Ha nem tudsz kiverni egy dallamot a fejedből, ez segít!

Paula, a boci, Kasszás Erzsi és a Rice rice baby-t éneklő mackó - három reklám, három egyszerű nóta, amit ha meghallunk, nehezen tudunk kiverni a fejünkből. Szerencsére egy-két technika azért akad, amivel elterelhetjük a figyelmünket!

Biztosan veled is előfordul, hogy meghallasz egy számot, és utána órákig vagy akár napokig azt dúdolod. Ez lehet egy reklámban felcsendülő dal, egy zeneszám vagy más, fülbemászó dallam is. Ahhoz, hogy ne tudj szabadulni tőle, az kell, hogy jól ismerd. Legtöbbször ugyanis a többnyire gyorsan megtanulható, 1-2 soros szövegű, egyszerű alkotásokat pörgetjük magunkban.

Egy 2018-as kutatás szerint az, hogy az idegesítő dallamok könnyebben megragadnak, csupán tévképzet. Viszont hozzá kell tenni, ha egy szörnyű dalt dúdolunk, könnyebben felkapjuk a fejünket, és jobban bosszankodunk miatta. A kérdés már csak az, hogy hogyan űzhetjük el ezeket?

1. Verbális támadásra felkészülni!

Először is, a kognitív kapacitásunk korlátozott, ezt pedig az előnyünkre is fordíthatjuk. Ha kiaknázzuk a mentális erőforrásainkat, kevesebb energiánk jut az öntudatlan dúdolásra. De nem elég, ha szimplán lefoglaljuk magunkat: olyan tevékenységeket kell keresnünk, amiket verbálisan végzünk. A zenék feldolgozása az auditív munkamemóriánkhoz köthető, és amikor felidézünk egy dalt, kognitív erőforrásokat használunk fel. A munkamemóriánkat kell lefoglalnunk bármivel, ami verbális, például beszélgetéssel, könyvolvasással vagy tévézéssel. Ez a módszer jó eséllyel megszünteti a dallamtapadást.

2. Amikor ér csámcsogni

A verbális gondolatok, mint egy zene mentális felidézése, az artikulációs tervezésen alapulnak, ami magát a beszédet is előkészíti. Ahhoz, hogy kiverjünk egy számot a fejünkből, az artikulációs tervezés erőforrásait kell megzavarnunk. Philip Beaman pszichológus és kollégái arra jöttek rá, hogy a rágózás pont ideális ehhez, sőt legalább annyira hatásos, mint beszélgetésbe bonyolódni valakivel. Elsőre kicsit furcsán hangzik, de mit veszíthetsz vele?

3. Indítsd el a kedvenc playlisted

A harmadik megoldás a legkézenfekvőbb: tereld el a figyelmed más számokkal, vagy kezdj el dúdolni valamit. Egy új zene kiszorítja a gondolataidból az unalomig ismételt, korábbi számot. De nem árt vigyázni, az új szám is könnyen megtapad, így mindenképp olyan dallamot válassz, amit több órán keresztül sem unnál meg.

Kisebb győzelmek ide vagy oda, a rossz hír, hogy az idegesítő dallamokat nem úszhatod meg, időnként újra felbukkannak majd körülötted, és az egész kezdődik elölről. Még mielőtt felkapnád a vizet, foglald le magad valami mással, és ismételgesd a felsorolt technikákat. Csak rajtad múlik, hogy meddig pörgeted magadban a menő bociról éneklő gyerek dalát, vagy a puding-őrült medve produkcióját.

Nyitókép: BenAkiba/E+/GettyImages

(psychologytoday.com)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: