Ha más 60 évesen újrakezdi, én miért ne? Első feleségek klubja – Könyvajánló

Nincs időhöz kötve, hogy mikor szakad el a cérna!

„Minden sikeres férfi mögött ott áll egy nő. A sikeres nők mögött pedig egy válás.” Ezt a szándékosan túlzó, vicces gondolatot nemrég egy előadáson hallottam, és egyből Dorothea Banton Frank regénye ugrott be róla.

A sikert sokféleképpen értelmezhetjük, nekem hosszú évekig azt jelentette, hogy megtalálom a munkában a számításaimat. Mostanában viszont az a legnagyobb személyes győzelmem, ha képes vagyok elengedni valamit, amihez/akihez bár indokolatlanul ragaszkodom, több fájdalmat okoz, mint örömet. Lehet ez egy lélekölő munka, egy jövőtlen párkapcsolat, olyan rokonok, akik – szerintem – minimum bolygót tévesztettek, vagy lehet ez akár a megfelelési kényszerem. Hiába hangzik klisének, sosem késő felrúgni az életünket a boldogságért. Van olyan is, akinél hatvanévesen telik be a pohár, és akkor vág bele az önmegvalósításba.

Az Első feleségek klubja főhőse, Leslie pálfordulásába még én is beleszédültem. A már idősödő nő fiatalon ment férjhez, feladta a tanulmányait és az álmait, majd két gyereket szült. A fia egy nepáli spirituális menedékhelyen él, és egy forintot sem keres, csak az apját pumpolja, a lánya pedig iszik és elhanyagolja a saját kislányát. És akkor ott van a férje, a zsugori, kontrollmániás Wesley, aki azt hiszi, hogy egy cselédet vett feleségül. A közös barátaik élete sem jobb: Leslie barátnőit fiatal cicababákra cserélték a férjeik. A csalódott anyát végül egy baleset és egy titok döbbenti rá arra, hogy hány évet fecsérelt el erre a hálátlan bandára. De merre tovább hatvanévesen?

21. Század Kiadó, 3690 Ft

Leslie lelki vívódása ismerős. A bizonytalansága, az elszakadástól és a nagy változástól való félelme nem korfüggő. Intő példaként lebeg a szemem előtt, ahogy évtizedekig hátat fordított önmagának. Végül a szemét az nyitotta fel a hatodik X után, hogy az ideje véges. Én még csak a közelében sem járok a hatvannak, de vesztegetni való időm nekem sincs. Ha ezt mantrázom, könnyebb emelni a téten, és nem is tűnik őrültségnek tizenkilencre lapot húzni.

Nyitókép: BraunS/E+/ Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: