Bélflórád állapotának romlása szinte valamennyi szervedre kihat. Cikkünkből megtudhatod, hogy mik az első figyelmeztető jelek, amik arra utalnak, hogy valami nincs rendben hastájékon. És azt is eláruljuk, hogyan orvosolhatod a problémát!
A bélflóra születésünk után alakul ki a bélrendszerben, és fontos élettani funkciókat lát el, közvetlen hatása van az egészségünkre. Számos betegség kialakulásában és megelőzésében kulcsfontosságú szerepet játszik. A szerkezetére és a működésére hatással vannak nemcsak a táplálkozási szokásaink, hanem az életmódunk, a genetikai adottságaink és az immunrendszerünk állapota is.
Minden bélflóra és bél-mikrobiom egyedi, akár az ujjlenyomatunk.
A bélflóra feladata:
- Enzimeket termel, így részt vesz a tápanyag lebontásában.
- Védi a nyálkahártyát a mechanikus sérülésektől.
- Segíti a kalcium, a vas és a magnézium felszívódását.
- Támogatja az immunrendszert. A bélflóra gyakran ellenanyag-termelésére kényszerül, így védelmet nyújt a betegségekkel szemben.
- Szerepe van a vesekő kialakulásának megakadályozásában.
Mitől függ, hogy milyen lesz a bélflórád?
A bélflóra fejlődése
Mint említettük, a bélflóra a születésünk után alakul ki. Egy baba emésztőrendszerét nemcsak az alakítja, hogy hogyan táplálják, hanem a környezeti tényezők is befolyásolják. Az anya bőrének mikrobiomja is kihat rá, és a levegőből, a környező tárgyakról is kerülnek az emésztőrendszerébe mikroorganizmusok.
Az anyatejjel táplált csecsemőknél például más baktériumfajok lesznek túlsúlyban, mint a tápszeres babáknál. Körülbelül 3 éves korra fejlődik ki a gyermekek bélbaktérium-összetétele, mely a szülőkéhez nagyon hasonló. Összességében kijelenthetjük, hogy a családi környezet jelentős hatást gyakorol a bélflóránk minőségére. Az, hogy a gyermek beleiben milyen mikróbák telepednek meg, attól is függ, hogy vannak-e testvérei, vagy tart-e a család háziállatot. A kialakult bél-mikrobiom meghatározza azt, hogy milyen lesz a gyermek immunrendszere.
A táplálkozás alakító szerepe
Táplálkozásunk alapvetően befolyásolja, hogy milyenné alakul a bélflóránk, mivel a baktériumok hozzászoknak a környezetükhöz. Ha követünk egy bizonyos étrendet, akkor azok a baktériumok fognak elszaporodni a szervezetünkben, amelyeknek az adott tápanyag kedvező. Ha egyoldalúan táplálkozol, azzal „kiirthatod” a hasznos baktériumtörzsek csoportjait. Az emésztőrendszer megfelelő működéséhez szükséges a mikroorganizmusok változatossága, ehhez viszont elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás.
Mit ne?
Az antibiotikumok és a tartósítószert tartalmazó élelmiszerek fogyasztása a bélbaktériumaidra nézve károsak. Szintén romboló hatásúak lehetnek a feldolgozott élelmiszerek, ugyanis olyan baktériumoknak biztosítanak kellemes környezetet, amelyek gyulladásokat okozhatnak a szervezetben.
Mit igen?
Fogyassz minél több rostot és ásványi anyagokat tartalmazó ételt, és ne feledkezz meg az összetett szénhidrátokról sem!
Életmódtényezők
Jelentős hatással van a bélflórád állapotára, hogy:
- milyen az alvásminőséged: a folyamatos kialvatlanság azon túl, hogy az inzulinszintedet is befolyásolja, gyulladásos folyamatokat is elindíthat a szervezetedben, és a bél-mikrobiomot is megváltoztathatja
- mennyi kávét és alkoholt fogyasztasz
- dohányzol-e
- az aktív testmozgás része-e az életednek
- elegendő vitamint fogyasztasz-e
A felsoroltak megdönthetik a bélflóra egyensúlyát, amely rengeteg kellemetlenséget okozhat.
Mi történik, ha felborul az egyensúly?
A bélflórádat károsíthatják különböző gyógyszerek is, ezért is ajánlják antibiotikum-kúra esetén a probiotikumok szedését. Emellett a savlekötők, a hormontartalmú készítmények, a szteroidok, a gyulladáscsökkentők és a fogamzásgátlók is emésztőrendszeri problémákat okozhatnak. A táplálkozással bevitt túl sok fehérje, a finomított szénhidrátok (cukor, liszt), az ecet, a savasító vagy az olajban sült ételek, a megfelelő belső hidratálás hiánya mind-mind gyengítik a bélflórát.
Milyen tünetek jelzik, ha gond van a bélflóráddal?
- piros, viszkető, gyulladt foltok a bőrödön
- aknés bőr
- emésztőrendszeri zavarok (puffadás, hasmenés és hasi görcsök)
- hajhullás, korpásodás, fénytelen, töredezett haj
- elhúzódó lábadozás bizonyos betegségek után
- alvászavar
- ingerlékenység
- váratlan, indokolatlan fogyás
Az első lépcső
Az egyensúly felborulásának első következménye, hogy a jótékony bélbaktériumok száma csökken, ezután pedig átveszik a helyüket a káros baktériumok, gombák és vírusok. Közben a szervezeted életképes marad, de természetes védőképessége csökken, hiszen a bélflórád az immunrendszered védelméért is felel.
A Candida-fertőzésről
A Candida egy gomba, amely az egészséges szervezetben is megtalálható, de ebben az esetben nem okoz panaszokat. Viszont, amint a bélflóra egyensúlya felborul, ez a gombafaj is elszaporodik. Ilyenkor alakul ki a candidiasis, vagyis a sarjadzógomba-túlburjánzás, amely súlyos betegségeket okozhat. Fertőzés jelentkezhet a bőrön, a nyálkahártyán, az emésztőcsatorna szakaszaiban, a nemi szerveken, a vérkeringésbe bekerülve pedig más szervekhez is eljuthat.
A Candida-fertőzés igen gyakori antibiotikumos kezelés után. A gombák nemcsak a bélben szaporodnak el, hanem a szájüregben, az orrmelléküregekben és a hüvelyben is.
Honnan tudhatod, hogy Candida-fertőzésed van?
- ha erőteljesebben kívánod az édességet, mint máskor
- ha hirtelen elkezd zavarni a dohányfüst
- ha dohos, penészes helyiségekben hirtelen émelygést és hányingert érzel
Mit tehetsz, hogy elkerüld?
- Fogyassz kevesebb keményítőt és cukrot, helyettük válaszd inkább a magas rosttartalmú ételeket!
- Csak indokolt esetben, orvosod ajánlására szedj antibiotikumot – ami mellé mindig fogyassz probiotikumokat!
- Sportolj rendszeresen!
Mi a teendő Candida-fertőzés esetén?
Kétféle készítmény jöhet jól, ha már bekövetkezett a baj: a probiotikumok és a prebiotikumok. Az előbbiek segítenek helyreállítani a felborult egyensúlyú bélflórát, utóbbiak pedig változatlan formában képesek eljutni a vastagbélbe, hogy ott serkentsék a jótékony hatású baktériumok szaporodását. Ahhoz, hogy visszaálljon a bélflóra optimális egyensúlya, legalább három hónap szükséges.
- cikóriagyökér
- csicsóka
- articsóka
- hagymafélék
- spárga
- banán
- alma
- árpa
- és a (legalább) 70%-os kakaótartalmú étcsokoládé
Ha már komolyabb a baj
Ha hosszú ideje fennállnak a tüneteid, és egy egyszerű pre-és probiotikum-kúra nem segít, mindenképp fordulj gasztroenterológus szakorvoshoz, hiszen elképzelhető, hogy ételintolerancia vagy valamilyen egyéb fertőzés, például helikobakter-fertőzés áll a háttérben. A sérült bélflóra továbbá felelős lehet számos nem fertőző, krónikus betegség (például cukorbetegség, szív- és érrendszeri, daganatos és krónikus légúti betegségek) kialakulásáért is.
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:
- Miért van szükségünk baktériumalapú probiotikumokra?
- Ilyen étrendet kövess, ha antibiotikumot szedsz!
- Ne a betegség döntsön ágynak! Ezekkel turbózd fel az immunrendszered télre