Hagyd magad mögött a cukorfüggőséget!

Nem is gondolnánk mennyi kellemetlenséget okozhatnak az édességek. Ha te sem tudsz leállni a csokival, ezekkel a következményekkel bizony számolnod kell.

A kerek csokoládét, a szögletes csokoládét, a hosszú csokoládét, a rövid csokoládét, a gömbölyű csokoládét, a lapos csokoládét, a tömör csokoládét, a lyukas csokoládét, a csomagolt csokoládét, a meztelen csokoládét, az egész csokoládét, a megkezdett csokoládét, az édes csokoládét, a keserű csokoládét, a csöves csokoládét, a mogyorós csokoládét, a tejcsokoládét, a likőrös csokoládét, a tavalyi csokoládét, az idei csokoládét, és minden olyan csokoládét, amit csak készítenek a világon!” – mondja Gombóc Artúr és bizony ha ezekkel a sorokkal mi magunk is azonosulni tudunk, foglalkoznunk kell a problémával.

Csak még egy kockát…

A függőség, más néven addikció egy káros viselkedés szokássá válását jelenti, melyet a függő akarata ellenére is ismétel. Számos dologhoz kapcsolódva alakulhat ki bennünk, függhetünk az alkoholtól, tudatmódosítóktól, nikotintól, az internettől, de még a cukortól is. Cukros ételeket sokan esznek, de ez még nem jelenti azt, hogy a probléma minden fogyasztónál fennáll. A cukrot agyunk egyfajta jutalomnak tekinti, így dopamint és opiumodokat szabadít fel és ideiglenes boldogságérzetet kölcsönöz. A cukor legnagyobb hátulütője, hogy sosem elég belőle. Az édesítő és a szervezetünk ugyanis ördögi körforgásba kerül fogyasztásakor. Miután megeszünk egy süteményt, az abban található cukor glükózzá alakul, ennek következtében megugrik a vércukorszintünk, amit az inzulintermelés fokozódása normalizál. Utóbbi miatt leeshet a cukrunk és az ezáltal kialakult szédülés miatt még több édességek kívánunk. Nem csoda, hogy könnyen kialakulhat bennünk ez az alattomos függőség, mellyel sokan nem foglalkoznak eléggé.

Komoly következmények

A cukorfüggőség pedig számos nem kívánt tünetet idéz elő, a szédülés még csak a kezdet. Nem meglepő, hogy a cukros élelmiszerek fogyasztása hozzájárulhat az elhízás kialakulásához. Az elhízás pedig számos más egészségügyi problémát magában hordoz: például a szívbetegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint az ízületi problémák kockázata is megnövekedik. Mivel a baktériumok a szájban a cukrot savakká bontják, azok károsítják a fogzománcot, így a szuvasodás és más fogproblémák is kialakulhatnak. Mindemellett a mindennapjainkra is rányomja a bélyegét, hiszen ha nem fogyasztunk elég cukrot, egy idő után rossz lesz a közérzetünk, szédülünk és ingerlékennyé válunk.

Fotó: Nazar Abbas Photography

Így hagyd magad mögött!

A cukorfüggőség kezelése általában magában foglalja a cukor- és édességekfogyasztás csökkentését, valamint az egészségesebb életmód kialakítását. Figyeljünk oda a fehérjék és a rost fogyasztására. Kiemelt fontosságú még a testmozgás, hiszen ezzel az étkezéshez való viszonyunkat tudjuk megváltoztatni, illetve segítségével az alváshiányt is csökkenthetjük. Extrém esetekben az is előfordulhat, hogy szükség lehet pszichológiai segítségre, amit például a viselkedésterápia vagy a támogató csoportok is megadhatnak. A kezelés folyamata személyenként változhat, attól függően, hogy milyen súlyos a függőség és milyen egészségügyi problémákhoz vezetett. Az egészséges életmód kialakítása és az egészséges táplálkozási szokások betartása azonban kulcsfontosságú a cukorfüggőség kezelésében.

Nyitókép: wundervisuals / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Legnépszerűbb cikkek: