Ha túl sokat alszol, akkor gyorsabban öregszel?

Az alvás elengedhetetlenül fontos a szervezet regenerálódásához, de az sem jó, ha túlzásba viszed.

Egyes felmérések alapján sajnos kijelenthető, hogy (világviszonylatban is) nagyon sokan küzdenek alvásproblémákkal.

Főleg a hétköznapi alvás az, ami nem megy gördülékenyen, amihez valószínűsíthetően, nagymértékben hozzájárulnak a munkával, munkahellyel kapcsolatos problémák, gondolatok. Emiatt nagyon sokan hétvégén próbálják behozni a hét közbeni alváselmaradásukat. Ez elméletben nagyon jól is hangzik, hiszen a hétvégéket könnyűszerrel tudjuk úgy szervezni, hogy semmi ne álljon az alvás útjába. Azonban a kaliforniai Augusta Egyetem nemrég végzett tanulmánya arra enged következtetni, hogy ez nem szerencsés a szervezet számára.

A kutatás 6052 felnőtt adatait elemezte, akik 4 éven át részt vettek az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálatán, amelyben olyan paramétereiket értékeltek, mint az alvás időtartama, hatékonysága és szabálytalansága, valamint a biológiai öregedés fiziológiai markerei.

Fotó: Getty Images

Testünket egy sor biológiai óra szabályozza, amelyek vezérlőközpontja az agyunkban található, és minden reggel újraaktiválódik a napfény hatására. Ha ezt az első fényt minden nap más-más időpontban tapasztaljuk, akkor a belső órák nem tudnak szinkronizálni egymással, ami megváltoztatja a szervezet működését. Amerikai kutatók hangsúlyozzák, hogy a modern életmóddal összefüggő tényezők – mint például az elektronikus eszközök éjszakába nyúló használata és a nagyobb fényterhelés – nemcsak az alvást, hanem annak minőségét is negatívan befolyásolják. Ezen elv szerint még a hétvégi vagy szabadnapos hosszabb alvás is felboríthatja az alvás-ébrenlét ritmust. Vagyis, ha keveset és rosszul alszunk hét közben, akkor a hétvégi alvás helyreállítása és a rendszeres pihenés sem biztos, hogy jót tesz szervezetünknek.

Az alvás fontos, de…

Az alvás, amely életünk körülbelül egyharmadát kitölti, alapvető fontosságú, mivel biztosítja számunkra a megfelelő szellemi és fizikai aktivitás lehetőségét. Az éjszaka folyamán csökken a vérnyomás és a szívműködés, valamint csökken a kortizolszint, a stresszhormon is. Valamint ebben a fázisban a szinapszisok, azaz az idegsejt és az idegsejt közötti kapcsolatok újra beállnak, és a már nem szükségesek megszűnnek, egyfajta „memóriatisztításként”, mint amikor megszabadítjuk a számítógépünket a felesleges fájloktól. S miközben alszunk, megnő a neurotoxikus anyagok elvezető aktivitása, amelynek felhalmozódása az Alzheimer-kór alapja.

Fotó: Getty Images

Tehát szervezetünk tökéletes működése érdekében meg kell teremtenünk a megfelelő rutint és környezetet az alvásra a hétköznapokban, hogy ne a hétvégén „kényszerüljünk” rá, hogy utolérjük magunkat a pihenésben.

A hálód legyen mindentől külön

A hálószoba egyfajta „szentély” kellene, hogy legyen a lakásban, ahol semmi nem áll a zavartalan pihenés útjában. Nem baj, ha nincs külön helyiséged erre a funkcióra, azonban mindig válaszd el a nappalidtól. Akár egy paravánnal vagy függönnyel, de legyen elkülönítve a nappali életteredtől. Az agyunknak éjszaka pihennie kell, ezért fontos egy olyan menedék, ahol nem látod és érzékeled a nappali élet ingereit.

A tájolás sem mindegy

Az ágy tájolása is komoly hatással lehet az alvás minőségére. A feng shui szerint az az ideális, ha az ágy fejtámlája észak felé tájolt, hogy mélyebb alvásra ösztönözzön. Vannak azonban olyan elméletek, amelyek szerint a déli tájolás jobb, mert ez a pihenés mellett energiát is biztosít. De az is sokaknál bevált, ha az ágyat a lehető legtávolabb helyezed el a szoba ajtajától és az ablaktól, így egyfajta védelmed is lesz alvás közben. Kísérletezd ki, hogy melyik az, amelyik számodra a legpihentetőbb alvást biztosítja.

Természetes anyagok

A hálószoba akkor is fontos része a lakásnak, ha a külső szemek előtt láthatatlan marad, ugyanis rengeteg időt töltünk ott életünk során. Fontos, hogy minden, ami az alvásnál körülvesz, természetes anyagból legyen. Az éjjeliszekrény, az ágy mind fából, és ne műanyagból vagy szintetikus anyagból legyen. A fényforrások tekintetében is törekedj a természetességre, inkább egy kellemes szűrt fény, mintsem díszkivilágítás ragyogja be a hálószobádat.

De nemcsak a bútorok tekintetében fontos a természetesség, hanem az is elengedhetetlen, hogy az ágyneműd és a pizsamád is jó minőségű legyen. Az ágyneműnél kulcsszó a légáteresztés, ami csökkenti a páratartalom koncentrációját és ennek következtében csökken az izzadás is.

A pizsamád, vagy alváshoz használt kedvenc pólód is pamutból legyen, bármennyire is jól mutatnak a szexi csipkék, ha szintetikus anyagból készült, felejtsd el őket, mert nem engedik szellőzni a bőrödet. Legalább kéthetente cseréld le az ágyneműdet, ha nem szeretnéd, hogy rajtad kívül egyéb élősködőkkel is megoszd az ágyad, és minden alvás előtt, illetve ébredés után szellőztesd ki a szobát, a vetetlen ágyneművel.

Forrás: sleephealthjournal.com

Nyitókép: fizkes/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: