Ha már képernyőidő, legyen értelme: 5 hasznos edukációs alkalmazás gyerekeknek

Nincs gyerek, aki ne imádna a képernyő előtt bambulni, nyomkodni a gombokat, játékokat játszani. A digitális világ életünk részévé vált. Megtiltani felesleges, viszont az alábbi ingyenes alkalmazásokkal gyermeked hasznára fordíthatod ezt az időt is.

A mai világban már nem lehet elkerülni, hogy csemetéink markában előbb-utóbb ne landoljon egy telefon vagy tablet. Talán még a legszigorúbb szülők keze is beremeg és enged időnként pár perc telefonozást a családi béke érdekében. Sajnos vagy sem, ez a generáció már az anyatejjel szívja magába a különböző appokat. Az osztályban ciki, ha nem tudod a MineCraft shortcutokat,  vagy fogalmad sincs, hogy kell kezelni a számítógépet. Ez utóbbi ráadásul szükségessé is válik egy ponton, így talán jobb időben összeismertetni a gyerekeket a programozás rejtelmeivel, vagy a különböző kütyük értelmes használatának módjaival. Nyilván mindannyiunk hozott egy döntést, hogy mennyi az annyi a gyereknek a „screenezésből” – vagyis bármilyen képernyő előtt töltött időből – és ezt jó betartani, de valljuk be, vannak olyan helyzetek, amikor kicsúszik a kezünkből az irányítás. Egy hosszabb utazás vagy lábtörés a legjobb családban is előfordulhat. Ilyenkor jöhetnek jól a következő – ráadásul ingyenes – applikációk, amelyekkel legalább értelmesen telik a képernyő előtt töltött idő.

gyerek telefonozik
Fotó: Sally Anscombe / Getty Images

Prodigy Education

Azt hitted a matek szenvedés? A Prodigy-vel biztos, hogy nem. Ha gyerekként rettegtél a matekórától, akkor tudd meg, van kevésbé félelmetes módja is a matematika-tanulásnak. Sőt! Ezzel a kedves applikációval szinte biztos lehetsz benne, hogy gyermeked játszva sajátítja el az alapokat és megszereti a tantárgyat. Az app már egészen kis kortól biztosít játékokat a gyerekeknek, amelyekkel struktúráltan tudják elsajátítani az alapokat.

 

Khan Academy

Szintén egy rendkívül játékos, élményt adó alkalmazás, amely óvodás kortól vezeti be a gyerekeket a matematikába. És nemcsak bevezeti, de meg is szeretteti velük. Az alkalmazásban azonban biológiát, kémiát, fizikát, világtörténelmet, kozmológiát és csillagászatot is tanulhatnak a gyerekek, egészen főiskolai szintig. A Khan Academy tartalmai megbízhatóak és hatékonyak. Sokoldalúságának köszönhetően tényleg minden gyerek motivált marad, aki belekezd.

Epic For Kids

Az Epic tulajdonképpen egy virtuális könyvtár, de az a szuper benne, hogy úgy van az egész felépítve, hogy a gyerek nem jön rá, hogy valójában egy digitális tudástárban motoszkál. A több, mint 40.000 virtuális könyvet biztosító alkalmazás, megszeretteti az olvasást azokkal a gyerekekkel is, akik nem jeleskedtek a dologban, és jobb iskolai eredményeket garantál.

Fotó: Catherine Falls Commercial

Star Fall

Az app különlegessége, hogy Dr. Stephen Schutz hozta létre, aki tanulási nehézségekkel, konkrétan diszlexiával küzdött. A platform éppen ezért tele van időzítetlen, multiszenzoros, interaktív játékokkal, amelyek lehetővé teszik a gyerekek számára, hogy tanulás közben lássanak, halljanak és tapintsanak. A program a játék mellett felfedezésre hívja a gyermekeket, magabiztosságot építve bennük. Az audiovizuális interaktivitással együtt a program különösen hatékony a speciális igényű gyerekek oktatásában.

Fish School

Játékos vízalatti élmény. A gyerekek halacskákkal játszhatnak, amik betűkké, számokká, formákká és színekké alakulnak át, így el tudják sajátítani az angol nyelv alapjait. A tengerben még különböző memóriajátékokat, összehasonlító és differenciáló feladatokat is talál az ügyes kis tengerbiológus, valamint egy foglalkoztatót, amiben a halakat saját maga mozgathatja, nagyíthatja ki. Mindezt Mozart violinra és csellóra adaptált zenéivel kísérve.

 

Nyitókép: Fotó: Peter Cade / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: