Ha a hétvégén nem szeretnéd minden időd a konyhában tölteni, viszont tápláló ebédet készítenél, akkor most mutatunk 3 vegetáriánus ételt, ami nemcsak tápláló, de pénztárcabarát is.
1. Lencseleves
Ha igazán laktató, de mégis könnyed ételre vágysz, akkor próbáld ki ezt a közel-keleti ízvilágot idéző lencselevest, amelyet sült hagymával és/vagy fenyőmaggal is tálalhatsz.
Hozzávalók
- 3-4 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 darab hagyma, felszeletelve
- 4 gerezd fokhagyma, felszeletelve
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1 teáskanál köménymag
- 150 g barna vagy zöld lencse
- 1,2 liter zöldségalaplé
- 200 g spenót
- 1 citrom frissen facsart leve
- 4 evőkanál natúr joghurt
Elkészítése
Az összes hagymát pároljuk üvegesre, miközben a lencse 30 percig párolog egy fazék vízben. Ha elkészült a hagyma, tegyük félre, és ugyanabban a serpenyőben készítsük el a spenótot (ha olvasztott előtte olvasszuk ki), tegyünk hozzá sót, borsot és keverjük addig, amíg megfonnyad. Az zöldséglé felét öntsük egy turmixgépbe, majd minden alapanyagot egyesével tegyünk hozzá, majd öntsük rá a maradék zöldséglevet és turmixoljuk addig, amíg krémes állagot nem kapunk. Ízlés szerint ízesíthetjük pirított hagymával vagy fenyőmaggal.
2. Curry-s gomba
Lassan érkezik a gombaszezon, addig is gyűjtsünk be minél több gombás receptet. Első nagy kedvenc a curry-s gomba, olyan, mint a gombapörkölt csak curry-vel és csicseriborsóval van bolondítva.
Hozzávalók
- 200 g gomba, negyedelve
- 1 darab csicseriborsó konzerv
- 200 g görög joghurt
- 1 nagy hagyma, apróra vágva
- 2 babérlevél
- 4 gerezd fokhagyma, összezúzva
- hüvelykujjnyi finomra reszelt gyömbér
- 1 teáskanál őrölt koriander
- 1-2 teáskanál chilipor (ízlés szerint)
- ½ teáskanál kurkuma
- 2 közepes paradicsom, apróra vágva
- 1 evőkanál garam masala fűszer
Elkészítése:
Tegyük egy lábasba a csicseriborsót – hagyhatjuk a saját levében – főni, körülbelül 10 percre. Egy serpenyőt olajozzunk meg, majd tegyük bele a fokhagymát, a gyömbért, a paradicsomot, a fűszerekkel (kivéve a garam masalát), és kavargassuk közepes lángon 5 percig. Öntsük fel 200 ml vízzel, majd adjuk hozzá a garam masalat. Kevergessük, amíg a masala el nem “olvad”. Az elkészült csicseriborsót turmixoljuk össze majd adjuk hozzá a serpenyőben lévő léhez, miután a csicseriborsókrém magába szívta a fűszeres lét, adjuk hozzá a gombákat és öntsük fel még 100 ml vízzel. Közepes hőfokon kavargatás mellett főzzük 10-15 percig, amíg a gomba nem éri el a megfelelő puhaságot.
3. Sült koktélparadicsomos spagetti tárkonnyal
Egy paradicsomos tészta, ami egy kis különlegességgel, friss tárkonnyal és tejszínnel készül, amelyek kiegészítik az édes paradicsomot, és nem mellesleg a legjobb, hogy 30 perc alatt elkészül ez a recept.
Hozzávalók
- 800 g koktélparadicsom
- 2 evőkanál olívaolaj
- 500 g spagetti
- 100 ml 20%-os tejszín
- nagy marék apróra vágott tárkony
- 40 g frissen reszelt parmezán
Elkészítése
Melegítsük fel a sütőt 220°C/200°C-ra és állítsuk légkeverésesre. Miután a sütő felmelegedett, egy tepsire borítsuk rá a paradicsomokat, locsoljuk meg olívaolajjal, és süssük 15 percig, éppen amíg csak megpirulnak. Közben főzzük meg a tésztát, majd ha elkészült alaposan csepegtessük le, és tegyük vissza a tűzre a tésztát egy serpenyőben. A tészta vizéből merjünk ki 1,5 dl liter vizet és keverjük el benne a tejszínt a tárkony és a megpirult paradicsomokat, majd turmixoljuk össze egy tálban. A tejszínes paradicsomszószt öntsük a tésztára, majd 10 percig kavargassuk közepes lángon.
Nyitóképünk: Eaters Collective / Unsplash
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:
- A vegetáriánus életmód 7 árnyalata: étrendek, amelyekkel az egészséged és a bolygót is véded
- Így egyél, hogy védd a bolygót! Az étkezési szokásaink is hatással vannak a klímaváltozásra
- Így kerüljön több növényi étel a tányérodra: lépj túl a salátaparán!