Ha a feleség többet keres a férjnél, akkor tartósabb a házasság?

A fránya pénzügyek megmérgezhetik a párkapcsolatot, pedig nem kell, hogy ez törvényszerűen így legyen. Sőt, egyes kutatások szerint nem nő, hanem csökken a válás kockázata, ha a feleség keres jobban.

A mai napig emlékszem, hogy mennyire meglepődtem gyerekkoromban, amikor azt hallottam egy filmben, hogy házasodni nem szerelemből kell, hanem gazdasági szempontok alapján. A csinos szőke nő, aki erről oktatta az éppen fülig szerelmes barátnőjét, azzal érvelt, hogy a szerelem előbb vagy utóbb, de törvényszerűen elmúlik, viszont ha pénz van, azzal sok minden áthidalható. A filmben a szerelem bizonyult erősebbnek, az viszont nem derült ki, hogy a pénznek mekkora jelentősége volt ebben.

Ha pénz van, akkor minden van?

Az élet sokszor nagyobb forgatókönyvíró, mint a többszörösen díjazott filmesek, ezért néha a legvadabb elképzeléseket is felülmúlja. A tágabb környezetemben is elég sok változatra van példa, és bizony egyre többször úgy érzékelem, hogy az érzelmek csak a második helyen vannak, a gazdasági tényezők vezetik a listát. Ahogy egy ismerősöm szokta mondani: „ha pénz van, akkor mi baj lehet?

Az vitathatatlan tény, hogy a pénznek az élet minden területén fontos szerepe van. És igen, egy házasságban is. Elég, ha csak a hírességek hatalmas sajtóvisszhangot kapó válásaira gondolunk, ahol rendre felmerülnek a vagyoni kérdések. Ilyenkor ráadásul nemcsak a felek, hanem a válóperes ügyvédek is elég jól járnak, hiszen az ügyfeleiknek minden pénzt megér, hogy kiforgassák a korábban szeretett partnerüket a vagyonából.

Míg évtizedekkel korábban a nők a háztartást vezették, és a gyerekeket nevelték, nem is volt komoly téma a pénz, hiszen csak a férfiak kerestek. Aztán megváltozott a világ, és a nők is érvényesülést szereztek maguknak. Ez nemcsak annak tudható be, hogy elegük lett az otthonlétből, hanem egyre több hazasság végződött válással, és egyszerűen meg sem tehették, hogy ne legyen önálló jövedelmük.

Jobb az, ha a nő keres többet?

Bár komoly visszhangot kap folyamatosan, hogy a nők mennyire alul vannak fizetve a férfiakhoz képest, ma már nem számít ritkaságnak, hogy egy feleség többet keres a férjénél. De vajon a ház ura mennyire tolerálja jól ezt a helyzetet? A téma kapcsán egy új amerikai tanulmány meglepő eredményt hozott:

a vizsgált párok esetében tartósabbnak bizonyult a házasság azoknál, ahol a nők kerestek többet.

Egy korábbi, 2016-os tanulmány még más eredménnyel zárult, akkor nagyobb válási hajlamot figyeltek meg ezekben az esetekben. „Azok a házasságok, amelyekben a feleségek többet keresnek, mint a férjük, a feltételezések szerint rossz házassági eredménnyel járnak, mivel ez az egyenlőtlenséget szimbolizálja, a nem normatív hatalmi viszonyokat, és fenyegetést jelent a férfiak nemi identitására, mint családfenntartókra” – fogalmaztak a kutatók a korábbi vizsgálataik után. Azonban ez a tendencia a felmérések alapján az elmúlt évek során megfordult, aminek számos oka lehet.

A világjárvány is sok változást hozott

Ma már szerencsére megdőlni látszanak a sztereotípiák, és a feleségek keresetének növekedése nem jár együtt a válás kockázatával. Napjainkban, amikor a munkaerőpiac helyzete jelentősen megváltozott, és a világjárvány is erősen beavatkozott a folyamatba, az anyagi biztonságszempontjából sokkal nagyobb hangsúly van azon a családoknál, hogy mindkét félnek legyen munkája és bevétele. „Pár kivételes helyzettől eltekintve, az a normalitás, hogy ma már egyre nehezebb fenntartani egy családot egy fizetésből. Ezért mindkét félnek hozzá kell járulnia a családi kasszához, nem lehet, és nem szabad hiúsági kérdést csinálni ebből, mert az mérgező hatású lehet a kapcsolatra” – mondja Johanna Rickne, a Stockholmi Egyetem professzora.

A házasságokban továbbra is konfliktust okozhatnak az anyagiak, de sokkal inkább az a viták forrása, ha az egyik fél nem, vagy jóval kisebb mértékben járul hozzá a közös kiadásokhoz. Azok a kapcsolatok a leginkább kiegyensúlyozottak, ahol nagyságrendileg hasonlóan keresnek a felek, de legalábbis mind a két félnek van saját bevétele. Ha valaki egyáltalán nem rendelkezik saját jövedelemmel, a kiszolgáltatott élethelyzet egy idő után mindenképpen (belső és külső) feszültséghez vezethet.

Egy jól működő házasságban az ego nem a fizetés mértékétől függ. „Több pénz jár neki, ami több pénzt jelent nekünk, és ez fordítva is így van. A pénzt nem külön, hanem együtt költjük, nincsenek álmatlan éjszakáim attól, hogy a feleségem keres többet” – fogalmazott egy vezető beosztású férj.

Forrás: elle.it

Nyitókép: Marko Geber/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: