Hagyd a betarthatatlan fogadalmakat, és válts nézőpontot!

Gondolkodtál már azon, miért nem tudod betartani a klasszikus újévi fogadalmakat? Talán, mert a szokásos újévi ígéretek nem veszik figyelembe az igényeidet, és emiatt már a kezdet kezdetén kudarcra vannak ítélve!

„Fogyókúrázom” helyett: figyelek a testem jelzéseire, és megadom neki, amire szüksége van

A szigorú fogyókúrákat ideig-óráig fogcsikorgatva betartja ugyan az ember, egy idő után azonban visszatérünk a megszokott étrendhez és életmódhoz. A megszorító jellegű diétákkal le lehet adni pár kilót, de egyrészt a hiánybetegségeket kockáztatod velük, másrészt pedig éhező üzemmódba kapcsolod velük a testedet, tehát amint abbahagyod a diétázást, kétszeres sebességgel száguldanak majd fel a kilók. Ennél sokkal élvezetesebb és betarthatóbb módszer, ha egyszerűen megpróbálod szeretni és elismerni a testedet mindazért, amire képes – és megadod neki, amire szüksége van. Zöldséget, gyümölcsöt, sovány húsokat, tejtermékeket, csupa olyan táplálékot, amelyektől nemcsak a súlyod, hanem az energiaszinted is rendben lesz, és a tápanyaghiánytól sem kell félned. És mindebbe még az is belefér, hogy néha-néha megengedj magadnak egy kevés édességet, méghozzá lelkiismeret-furdalás nélkül.

„Minden nap sportolok” helyett: keresek egy olyan mozgásformát, amiben örömömet lelem

Az edzés nem elsősorban a derékméretről szól, hanem az egészségről. De még ekkor sem mindig vesszük figyelembe, hogy a mozgás mindenekelőtt örömforrás. Vagyis sem a fogyás, sem az egészség érdekében nem kell összeszorított szájjal kibírni az edzést, ha nem szereted. Inkább válts olyan sportra, amit szívesen űzöl, és nemcsak utána, hanem közben is jól érzed magad. Nem az számít, milyen hősies vagy, hogy végigcsinálod, hanem az, milyen érzéssel mész be a terembe. Nem az a lényeg, mennyit teljesítettél aznap, hanem hogy holnap se legyen kínlódás elindulni edzésre.

„Minden héten elolvasok egy könyvet” helyett: a lelkemet is azzal táplálom, ami megérint

Klasszikus irodalmat vagy szakmai könyveket olvasni szép dolog, de mi a helyzet, ha most inkább ponyvára vagy krimire vágysz, vagy inkább beülnél egy moziba? Hallgass a lelkedre, és a szellemi táplálékod is olyan legyen, ami jót tesz. A legszimplább ponyvaregényben vagy akciófilmben is lehet egy olyan mondat, ami épp most, épp ebben a helyzetben előre visz. Merj bízni az ösztöneidben, és válaszd azt, ami megszólít, amit jól esik kézbe venni, ami valamiért vonz.

„Többet fogok pihenni” helyett: jogom van a szabadidőhöz, és ezt érvényesíteni is fogom

Kimerültél, és úgy érzed, muszáj pihenned? Nos, nem csak az év végén, vagy a nyári szünetben kellene kivenned egy kis szabadságot. Nem lehet egyben bepótolni az egész évben kihagyott pihenést, nem lehet a heti legalább egy-két szabadnap helyett kivenni két hét szabadságot, majd letudottnak tekinteni az egészet. És ne azért pihenj, hogy még hatékonyabban tudj teljesíteni, hanem azért, mert az életnek a szabadidő is a része, és neked is jogod van hozzá. Ha ezt nem tudatosítod, nem tartod be, és tartatod be másokkal is, akkor más aligha fog elküldeni egy kicsit pihenni. Erre is figyelj oda!

„Kiharcolom az előléptetést” helyett: olyan munkát keresek, amit szívesen végzek

Aki nem szereti a munkáját, az a napjai nagy részét olyasmivel tölti ami rossz érzést kelt benne. Sajnos mégis sokan ezt tekintik normálisnak – pedig messze nem az. Természetesen van olyan helyzet, amikor pénzt kell keresni, és a megélhetés miatt olyasmit is elvállalsz, amihez egyébként nem lenne kedved. De nem lehetne ez inkább átmeneti állapot? Gondold át, mit csinálnál szívesen, szükség esetén kérd karriertanácsadó, coach segítségét a váltás megtervezéséhez. Ezután pedig jöhetnek a konkrét lépések afelé, hogy a következő munkahelyedre már boldogan menj be!

Nyitókép: Petar Chernaev/GettyImages 

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: