Ha ezekere a kérdésekre igen a válaszod, eljött az ideje a felmondásnak

A mérgező munkakörnyezet gyakran a mentális egészségünkre is kihat, ami nemcsak a munkában töltött órákat, hanem az egész életünket is megnehezíti.

Minden munkának megvannak az előnyei és hátrányai. De sajnos gyakran előfordul, hogy utóbbiak vannak túlsúlyban és ez az egész életünkre rányomja a bélyegét. Ha pedig úgy érezzük, hogy munkánk inkább elvesz belőlünk, mintsem hozzánk ad, ideje elgondolkodni a váltáson. De honnan tudjuk, hogy nemcsak pillanatnyilag sokalltunk be? Nos, ha a cikkünkben szereplő kérdések legtöbbjére igen a válaszunk, biztosak lehetünk benne, hogy megérett a váltás.

1. Hiányzik a munka és a magánélet egyensúlya?

Minden dolgozó ember számára fontos, hogy a munka és a magánélet egyensúlyban legyen. Fontos, hogy ennek érdekében határokat húzz, de ha még otthon is a céges e-maileket nézegeted és munkaügyben telefonálsz, ideje elgondolkodni. Lehet, nem tűnik fel, de ezek a pillanatok hosszú távon egyre több szabadidőt emésztenek fel.

2. Megbízhatatlan a főnököd?

Számos oka lehet annak, hogy nem bízol meg a főnöködben. Ha neked panaszkodik a kollégáidról, mindig mást hibáztat vagy megmásítja a szavait, az sok gondot okozhat. Hiszen a főnköd és a vele való kapcsolatod nagyban befolyásolja a munkakörnyezeted, ha vele nem jössz ki, nagy valószínűséggel a munkádat sem fogod szeretni.

3. Kimerültél vagy úgy érzed, hogy hamarosan kiégsz?

Időnként persze mindenki érezheti magát fáradtnak, de ha ez az érzés hatalmába kerít, eljött az idő, hogy felülvizsgáld a helyzeted. Ha annyira kimerültnek érzed magad, hogy semmire sincs energiád, a szervezeted is figyelmeztetni kezd. A kiégés pedig mind testileg, mind lelkileg veszélyes lehet. Ha pedig elvesztetted az életkedved, hagyj időt magadnak felépülni. Hozhatsz áldozatot a munkádért, de az egészséged feláldozása túl nagy ár bármiért.

4. Mérgező a munkakörnyezeted?

A mérgező munkakörnyezet sok mindent magába foglal, kezdve a kritikáktól egészen a zaklatás bármelyik formájáig. Az ilyen légkör elviselhetetlen, kudarcra késztet, sőt még az önbecsülésed is romba dönti.

5. Az eredményeid nem ismerik el, viszont minden hibádat kiemelik?

Az építő kritikával nincsen semmi gond, hiszen abból csak tanulhatsz. Viszont ha már akarva keresik a hibákat, az nagy bajt jelez. Ehhez társul még, ha a feladataidat rendre maximálisan teljesítetted és sosem kapsz érte még egy kósza köszönömöt sem.

6. Sosem léptetnek elő és még fizetés emelést sem kapsz?

Ha látod, hogy nincs esélyed az előléptetésre, természetes, hogy máshol keresgélsz. Ugyanez a helyzet akkor is, amikor éveken át mindent beleadsz a munkába, de sosem kapsz érte jutalmat. Persze, először érdemes megkérdezned, mit tehetsz egy magasabb pozícióért, milyen plusz feladatok elvégzése segítene hozzá az előrelépéshez, de akár te magad is kezdeményezheted a fizetésemelést. Ha azonban süket fülekre találsz, ideje tovább lépni.

7. Alulfizetnek?

Az árak egyre csak növekszenek, de a fizetésed már pár évvel ezelőtt sem volt a legfényesebb és egyre nehezebben jössz ki a béredből? Akkor valószínű, hogy alulfizetnek. Ha úgy érzed, hogy az általad elvégzett munka nem arányos az azért kapott pénzzel, kezdeményezz erről beszélgetést, ám ha nem javul, kezdj el másfelé keresgélni!

8. Megromlott a mentális és/vagy fizikai egészséged?

A mentális egészségünk és a munka közötti kapcsolat megkérdőjelezhetetlen. A rossz munkakörnyezet vagy egy olyan állás, amit nem szeretünk, még komoly depresszióhoz is vezethet. A munkahelyen ért stressz fizikai tüneteket is produkálhat és az is előfordulhat, hogy komoly árat fizetsz egy rossz melóért.

9. Nem tisztelnek a főnökeid és a munkatársaid?

Ha nem kapsz tisztelet a munkahelyeden egyértelmű jel, hogy távozz onnan. Professzionális környezetben lehetetlen, hogy figyelmem kívül hagyják az ötleteid, kinevessenek vagy félbeszakítsanak. Ha jelenleg nem értékelnek, a hiba nem biztos, hogy benned van, lehet, hogy máshol komolyabban vesznek majd.

10. Vasárnap már szorongsz a hétfő miatt?

A „Sunday Scaries” létező jelenség, mely azt jelenti, hogy már vasárnap elkezdesz görcsölni a közelgő munkanapok miatt. Ennek következtében már hétvégén is a munkán jár az eszed és még akkor sem tudsz kikapcsolódni, amikor lehetőséged lenne rá. Ha hétfőn nem újult erővel veted bele magad az előtted álló kihívásokba és feladatokba, tudd, nem a hétfővel van baj, hanem a munkáddal!

Forrás: yourtango.com
Nyitókép: pharetorianphoto/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Legnépszerűbb cikkek: