Ha ez az 5 híresség nyugodtan sziesztázott, te is visszafekhetsz aludni

Sikeresek és híresek lettek, miközben legendásan hittek az ebéd utáni alvás gyógyító erejében.

Nincs is annál jobb, mint egy kiadós ebéd után elszunnyadni a kanapén, én már régóta mondom! Nálunk a családban már hagyománya van annak, hogy versenyt futunk a legjobb helyekért vasárnap délután, de megmondom őszintén, még mindig könnyes szemmel gondolok vissza a pandémia idejére, amikor hétköznapokon is simán be tudtam iktatni az életembe a délutáni sziesztát. Nem is csináltam belőle titkot, hogy a mentális egészségem érdekében bevezettem a pihiket, az akkori főnököm pontosan tudta, hogy dél és egy óra között semmiképpen ne zaklasson. 

Nos, mint kiderült, már tanulmányok is készültek a szieszta jótékony hatásairól és már az orvosok is elismerik, hogy bizony, nem olyan rossz dolog az, ha beiktatunk a napunkba egy kis pihenőt. Sőt, a történelem során számos olyan sikeres és híres ember volt, akik előszeretettel adóztak a szundimanók oltára előtt, márpedig ha a világ vezető politikusai és tudósai visszafekhettek egy kicsit, neked sem kell bűntudatot érezni miatta.

1. Thomas Alva Edison

Állítólag Edison olyan mélyen megvetette az alvást, hogy a huzamosabb éjszakai pihenés helyett inkább az időszakos, rövid szunyókálások híve volt. Úgy vélte, hogy az alvással töltött idő csak időpocsékolás és gátolja őt a produktivitásában, ezért nem volt rest több kiságyat is beszerezni, amiket birtokának különböző pontjain helyezett el, hogy napközben egy-egy órára pótolhassa az éjszakai pihenés hiányát. A történetek szerint ebben az sem akadályozta meg, ha éppen vendégeket fogadott otthonában, bűntudat nélkül elvonult ugyanis egy rövid sziesztára a társaság mellől. Gyakran hangoztatta, hogy megfiatalodva és tettre készen ébredt fel a rövid alvásaiból, s örömmel vetette bele magát a munkájába. Ki tudja, talán ez volt találmányának titka is…

Fotó: Bettmann/Getty Images

2. Novak Djokovic

Lehet, hogy a világ egyik legjobb teniszezőjeként tartjuk számon, ettől még Novak Djokovic sem nőtte ki a gyermekkori szokását, hogy délutánonként szundikáljon egy kicsit. Na jó, a teniszsztár nálunk vélhetően jóval komolyabban veszi az alvás kérdését: egy interjúban elárulta, hogy minden éjszaka 8,5 órát tölt el alvással, amiről vallja, hogy elengedhetetlen a sikereihez és a regenerációjához. Ezen felül minden napjába beiktat egy kis pihenőt, ami olykor csak egy öt-tízperces légzésgyakorlat, olykor egy meditáció, de van, hogy egy délutáni szieszta formájában valósul meg, annak érdekében, hogy visszatöltse energiáit a nap további részére.

Fotó: Elsa/Getty Images

3. Winston Churchill

Szintén legendás sziesztás volt Winston Churchill is. Emlékiratában maga osztotta meg azt az elméletét, hogy az embereknek nem lenne szabad egy teljes napot ledolgozni a délutáni alvás áldása nélkül, mégha csak 20 percre is tud olykor ledőlni az ember. Bár a szunyókálást nem írta neki receptre orvosa, mint az alkoholfogyasztást a szesztilalom idején, Churchill még állítólag a második világháború alatt is ragaszkodott ehhez a szokásához és minden délután egy vagy több órát pihenéssel töltött. Majd győzelemhez segítette a szövetségeseket. Véletlen lenne?

Fotó: Keystone/Getty Images

4. Salvador Dalí

Meg sem lepi az embert, hogy a szürrealista festő, Salvador Dalí is szerepel a híres sziesztázók sorában. Az 1948-ban megjelent, 50 Secrets of Magic Craftsmanship című művében kijelentette, hogy a napközbeni alvás nélkülözhetetlen, sőt nagylelkűen meg is osztotta olvasóival a jó szundi titkát. Dalí úgy vélte, a hatékony szieszta kulcsa (szó szerint) abban rejlik, hogy egy székre ülve egy nehéz tárgyat (mint például egy régi kulcsot) tartunk a hüvelyk- és mutatóujjunk között, majd a szék karfájáról lelógatjuk a kezünket. A festő szerint amint elalszunk, a kulcs végül kicsúszik majd az ujjaink közül, leesik, a zaj pedig ébresztőként funkcionál.

Ezzel Dalí persze még nem az okostelefon-használatát szerette volna csökkenteni, sokkal inkább azért fejlesztette ki ezt a bizarr technikát, hogy könnyebben elérje azt az ébrenlét és az álom közti illékony mentális állapotot, ami segítette őt az alkotásban. Az elkötelezett szundihívőknek érdemes egyébként az étkezési tanácsait is megfogadni, úgy vélte ugyanis, hogy bizonyos ételek, mint a tengeri süllő feje, valamint a borok jó hatással vannak a sziesztánkra.

Forrás: Hulton Archive/Getty Images

5. Axl Rose

Nem épp a paradicsomba csöppent a Steel Panther, amikor 2011-ben elfogadta a Guns N’ Roses felkérését, hogy a Los Angelesi koncertjük előzenekara legyen. A metálbanda dobosa, Stix Zadinia és a basszusgitáros, Lexxi Foxx egy interjúban elárulta, hogy az ominózus fellépés előtt egyszerűen nem engedték őket próbálni vagy beállni az arénában. Miért? Állítólag Axl Rose a koncert előtt négy órára bezáratta az egész stadiont, hogy le tudjon feküdni aludni. Nos, ha nem is ez volt a legmegdöbbentőbb dolog, amit a frontember csinált karrierje során, ezzel valahogy mindannyian tudunk azonosulni.

Fotó: Mark Horton/Getty Images

 

Nyitókép: Thomas Edison délutáni alvása (Bettmann/Getty Images)
Forrás: mentalfloss.com

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: