Ha a következő 8 dolog igaz rád, akkor mentálisan erősebb vagy, mint az átlag

Ez a belső erő segít túllépni a nehézségeken, kitartani a célok mellett és felülkerekedni a kihívásokon. Neked sikerült már felszítani a mentális erődet?

Mi az a mentális erő? Az a képesség, aminek köszönhetően szabályozni tudjuk az érzelmeinket, a gondolatainkat és a viselkedésünket, még az embert próbáló helyzetekben is. Ez a gyakorlatban nem mindig egyszerű, de éppen ez különbözteti meg a sikeres embereket a sikertelenektől. Ha a következő 8 kérdés mindegyikére az a válaszod, hogy „mindig”, akkor vállon veregetheted magadat, mert tisztában vagy saját képességeiddel és úgy csoportosítod az erőforrásaidat, hogy azok a javadat szolgálják.

1. Ellenálló vagy a kudarcokkal szemben?

Amikor akadályok között navigálsz és kihívásokkal nézel szembe, biztosan lesznek olyan pillanatok, amikor vereséget szenvedsz. De a mentális erődet az határozza meg, hogy össze tudod-e szedni magad és tudsz-e tovább küzdeni. A mentálisan erős emberek nem engedik meg maguknak, hogy szétessenek, sokkal inkább fejlődési lehetőséget látnak a nehézségekben. Ahelyett, hogy megrekednének az érzelmi viharokban és azt kérdezgetnék maguktól, hogy „miért ilyen igazságtalan velem az élet?”, inkább azon törik a fejüket, hogyan lépjenek előre.

2. Jól teljesítesz nyomás alatt?

Az, hogy mennyire tudsz jól teljesíteni nyomás alatt, nagyrészt a gondolkodásmódodon és a stresszorokra adott reakcióidon múlik. Mentálisan erősnek lenni azt jelenti, hogy inkább a kihívásra fókuszálunk, mintsem a fenyegetésre. Ha valamit fenyegetésnek tekintesz, a tested úgy reagál, mintha a vadonban lennél egy ragadozóval szemben: szaporán dobogó szívvel, izzadó tenyérrel, megfeszült izmokkal és felfordult gyomorral leszel „gazdagabb”. A szorongás és az, hogy mindent elképzelünk, ami rosszul sülhet el, aláássa a teljesítőképességünket. Ezzel szemben a mentálisan erős emberek azt erősítik magukban, hogy „felkészültem erre a kihívásra”, ezzel a megközelítéssel pedig fokozzák a koncentrációt és kontrollálják az érzelmeiket és gondolataikat.

3. Kerülöd az elismeréskereső viselkedést?

A mentálisan erős emberek a hitelességet hajszolják, nem az elismerést. Tudják, hogy az elismerés megfoghatatlan, és az embereknek tetsző viselkedés hajszolása alááshatja az önbizalmukat, reklámozhatja a bizonytalanságukat és hamis komfortérzetet teremthet. Megértik, hogy az elismerés iránti igényük mennyire visszatartja őket a sikertől, ehelyett inkább úgy viselkednek, mintha már megkapták volna a vágyott elismerést.

4. Kerülöd, hogy másokhoz hasonlítsd magad?

Az összehasonlítgatás csak arra jó, hogy kicsinek és értéktelennek érezd magad mások mellett. Hiszen jellemzően nem az erősségeinket mérjük össze másokéval, hanem a gyengeségeinket hasonlítjuk mások érdemeihez. Az ő sikerüket valamiféle eredendő felsőbbrendűségnek tulajdonítjuk, ahelyett, hogy figyelembe vennénk a kontextust és azokat a tényezőket, amelyek az ő javukra működhettek. A mentális erővel bíró személyek csak önmaguk korábbi verziójához hasonlítják magukat.

5. Milyen gyakran kérdőjelezed meg a status quo-t?

A bátorság az egyik legfontosabb jellemvonása a mentálisan erős embereknek. A bátorság azt jelenti, hogy nagyban gondolkodunk, kockázatot vállalunk, túllépünk a kellemetlenségeken, új dolgokat próbálunk ki, és elfogadjuk a változást valami értékes dolog érdekében. Ehhez fel kell tárni a minket visszatartó hiedelmeket, le kell leplezni a nem hasznos feltételezéseket és a korlátozó mondatokat, és le kell tépni az önmagunkra aggatott címkéket, amelyek nyomasztanak. A bátorság azt jelenti, hogy az olyan korlátozó hiedelmeket, mint például „nem vagyok elég jó”, felváltjuk olyan megerősítő hiedelmekkel, mint például „minden képességem megvan a sikerhez”.

6. Képes vagy kezelni a negatív érzelmeidet abban a pillanatban, amikor azok felmerülnek?

A mentálisan erős emberek nem hagyják, hogy a negatív érzelmek eluralkodjanak rajtuk. Ha úgy érzik, hogy elárasztják őket az érzések, akkor várnak egy pillanatot és ha szükséges, némi távolságot teremtenek önmaguk és a szituáció között. Nem hagyják, hogy az érzelem olyan helyre húzza őket, ahol nem akarnak lenni. Ehelyett megnevezik, amit éreznek, így az érzés elveszíti a hatalmát felettük. Ezután logikusan átértékelik a helyzetet és csak ezt követően reagálnak higgadtan és megfontoltan, képviselve önmaguk legjobb változatát.

7.  Milyen gyakran mondanád magadra (vagy mondják rád mások), hogy határozott vagy?

A határozatlanság az önszabályozás, a fegyelem, a bátorság és a meggyőződés hiánya, különösen káros formában. A határozatlanság elszívja az energiáinkat, miközben a habozás lehetővé teszi másoknak, hogy ráugorjanak arra a lehetőségre, amivel mi nem merünk élni. Ez azt eredményezi, hogy időt pazarolunk arra, hogy megkérdőjelezzük magunkat, amit akár azzal tölthettünk volna, hogy megtegyük az első lépést a céljaink felé.

8. Milyen gyakran vonod magad felelősségre?

A mentálisan erős emberek nem félnek tükörbe nézni és megkérdezni maguktól:

  • „Hol keresek kifogásokat ahelyett, hogy fejlődnék?”
  • „Hol kerülöm a problémát, ahelyett, hogy vállalnám a felelősséget?”
  • „Hol hibáztatok másokat ahelyett, hogy bátor lennék?”

Nem mindig könnyű felelősségre vonni magunkat, de a helyes dolgot cselekedni ritkán gyerekjáték.

Még ha most nem is tudsz „mindig” választ adni a fenti kérdések mindegyikére, ez nem jelenti azt, hogy soha nem is fogsz. A megfelelő szándékkal és eszközökkel mentálisan erősebb lehetsz – és az is maradhatsz.

Forrás: cnbc

Nyitókép: Dmitriy Zub/Pexels)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: