Ha otthonról dolgozol, minden nap olyan, mint egy (nagyon) laza péntek

Mit viselsz a home office alatt?

Most különösen érdemes példát venni a gyerekekről: öltözz úgy, ahogy neked a legjobb, ereszd el a fantáziád! Vedd elő az ezeréves hippi nadrágod, tekerj egy sálat a nyakad köré, vagy éppenséggel bújj kiskosztümbe, ha attól jobban érzed magad!

Melyik a kedvenc otthoni szetted? Az egész napot pizsamában töltöd? A zuhanyig se jutsz el? Vagy pont ellenkezőleg, megadod a módját, és kerül, amibe kerül otthon is ugyanolyan öltözékben ülsz a gép elé, mint az irodában? Mindannyiunknak, akik otthonról dolgozunk megvan a magunk stratégiája arra, hogy hogyan legyünk produktívak. Aminek része természetesen az öltözékünk is. Számomra a kényelem az első, bár ez nem csak most érvényes, többnyire az irodába is laza szettben járok. Az viszont biztos, hogy az utóbbi egy évben sokat veszítettem a korábbi bohó megjelenésemből, amire most, a home office alatt újra rátalálhattam.

Kényelem vagy alulmotiváltság?

Nagyon furcsa azonban, hogy míg egyeseknek a játszós gatyó csak egyszerű kényelmi megoldás, addig másoknál a napi rutin szétesését és a teljes motivációvesztést szimbolizálja. Éppen ezért nagyon fontos feltenni magunknak a kérdést: azért veszem fel a három számmal nagyobb, kinyúlt pulóverem, mert kényelmes vagy mert már semmi sem érdekel? Ha az utóbbi helyzetben vagyunk, akkor érdemes összekapnunk magunkat, és kitalálnunk, melyek azok az eszközök, amelyekkel visszanyerhetjük a lelkesedésünket. A kérdésre, hogy probléma-e, ha az önkéntes karantén idején egész nap pizsamában ülünk a gép előtt az a válasz: ha jól érezzük magunkat, nem érezzük a motiváció hiányát, akkor nem számít, mit viselünk. Ugyanakkor a pszichológusok megegyeznek abban, hogy vészhelyzet esetén is érdemes tartanunk magunkat a megszokott napi rutinunkhoz, annak érdekében, hogy csökkentsük a szorongást. Logikusnak tűnik, hogy egy kiadós reggeli, egy összeszedett megjelenés – ami természetesen lehet kényelmes is – segít abban, hogy kiegyensúlyozottabbak maradjunk, nem mellékesen ilyenkor nagyobb figyelmet fordítunk a munkára, és úgy érezhetjük, hasznos tagjai vagyunk a társadalomnak. Ráadásul egy 2015-ös kutatásból az is kiderült, hogy azok, akik gondot fordítanak az öltözékükre, kreatívabban is gondolkodnak.

Egy kis bohó sikk és a munka is gördülékenyebben megy

Manapság sok munkahelyen már igencsak rugalmasan kezelik az öltözködési szabályokat, ugyanakkor azt nyilván sehol sem tolerálják, ha a munkavállaló alulteljesít és nem hozza a megszokott szintet. Ezt érdemes szem előtt tartani akkor is, ha otthonról tartjuk a frontot. Használjuk ki az öltözködésünkre vonatkozó határtalan szabadságot, és fordítsuk az előnyünkre. Maradjunk eredetiek és merítsünk inspirációt a szabálytalanságból!

Vagy vegyünk példát Tyler Feder, illusztrátortól, aki szuper rajzokkal meséli el, számára milyenek a tökéletes home office szettek.

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Business Coach|TheUncagedLife (@rebeccatracey) által megosztott bejegyzés,

Nyitókép: Westend61/GettyImages

Legnépszerűbb cikkek: