Ezért sülnek el olyan rosszul a szilveszteri bulik

Új év, régi nóta

A javaslatom az, hogy tegyük rögtön tisztába a dolgokat: a szilveszteri bulik többnyire borzalmasak. Kibírhatatlanok. Vörösmarty szavaival (vissza)élve: "Most tél van és csend és hó és halál".

Vannak, akik számára a szilveszter az év bulija: ruhát vadásznak, és ünnepi sminket meg elegáns frizurát varázsolnak maguknak. Mellettük még két csoportot ismerek, akik biztosan szeretik az év utolsó napját: ők a gyerekek és a kerti kutyák, akikre odafigyelnek és vigyáznak. Előbbieknek még lenyűgöző dolog éjfélig fent maradni, utóbbiak pedig leszedált medveként nyúlnak el a meleg előszobában. Az enyém legalábbis ezt tette, és a horkolása felülmúlta a háborúkat idéző tűzijátékot is. Én csakis a fentiek miatt nem tiltanám be az egészet úgy, ahogy van: nekem is van szívem. Aztán vannak, akiket a (h)ideg kiráz az óévtől, az új évtől, az utolsó naptól az első napig. Lássuk be, épphogy túl vagyunk a karácsonyon, ami után megérdemelten vehetnénk kezünkbe a logisztikus, a diplomata, a szakács, az óvodai gondozó, az állatidomár és a túsztárgyaló oklevelet. Nem könnyű időszak, ráadásul szenteste után egy héttel már itt is az újabb kihívás. Nekünk, akik finoman szólva is ódzkodnak a szilveszteri buliktól, különös, hogy mások ekkora felhajtást kerítenek köré, pedig épp olyan nap ez, mint a többi. Viszont ha önkritikát gyakorolok, akkor rá kell jönnöm, hogy én magam is nagy ügyet csinálok belőle, ha bosszant a többiek számomra túlzott lelkesedése.

Te mit csinálsz szilveszterkor?

Szóval néha már karácsony előtt, de leginkább utána felizzanak a vonalak, mint a kubai rakétaválság idején, és elindul a nagyüzemi szervezkedés. Egy ideig tartod magad, és úgy hajolsz el a meghívások elől, ahogy Neo tette a lövedékekkel a Mátrixban. Aztán kezd összeomlani a rendszer, mikor öregnek, antiszociálisnak és ijesztőnek titulálnak. Megpróbálnak hatni rád lelki terrorral, fenyegetéssel, zsarolással, és meg akarnak vesztegetni a kedvenc ételeddel. Egy idő után rájössz, hogy az ellenállás hasztalan. A Római Birodalom is összeomlott a barbárok nyomása alatt: ne hibáztasd magad, hogy te sem tudod tartani magad az idők – vagy legalábbis az év – végezetéig. Ráadásul igazán nehéz kivonnod magad az egészből. Hacsak nem keresel valami nyugodt helyet aznapra, akkor a robbanások miatt úgysem aludhatod át az estét úgy, ahogy azt minden évben mindhiába megfogadod.

A kármentésről

Ha hagytuk magunkat érzelmileg zsarolni vagy engedtünk a megvesztegetésnek, akkor már ne vádoljuk magunkat vagy az életet: engedjük el. Az egyetlen járható út, hogy igyekszünk kihozni a szilveszterből a legtöbbet. Egy időre próbáljuk meg kitörölni emlékezetünkből az elmúlt pár évtized legrosszabb utolsó napjait. Hogy stílszerűen fogalmazzak, legyen a pezsgőspohár félig tele… Persze vannak akadályok. Ismerős az az érzés, mikor egy idegen lakásban rakétarobbanások visszhangjában állva, könnybe lábadt szemekkel ábrándozol az ágyadról? Könnyen belátható, hogy ez elrontja a maradék hangulatod is. Megoldás lehet, ha nemkívánatossá teszed aznapra az ágyad. Ha feleannyira utálsz ágyneműt felhúzni, mint én, akkor hagyd otthon lecsupaszítottan a paplanod. Figyelni kell azonban arra, hogy az évek múltával egyre immunisabbak leszünk erre a megoldásra. Ha óvatlanok vagyunk, akkor eljuthatunk addig a pontig, mikor egy szándékosan darabjaira szedett ágyra csukjuk rá az ajtót szilveszter napján.

Ha több meghívás közül is választhatunk, akkor természetesen aszerint döntsünk, hogy kik főznek a legjobban állnak hozzánk a legközelebb. A nagyobb társaság még azoknak is ajánlott, akik amúgy tartózkodnak tőle. Ugyanis a szilveszteri bulik rendelkeznek olyan állandó szereplőkkel, amelyek elmaradhatatlan feltételei az új év ünneplésének.

Akikre emeljük a poharunkat

A veszekedő pár olyan fundamentuma egy szilveszteri bulinak, mint a gondosan elkészített karácsonyi bejglin megjelenő apró repedések, amik idővel Szent András-törésvonallá növik ki magukat. Mindenki reménykedik benne, hogy idén elmarad, de mikor mégis szembesülsz vele, rájössz, hogy ez már a hagyományhoz tartozik. A tapasztalt megfigyelő ilyenkor remek odaszúrásokkal bővítheti a tárházát, ami a jövőjét szem előtt tartó ember számára nyilvánvalóan fontos. Amennyiben döbbenten tapasztalatod, hogy idén elmaradt a háborús felek ütközete, akkor egy pillanatra vizsgáld meg, hogy nem épp ti vagytok-e azok ebben az évben. Engem már ért ilyen meglepetés.

Pirotechnikusok és tűzszerészek csatája

Ott vannak még az önjelölt pirotechnikusok, valamint állandó társaik, az önjelölt tűzszerészek. A módszereket és technikákat tekintve a két fél olyan csatát vív, amilyet a ragadozók és növényevők közti evolúciós versengésben figyelhetünk meg. Ha a robbantási szakértők kezükben pár ijesztő méretű rakétás dobozzal a hónuk alatt elindulnak a szabad ég alá, akkor a bombahatástalanító alakulat rendkívüli sebességgel kezd el ételt kínálni, koktélt készíteni vagy feladatot kiosztani. Persze a ragadozók egy idő után feladják, és végre elindulnak a rakéták olyan pergőtüzet zúdítva az égre, hogy ahhoz képest Sztálingrád ostromának hangjai 1942 telén pár pezsgősüveg röhejesen hervasztó, halk pukkanásai voltak csupán.

És akkor nem beszéltünk még a szilveszteri bulin egymásra találó, friss párokról, a cinkos pillantásokról, a társasjáték közbeni nevetésekről és ádáz vitákról, na meg a koccintásról. Nehéz beismerni, de megvan a maga hangulata.

Pár jó tanács

Ha mindezek után úgy érzed, idén nem a konzervkabarék mellett töltöd a szilvesztert, de szükséged van egy rutinos szilveszterkerülő öt, tapasztalatokon alapuló tanulságára, akkor íme:

  1. Ha válogatós vagy az italok terén, akkor több üveggel vigyél a kedvencedből, amik közül legalább egyet mindig tarts az ellenőrzésed alatt.
  2. A meghívások elfogadásakor legyen prioritás, hogy mi kerül az asztalra. Nem, a virsli nem étel, csak két étkezés közti unaloműző.
  3. A tűzijáték meggyújtásakor tarts tisztes távolságot: ideális esetben úgyis a magasban robban, és nem a földön. És mindenki vigyázzon magára!
  4. A kutya az ember legjobb barátja. Ha van sajátod, akkor van alibid a szilveszteri buli elkerülésére. Ha nincs sajátod, és utálod a tűzijátékot, akkor érdemes olyan bulit választanod, ahol egy eb is tiszteletét teszi. Így kevesebb az esély arra, hogy durrogtassanak a háznál. Ha mégis, akkor udvariasan megoszthatod vele a virsliket a fürdőszobában.
  5. Ha rettenetes az egész, és menekülőre fognád, akkor még elindulás előtt vedd számba, hogy partnerrel érkeztél-e. Más esetben megszégyenülten kulloghatsz vissza érte, és a hazaút során már a pergőtűz hangjai is sokkal jobban esnének, mint az agyadig hatoló, karcolóan kínos csend.
  6. És talán a legfontosabb: ne nyomaszd magad azzal, hogy a szilveszterednek az év bulijának kell lennie.

 

Zárjuk le

A magam részéről már túl vagyok a lelki terroron és a megvesztegetésen: igent mondtam a barátaimnak. Az étel garantáltan finom lesz, az italok is várnak a bevetésre. Eb sajnos nem lesz jelen, de egy egészen különös, leginkább kutyaként viselkedő macska igen.

Boldog új évet kívánunk minden olvasónknak! Jövőre ugyanitt.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: