Ha elgurul a pöttyös: 5 dolog amit tehetsz, ha dühöng a gyermeked

A kicsiknél gyakran elszakad a cérna, ilyen helyzetekben pedig mi is gyakran csak pislogunk. Ezzel az 5 módszerrel megelőzheted, hogy elveszítsd a türelmedet és helyes mederbe tereld az érzelmeket.

Mivel az agy egy izom, így minél gyakrabban történik meg velünk valami, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a következő alkalommal is hasonlóképpen reagálunk majd. A kisgyermekeknél, mivel még nincs kialakult érzelemkontroll, gyakran durrannak el az indulatok, és ilyenkor felnőttként is nehéz higgadtnak és tudatosnak maradni. Leggyakrabban a „hagyd már abba”, vagy a „maradj már csendben” frázisokra hagyatkozunk, pedig sajnos ezek többet ártanak, mint használnak. A gyerek továbbra is rugdosni, ütni és tombolni fog.

Azért, hogy a hiszti és a dühroham minél ritkábban üsse fel a fejét, és ne alakuljon ki belőle szokás, azonban nagyon sokat tehetünk. Egyfelől meg kell értenünk, hogy a gyerek általában nem azért tombol, mert rossz, hanem mert valamilyen frusztrációt él meg, amit még nem tud kifejezni. Keményen hangzik, de igaz, hogy a gyermek viselkedészavara általában valamilyen hibás szülői mintával hozható összefüggésbe, szóval ha tetszik, ha nem, bennünk van a hiba. A jó hír viszont az, hogy pont ezért mi tudjuk orvosolni is.

1. Tekints rá szeretettel

Tudom, hogy nem könnyű egy idegrohamos négyévesre, vagy ne adj’ Isten tinilányra boldogságtól párás szemekkel nézni, de azért Oscar-díj sem kell hozzá. Amikor a gyermekednél elmennek otthonról, szerencsétlen olyan beszűkült elmeállapotban van, amelyből csak a szeretet az, ami ki tudja emelni. Ebben a helyzetben, hidd el, ő is tisztán érzi, hogy valami nagyon nem oké, de nem tud vele mit kezdeni. Te ne önts olajat a tűzre és ne szembesítsd azzal, hogy milyen rossz, hanem inkább érzékeltesd vele, hogy bármi is van, szeretetreméltó. Ha úgy látod, hogy dühösen érkezik haza, keresd vele a kontaktot. Mosolyogj. Biztosítsd arról, mennyire boldog vagy, hogy látod.

2. Szólítsd a nevén szeretettel

Ha a gyerek agyát elönti a gőz, akkor általában nálunk is leszáll a köd. Ilyenkor a megszokott kis Berniből átnyargalunk a fenyegető hangzású Bernadettre. Ez a fajta hatalmi erődemonstrálás azonban még frusztráltabbá teszi a gyereket, hiszen nemcsak a problémáját érzi elbagatellizálva általa, de még emberi mivoltában is megkérdőjeleződik, hiszen amikor érezni mer, akkor jön valaki, aki megpróbálja lenyomni. Azzal, ha te nem veszed át a dühét, és nyugodt, kedves, szerető hangon tudod megszólítani, szabályozni tudod az érzelmeit és visszahozod a jelen pillanatba.

3. Megnyugtatás

A balhék mögötti érzések általában teljesen valid tőről fakadnak, de a legtöbb esetben a gyerekeknek ilyenkor nem rögtön megoldásra vagy hegyi beszédre van szükségük, hanem arra hogy megnyugtassák az érzékeiket. Van, akinek ez egy ölelés a kanapén összebújva, van, akinek egy paplansátor, van, akinek a kutyusa jelenti a megnyugvást. Ha élőszereplős Angry bird van otthon, mindig tudd, hol van a kedvenc plüsse, amivel lenyugtathatod a kedélyeket.

anya és gyerek
fotó: SDI Productions/GettyImages

4. Az igazság pillanata

Az ilyen momentumokban próbálj tényleg te is higgadt maradni, és emlékeztetni őt is, magadat is arra, hogy azért, ha elmondja az igazságot, nem kerül(het) bajba. A düh mögött általában valami mélyebb dolog rejtőzik. Lehet, hogy valami történt az iskolában, a buszon, a barátokkal a testvérek között. Ha ezeket a problémákat hideg fejjel, szeretettel és főként őszinteséggel és megértéssel tudjátok kezelni, nemcsak a dühét vezeted biztonságos mederbe, de hosszú időre megalapozhatod gyermekeddel a jó kapcsolatot.

5. Egy mese

Hidd el, a gyerekek nem szeretnek dühösek lenni, nem érzik közben jól. magukat, nem szeretnék, hogy más így lássa őket, de időnként akkor is megtörténik. Ha a fentieken túlvagytok, sokat segíthet, ha elmesélsz egy olyan történetet, ami veled esett meg akkor, amikor kiborultál, sokat segíthetsz vele. Egyfelől világossá válik számára, hogy nincs egyedül, hogy mással is megtörténnek ilyen dolgok, és ettől kevésbé érzi majd rosszul magát.

 

Még halkan hozzátenném a témához, hogy az a gyerek, aki túró rudit, cukros joghurtokat és mindenféle nassokat eszik, annak természetes, hogy gyakran plafonon van az idegrendszere. Ezért, ha úgy veszed észre, hogy gyermeked többször dob hátast a kelleténél, akkor ésszerű ezt a tényezőt is megvizsgálnod. Ha pedig nem változik pozitív irányba a helyzet, célszerű szakemberrel is konzultálni.

Nyitókép: hoozone/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: