első nagy kedvenc a curry-s gomba, olyan, mint a gombapörkölt csak curry-vel és csicseriborsóval van bolondítva.

Fotó: Raman / Unsplash

Hozzávalók

  • 200 g gomba, negyedelve
  • 1 darab csicseriborsó konzerv
  • 200 g görög joghurt
  • 1 nagy hagyma, apróra vágva
  • 2 babérlevél
  • 4 gerezd fokhagyma, összezúzva
  • hüvelykujjnyi finomra reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál őrölt koriander
  • 1-2 teáskanál chilipor (ízlés szerint)
  • ½ teáskanál kurkuma
  • 2 közepes paradicsom, apróra vágva
  • 1 evőkanál garam masala fűszer 

Elkészítése:

Tegyük egy lábasba a csicseriborsót hagyhatjuk a saját levében főni, körülbelül 10 percre. Egy serpenyőt olajozzunk meg, majd tegyük bele a fokhagymát, a gyömbért, a paradicsomot, a fűszerekkel (kivéve a garam masalát), és kavargassuk közepes lángon 5 percig. Öntsük fel 200 ml vízzel, majd adjuk hozzá a garam masalat. Kevergessük, amíg a masala el nem “olvad”. Az elkészült csicseriborsót turmixoljuk össze majd adjuk hozzá a serpenyőben lévő léhez, miután a csicseriborsókrém magába szívta a fűszeres lét, adjuk hozzá a gombákat és öntsük fel még 100 ml vízzel. Közepes hőfokon kavargatás mellett főzzük 10-15 percig, amíg a gomba nem éri el a megfelelő puhaságot.

3. Sült koktélparadicsomos spagetti tárkonnyal

Egy paradicsomos tészta, ami egy kis különlegességgel, friss tárkonnyal és tejszínnel készül, amelyek kiegészítik az édes paradicsomot, és nem mellesleg a legjobb, hogy 30 perc alatt elkészül ez a recept.

Fotó: Ola Mishchenko / Unsplash

Hozzávalók

  • 800 g koktélparadicsom
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 500 g spagetti
  • 100 ml 20%-os  tejszín
  • nagy marék apróra vágott tárkony
  • 40 g frissen reszelt parmezán

Elkészítése

Melegítsük fel a sütőt 220°C/200°C-ra és állítsuk légkeverésesre. Miután a sütő felmelegedett, egy tepsire borítsuk rá a paradicsomokat, locsoljuk meg olívaolajjal, és süssük 15 percig, éppen amíg csak megpirulnak. Közben főzzük meg a tésztát, majd ha elkészült alaposan csepegtessük le, és tegyük vissza a tűzre a tésztát egy serpenyőben. A tészta vizéből merjünk ki 1,5 dl liter vizet és keverjük el benne a tejszínt a tárkony és a megpirult paradicsomokat, majd turmixoljuk össze egy tálban. A tejszínes paradicsomszószt öntsük a tésztára, majd 10 percig kavargassuk közepes lángon.

Nyitóképünk: Eaters Collective / Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: