Egyszerű és nagyszerű: néhány hozzávalóból percek alatt összedobható, 30 perc alatt kész, és mennyei végeredménnyel kecsegtet ez a cukkinis recept. Érdemes kipróbálni!
Nem tudom, te hogy vagy vele, de én szinte már mániákusan gyűjtöm a jó recepteket. Ha valahol járok, és kóstolok valami finomat, szinte a következő másodpercben már el is hagyja a számat a kulcsmondat: „elkérhetem a receptet?”. Így került a mindentudó kis füzetembe a következő cukkinis recept is, amit most, hogy ennek az ezerarcú, isteni zöldségnek lassan végre szezonja lesz, viszonylag olcsón el tudsz készíteni te is. Nem mellékesen pedig a végeredmény húsmentes, tésztamentes, kis trükközéssel további „mentes” verziókban is elkészíthető, és még csak a fél napodat sem kell a konyhában töltened miatta: mindennel együtt nagyjából 45-50 perc alatt elkészíthető. Szóval, ha vega ebédre vagy vacsorára fáj a fogad, de sem a tésztát, sem a rizst nem kívánod, próbáld ki ezt az alternatívát. Szerintem nem fogod megbánni.
Isteni cukkinis recept: az egytálétel, amit ki kell próbálnod
Ami a hozzávalókat illeti, nem lesz nehéz dolgod, hiszen a legtöbb amúgy is van otthon a legtöbb háztartásban. Ha pedig valamiért be is kell szaladnod a boltba, az sem lehet nagyobb tétel néhány száz forintnál. Ez általában még a szűkösebbnek számító hóvégén is belefér.
Hozzávalók:
- 3 közepes cukkini, apróra vágva
- 2 tojás
- 2 ek liszt
- 1 kisdobozos kefír (175 gramm)
- 10 gramm sütőpor
- 75-80 ml olívaolaj
- 140 gramm friss kapor apróra vágva
- 2 tk metélőhagyma
- 4 tk petrezselyem
- só, bors ízlés szerint
- a tetejére egy kis reszelt sajt (trappista vagy cheddar)
Az elkészítés pedig egyszerűbb már nem is lehetne. Kapcsold be a sütőt, melegítsd elő 180 fokra. Az olaj felével kenj ki egy magasabb falú tepsit, a másik felét tedd egy nagyobb edénybe. Add hozzá a többi hozzávalót, keverd össze jól, majd mehet minden a kikent tepsibe. Ha a sütő felmelegedett, tedd be a tepsit, és süsd 30 percig. Óvatosan vedd ki, majd reszelj a tetejére egy kis sajtot. Trappistával biztos, hogy mindenki szeretni fogja, de az ínyenceknek a cheddar lesz a kedvence! Ha megvagy, tedd vissza még 4-5 percre, csak felül sütésre, 180 fokra.
Én azért szeretem, mert ez a cukkinis recept nemcsak a család egyik nagy kedvence, hanem akkor is kihúzhat a pácból, ha a barátaink felhívnak, hogy úgy egy óra múlva spontán beugranának. Szóval, miután összedobtam, és betettem a sütőbe, van 30 percem összekapni a lakást és magamat. A friss, finom, meleg vacsit pedig akkor veszem ki a sütőből, amikor megérkeznek.
Fotó: AI
Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:
- Így kerüljön több növényi étel a tányérodra: lépj túl a salátaparán!
- Hummusz, thai csirkesali, vagy töltött cukkini? 3 vacsi, 15 perc alatt
- 3 recept, amivel kiválthatod a szénhidrátot