Egy fárasztó nap után gyakran kihívást jelent, hogy mi kerüljön este az asztalra. Ilyenkor gyakran sem időnk, sem energiánk nincs már hosszú időt eltölteni a konyhában.
A legjobb megoldás tehát ha gyors és egyszerű étel készül vacsorára. Már pár hozzávalóból is könnyen készíthetünk finom ételeket. Most mutatunk is néhány „megúszós” receptet!
Hétfő: Sajtos-baconos leveles, három alapanyagból
A hétfő sokaknak mindig a hét legnehezebb napja, így indítsunk is egy villámgyors recepttel. A boltban kapható leveles tésztát kiterítjük, melynek egyik felét megszórjuk reszelt sajttal, majd a másik felét ráhajtjuk. A tészta széleit villával benyomkodjuk és egy pizzavágó segítségével csíkokra szeljük, amiket félbe hajtunk. Ha ezzel elkészültünk, a szeletelt baconbe tekerjük. Egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokon 20-25 percig sütjük.
Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 1 csomag szeletelt bacon, reszelt sajt ízlés szerint
Kedd: Serpenyős lepény
A vasárnapi ebéd igazi maradékmentője lehet a serpenyős lepény, aminek nincs kőbe vésett receptje. A kiolvasztott lángostésztát olajozott felületen, lapogató mozdulatokkal kinyújtjuk. Minimális zsiradékon – vagy anélkül – körülbelül 1,5 perc alatt mindkét oldalát készre sütjük. Ezután az egyik felére már mehetnek is rá a feltétek, majd ha kész, félbe hajtjuk. Fogyaszthatjuk különböző húsokkal, zöldségekkel, mint egy tortillát, vagy ehetjük tejföllel és sajttal, mint a lángost.
Hozzávalók: 1 csomag gyorsfagyasztott lángostészta, töltelék ízlés szerint (csirkemell/sonka/kolbász), feltét ízlés szerint
Szerda: Mini pizza
A mini pizza receptjét is variálhatjuk, hiszen egyéni ízlésünkhöz igazítva, akár többféle feltéttel is elkészíthetjük. Mi most egy klasszikus paradicsomos-sonkás pizzát mutatunk. A 180 fokon előmelegítet sütőbe sütőpapírral kibélelt tepsibe körülbelül 6 centiméter átmérőjű köröket helyezünk a lepénykenyérből. Ezeket megkenjük a passzírozott paradicsommal, megszórjuk az oregánóval és kis darabokra tépett sonkával, majd karikára vágott koktélparadicsomot és morzsolt feta sajtot helyezünk rá és a tepsi már mehet is a sütőbe. A mini pizzák 8-10 perc alatt készre sülnek és rukkolával, paradicsommal fogyaszthatjuk is.
Hozzávalók: 4 darab lepénykenyér, 1 dl passzírozott paradicsom, oregánó ízlés szerint, 8 dkg szeletelt sonka, 10 dkg feta sajt, 20 dkg, koktélparadicsom, 10 dkg rukkola
Csütörtök: Zöldséges sült csirke
Az egytálételek nemcsak gyorsak, hanem még a főzés utáni mosogatástól is megkíméhetjük magunkat. A zöldséges sült csirkében pedig minden tápanyag megtalálható, így még az esti nassolást is megelőzhetjük. A megtisztított kelbimbókat ketté, a megmosott burgonyát pedig gerezdekre vágjuk és a csirkemellet is felaprítjuk. A hozzávalókat egy magasabb falú, hőálló edénybe rendezzük. Az olíva olajat összekeverjük a préselt fokhagymával, sóval, borssal és köménnyel, majd ezzel a fűszeres szósszal meglocsoljuk a húst és a zöldségeket. A forró sütőben 40 perc alatt puhára sütjük, ezt követően pedig még kicsit piríthatjuk.
Hozzávalók: 70 dkg csirkemell, 50 dkg krumpli, 25 dkg kelbimbó, 0,5 dl olívaolaj, 1 kávéskanál kömény, 1 gerezd fokhagyma, só, bors
Péntek: Paradicsomos tészta 5 hozzávalóból
A tésztaételek is gyakran megúszósak, hiszen ha gyorsan ennénk valami finomat, ez az egyik legkézenfekvőbb megoldás. A paradicsomos tészta receptjéhez pedig igazából még be sem kell vásárolnunk. A hevített olajban pár percig dinszteljük az apró kockára vágott hagymát, hozzáadjuk a szeletekre vágott fokhagymát, egy kis idő múlva pedig paradicsomot, ami lehet akár konzerv is. Sózzuk, borsozzuk, cukrozzuk és pár perc alatt összefőzzük. A kifőtt tésztát leszűrjük, de a főzővizéből 100 ml-t félreteszünk, hiszen erre még szükségünk lesz. A tésztát a főzővízzel együtt hozzákeverjük a már kész paradicsomos raguhoz és még pár percig együtt főzzük őket. Reszelt sajttal találjuk.
Hozzávalók: 30 ml olaj, 150 gramm hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 400 gramm darabolt paradicsom, 180 gramm spagetti, 100 ml a tészta főzővizéből, 100 gramm trappista sajt, só, bors, cukor
Szombat: Virslis leveles házilag
A leveles tészta életmentő egy hosszú nap után, így hoztunk még egy receptet a segítségével. A tésztát liszttel megszórt felületen kinyújtjuk, egy derelyevágóval pedig olyan nagyságú téglalapokra daraboljuk, ami befedi a virslit. A virslit ezután beletekerjük a tésztába, a tekercsek széleit és tetejét is megkenjük tojással, majd megszórjuk szezámmaggal (ízlés szerint akár sajttal is). A sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezett hengereket villával megszurkáljuk és mehetnek is a 220 fokra előmelegített sütőbe. 20 perc alatt készre sütjük azokat.
Hozzávalók: 1 csomag leveles tészta, 6 darab virsli, 1 darab tojás, 2 evőkanál szezámmag
Vasárnap: Cukkinitócsni
A vasárnapi ebéd után vacsorára tökéletes választás lehet ez az egyszerű és kímélő cukkinitócsni. A lereszelt cukkinit egy tálba tesszük, besózzuk és pár percig állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Ezután egy tiszta konyharuhába tesszük a cukkinit, összefogjuk a tetejét és lehető legtöbb levet csavarjuk ki belőle. A kifacsart cukkinit egy tálban összekeverjük a tojással, a liszttel és sóval, borssal. Egy serpenyőben olajat hevítünk és egy kanál segítségével belehelyezzük a tócsnit, amit ellapogatunk. Oldalanként 2-3 percig aranybarnára sütjük. Tejföllel és metélőhagymával megszórva pedig már fogyaszthatjuk is.
Hozzávalók: 2 db cukkini, só, 1 darab tojás, 5 evőkanál liszt, őrölt bors, 200 ml étolaj a sütéshez
Nyitókép: Kristina Vianello/ Getty Images
Ha tetszett a cikkünk, ez is érdekelhet:
- 3 reggeli, ami vacsoraként is megállja a helyét – és fordítva
- Villámgyors receptek, ha azonnal ennél valami édeset
- 3 recept, amivel azonnal kiválthatod a szénhidrátot