A gyümölcs, ami a konyhában és a szépségápolásban is előkelő helyet foglal el: a szilva

Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a szilva volt az egyik olyan gyümölcs, amit az emberek a világ minden táján az elsők között háziasítottak. 2018-ra pedig már a fürdőszobánkba is beköltözött a szuper antioxidánsforrás!

A szilva varázslatos ereje a szépségápolásban

Nyilvánvaló, hogy a szilváról elsőre mindenkinek valamilyen finom étel jut az eszébe. A gasztronómiában ezerféleképpen felhasználják: a házi szilvalekváron túl szilvabor is készíthető belőle, a nagyi szilvabefőttet rak el télire, a karácsonyi szilvás papucsot se felejtsük ki a sorból, de húsételekkel is előszeretettel párosítják, sőt a szilva akár reggelire smoothie alapanyagként is megállja a helyét. Ezek után nem is csoda, hogy egészen kevés embernek jut az eszébe, hogy a szépségápolási rutinjába is beillessze a finom gyümölcsöt. Pedig a rengeteg antioxidánsnak köszönhetően kedvez a szépségünknek is. A szépségiparba nemrég újra berobbant kakadu szilvát például már az ausztrál őslakosok is használták, mégpedig gyógyításra, mivel az ausztrál vadonban élő növény tele van C-vitaminnal, régen úgy tartották, hogy mindenféle betegségre gyógyírt jelenthet a gyümölcs. Kaliforniában pedig 2018-ban három testvér állt össze, hogy megalapítsák saját organikus szépségápolási márkájukat, a Le Pruniert. A három lány dédnagyapjuk és nagyapjuk hagyományait vitték tovább és a családi farmon folytatták a gyümölcstermesztést. Édesapjukkal bejárták Ázsiát és Európát, hogy maguk is felfedezzék azt, hogy az ázsiai kultúrában hogyan használták fel az idők folyamán a szilva termését az egészség és a szépség szolgálatában. A Le Prunier nevű vállalkozás megalapításakor két világhírű laboratóriummal együttműködve azt tűzték ki célul, hogy fenntartható biogazdálkodási folyamatok alkalmazásával feltárják a gyümölcs eddig nem ismert jótékony hatását. A közös munka során egy értékes és erőteljes olajat fedeztek fel, aminek a Le Prunier nevet adták.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

LE PRUNIER® (@leprunier) által megosztott bejegyzés

És ez csak egyetlen történet a szépségipar terén, amit ennek a csodálatos gyümölcsnek, a szilvának köszönhetünk!

Magyarországon hol készül a legfinomabb szilvalekvár? A mamánál!

A szilva és a szilvából készült ételek talán mindannyiunkban képesek megidézni az idilli gyerekkort. Nem is véletlen, hiszen ez a gyümölcs minden háznál fellelhető volt, a júniustól október végéig termő szilva lévén ősszel egyre kevesebb friss gyümölcs terem a hidegebb hónapok legfontosabb finomságává lépett elő. A belőle készült lekvárról tudjuk, akkor jó, ha megáll benne a fakanál, a szilvásgombóc tésztája a megfelelő krumpli-liszt aránytól olyan tökéletes és a belőle készült pálinka, na, az csak Szatmári lehet. Egyébként ez utóbbi eredetvédett magyar termék, amely Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 64 falujából származó szilvát tartalmazhat, a fajtát tekintve Nemtudom (jellegzetes, nem magváló szilva) és Besztercei. A tükrösen tiszta, az érleléstől halványsárga színű gyümölcspárlat, keserűmandulára emlékeztető magzamattal” rendelkezik, a mandulás íze egyébként annak köszönhető, hogy a gyümölcs közeli rokonságban áll a mandulával. Ha szeretnénk egy kicsit feldobni a szilvás ételünket, mondjuk egy remek derelyét, akkor csak szórjuk meg némi pirított mandulával és máris egy sokkal mélyebb és gazdagabb ízt kapunk. Persze az íze mellett a szilva egészségügyi előnyeiről sem érdemes megfeledkezni, magas C-vitamin, magnézium, kálium és vas tartalma az őszi, téli hónapok szupersztárjává avanzsálja, de a benne található jelentős rost, szatén és szorbit mennyiségnek köszönhetően az emésztésünket is javítja. A 85%-ban vizet tartalmazó gyümölcs cukortartalma magas, ezért a diétázók bánjanak csínján vele.

Nyitókép: Westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: