Hálaadás Magyarországon: így ünnepelheted meg itthon az amerikaiak egyik kedvenc ünnepét

A filmekből, sorozatokból kedvet kaptál az ünnepléshez? Akkor íme, egy rövid útmutató, hogyan tarthatsz a családoddal, a pároddal vagy a barátokkal hálaadást Magyarországon.

Biztosan nem egyszer láttad már az amerikai filmekben, sorozatokban, amikor hálaadás estéjén egy család vagy egy baráti társaság körbeüli a szépen megterített asztalt, megfogják egymás kezét, és elmondják, miért a leghálásabbak. Ez nemcsak egy szép szokás, hanem az amerikaiak egyik kedvenc ünnepe, na meg az egyik legfontosabb is számukra az évben. Én a magam részéről abszolút imádom (mondjuk amekkora Amerika-őrült vagyok, ez nem is csoda). Volt, hogy a férjemmel csak egy kis csendes beszélgetést iktattunk be hálaadáskor, de olyan is, hogy mennyei pulykavacsorát készítettünk. Mert hogy ennek az ünnepnek az egyik legfontosabb étele a pulyka. Hogy miért? Ennek megértéséhez az első hálaadásig kell visszautaznunk az időben.

Egy kis hálaadás-történelem

Az első hálaadást 1621-ben tartották. Itt egyrészt a betakarításért, a termésért adtak hálát, másrészt pedig azért is, mert az előző évben Angliából útnak indult csapat azért másra számított, amikor megérkezett az újvilágba. Sok társukat elvesztették az első, nagyon kemény tél során. Akik életben maradtak, a helyi indiánoknak köszönhették az életüket, akik megtanították őket, hogyan tudnak növénytermesztés és vadászat segítségével életben maradni. És mivel az első betakarítás bőséges volt, ünnepséget rendeztek, amire köszönetképpen meghívták és vendégül látták az indiánokat is.

Az esemény előtt vadpulykavadászatot tartottak, innen eredhet az azóta is fix menü, na és persze az is, hogy a vadpulyka egy igazán amerikai jelkép: az újvilágba való megérkezésre emlékezteti az embereket. Nem mellékesen pedig egy közepes pulyka elég egy nagyobb családnak vagy baráti társaságnak, míg mondjuk csirkéből mindenképp többet kellene elkészíteni, hogy bőven jusson mindenkinek.

Kedvet kaptál, hogy te is megünnepeld a családdal, a barátokkal vagy a pároddal? Lássuk, mi mindenből válogathatsz kajafronton, illetve milyen programlehetőségekben gondolkodhatsz.

Hálaadás Magyarországon: mit süss-főzz?

A pulyka tehát nem kérdés, ha hálaadás-vacsorára készülsz. Mellé áfonyaszósz, zöldbab és krumpli is jöhet, desszertként pedig sütőtökös pitét tegyél az asztalra. Persze, veheted kicsit kevésbé klasszikusra is a menüt, és a pulyka mellé, vagy akár ahelyett (ha nem szeretitek), készíthetsz másféle sülteket is, amiket gravy mártással vagy áfonyaszósszal locsolsz le, ha a húst kicsit szárazabbnak érzed. A krumpli és a zöldségek mellé jöhet a klasszik amerikai káposztasaláta, mac & cheese vagy vajas kukorica is. Ha kicsit diétásabbra vennéd a menüt, a krumpli helyett készíthetsz édesburgonyát vagy friss salátát, a húsokat pedig el tudod készíteni grillezve is. A sütőtökös pite hallatán sem kell megijedned, ha azt pont senki sem szereti: tökéletes lehet a Nagyi almáspite receptjének leporolása is.

Mit csinálhattok hálaadáskor?

Ha nem szeretnétek otthon főzni, ki is mozdulhattok, Budapesten például a Google is feldob egy-két hálaadás napi vacsorát. Ami engem illet, mi szinte biztosan itthon maradunk: én olyan egyszerű, de nagyszerű dolgokra vágyom, mint körülülni az asztalt a szeretteimmel, vagy a férjemmel kettesben, és hálát adni mindazért, amink van. Mert a hétköznapokon olyan könnyű azon pörögni, mi mindent nem kapunk meg… ideje, hogy tudatosan átadjuk magunkat az elégedettség és a hála érzésének. De ez az este arra is tökéletes, hogy sétáljatok egyet a környéken, rácsodálkozva a már készülő ünnepi kivilágításra (persze, ha van ilyen a közeletekben). Vagy átadjátok át magatokat egy jó kis sportközvetítés vagy társasjáték parti izgalmainak.

Idén november 28-ára esik a hálaadás, amikor minden adott lehet, hogy a családdal, a pároddal vagy a barátokkal elfogyassz egy finom vacsorát. Vagy csak eltölts velük egy kellemes estét, miközben hálát adsz a szeretetért, ami körülvesz.

Forrás: Diningguide.hu
Nyitókép: Drazen_/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk: