Ha borkóstoló, akkor Szépasszony-völgy! Nyáron jobb lesz, ha te is útba ejted

Fehér, vörös, rozé - mindet megkóstoltam!

Lehetsz igazi borszakértő, vagy hozzám hasonlóan felzárkóztatásra szoruló, érdeklődő zöldfülű, igazi kikapcsolódás vár rád, ha Eger minőségi boraival és egy remek társasággal eltöltesz egy nyári délutánt a Szépasszony-völgyben.

Szeretem a bort, de nem vagyok otthon a pincészetek világában, minél több a lehetőség az itallapon, annál valószínűbb, hogy a nálam jó esetben hozzáértőbb vacsorapartnereimre bízom a választást. Egy egri bortúra szuper alkalom arra, hogy kiokosodjak a témában, gondoltam: új fajtákkal ismerkedhetek meg, és talán még a kedvenc furmintomat is lekörözi majd valamelyik. De nemcsak ezért vártam a túrát a Szépasszony-völgybe: ősszel jártam már itt, de nagyon kíváncsi voltam, hogy mit tartogat nyáron a vidék.

A völgy, amit legendák öveznek

Eger belvárosától körülbelül 25-30 percnyi sétával érhetjük el a Szépasszony-völgyet, az ország egyik leghíresebb borospince sorát. A földterület eredetileg az egri püspök tulajdona volt, aki csak 1774-től engedélyezte a helyi földesuraknak, hogy pincéket nyissanak itt. A puha kőzet alkalmas volt arra, hogy mély pincéket vájjanak bele, amelyek egyenletes hőmérsékletük révén megfelelőek a bor tárolására. A 19. század elejéig az Eger felszabadításában résztvevő Koháry István vicegenerális után Koháry-völgynek hívták a területet, a mostani nevét azonban több legenda is övezi. Bakó Ferenc néprajzkutató szerint a „Szépasszony” az ősvallás egyik istenasszonya volt, Vénuszhoz hasonlóan a szerelem istennője. Mások úgy tartják, egy szépasszony birtokában volt a völgy, és ő ihlette a nevet. 

A kóstolni vágyók paradicsoma

Ma már több mint 150 kóstolópincét, éttermet és borszaküzletet találunk itt, egyik helyről a másikra sétálva könnyen megtalálhatjuk a kedvencünket. A Szépasszony-völgy gasztrorendezvényeknek és fesztiváloknak is otthont ad, ilyenkor is érdemes ellátogatni ide. Én egy csendes, csütörtöki napon, egy kis csapat borkedvelővel fedezhettem fel a helyet. Az egri borkultúra megismerését Gál Tibornál kezdtük: egy kis modern dobozban árulják a pincészetük legjobb borait. A labirintus motívummal díszített, 2018-as Grand Roséjukat kóstoltam, amit 3 éves fahordóban fél évig érleltek. Egy hangulatos, nyáresti teraszos beszélgetés elmaradhatatlan kelléke.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Gál Tibor Pincészet – Eger (@gal.tibor.winery) által megosztott bejegyzés,

Ezután Tóth Ferenc látványpincészetébe indultunk hűsölni, a bejáratnál molinó hívja fel a figyelmet arra, hogy 2018-ban a borászcsalád szőlőse megnyerte a Magyarország Legszebb Középbirtoka címet. Különböző sajtokkal, pogácsával és az egri borvidék egyik legnépszerűbb házasított borával, egy 2018-as évjáratú Egri Csillaggal kínáltak meg minket. Megtudtam, hogy egyre növekszik a vásárlási kedv a turisták körében, nagy igény van a minőségi borokra, és tudják is, hol találhatják meg őket. Vásárlásnál a palackár lélektani határa sokáig kétezer forint körül mozgott, mostanra viszont már akár ötezer forintot is kiadnak egy üveg jobb borért.

A Petrény Pincészetben az Egri Csillagukat ízlelgetve ismerhettem meg a fajta történetét. Mint már említettem, fajtaborok házasításából született 2010-ben, az Egri Bikavér fehér párjaként emlegetik. Több mint 3000 név közül került ki győztesen a Csillag, ami egy legendára utal: a vándorokat régen az őrkunyhók fénye vezette a városban, így terjedt el az a mondás, hogy „ha Egerbe utazol, kövesd az egri csillagot!”  

Klasszikus, superior vagy grand superior?
A minősítések értelmezésében is kaptam egy kis segítséget: a klasszikus kategóriában egy hektár szőlőből maximum 100, a superior esetében 60, a grand superior esetében pedig 35 hektoliter bor készíthető. Grand superior bor csak egy dűlőről származó fajtákból készülhet, a dűlőszelektált házasítás ugyanis letisztultságot jelent. Sőt, magának a birtoknak is grand superiornak kell lennie ahhoz, hogy az onnan származó szőlőből ilyen minősítésű bor készülhessen.

Az Ostorosbor Pincészetben édes vörössel is találkoztam. A borkedvelők nagy része talán szívéhez kap és még akár azt is kijelentik, hogy nahát, az nem is bor, én viszont elhoztam egy üveggel, és meg kell mondjam, nagyon ízlett! A közvélekedés szerint a világban sok helyen cukorral javítják fel a rossz minőségű borokat, Soltész Gergő borász viszont úgy gondolja, készíthető jó minőségű édes vörös is, és miért ne palackoznák, ha a kereslet ezt kívánja meg.

A Szépasszony-völgy fiatalos színfoltja egyértelműen a St. Andrea borokra épülő Kedves Bistro. Lőrincz Bálint, aki 2017 nyarán nyitotta a helyet, őszinte tisztelettel és alázattal beszélt a borászatról és a vidékről:

Egerben el lehet készíteni a világ legjobb borát, de ehhez még tanulnunk kell.

De nemcsak Bálinton érződik az elköteleződés, a borászatok vezetőivel való találkozásokból kiderült, mindannyian élnek-halnak a szakmájukért. 2016-ban tízen hozták létre az Egri Borműhely egyesületet, céljuk a borvidék ismertségének növelése, a bikavér és a csillag piaci megszilárdítása, a kínálat továbbfejlesztése, a Szépasszony-völgy újradefiniálása és az egységes palackozás megvalósítása. Ha esetleg összetalálkozol a tízek valamelyikével a Szépasszony-völgyben, ne menj tovább, míg nem kóstoltál náluk! A nagyszerű borok mellett rengeteg szórakoztató történet és érdekesség van a tarsolyukban. Nekik köszönhetően most már én is könnyebben, és ami még fontosabb, tudatosabban igazodom el a borok között.

Eger felett is koccintottunk, a Varázstorony Panoráma Teraszán

Köszönjük a meghívást a Wineglass Communicationnek!

Nyitókép: Busák Attila

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: