Haladj lépésről lépésre: 6 hatékony módszer új szokások felépítéséhez

Ezer éve ígérgeted magadnak, hogy változtatsz az étkezési szokásaidon? Többet fogsz olvasni? Végre elkezdesz sportolni? Van egy jó hírünk! A következő módszerekkel elfelejtheted a kifogásokat, és beépítheted az új szokásokat az életedbe.

A szokásaid a mindennapi életed építőkövei, amelyeket olykor észre sem veszel. Például reggel kinyitod a szemed, kiszállsz az ágyból, fogat mosol, majd felöltözöl. Kedved szerint alakíthatod a szokásaidat, a rosszakat elhagyhatod, míg a jókat beépítheted az életedbe. Az utóbbit érdemes minél előbb elkezdened, ugyanis az új szokások elsajátítása nem megy egyik napról a másikra. 

Egy életen át tartó fejlődés

Az agykutatók szerint, amikor változtatsz a szokásaidon és új tapasztalatokat szerzel, azzal megváltoztatod az agyad működését is. Daniel Siegel, a Mindful Awareness Research Center alapítója szerint, amikor új szokásokat alakítasz ki, az agyad új idegi kapcsolatokat hoz létre kortól függetlenül. Végül a tapasztalatok által tudatosíthatod magadban, hogy mely szokások válnak a hasznodra, vagy hátráltatnak az életben. Amennyiben újabb szokásokat szeretnél elsajátítani, érdemes megfogadni James Clear, az Atomic Habits könyv szerzőjének tanácsait. A szakértő úgy gondolja, hogy apró változtatások során érhetsz el figyelemre méltó eredményeket. Gondolj csak bele, hirtelen elkezdesz keményen edzeni a nyári bikiniszezonra, majd a lelkesedésed napról napra csökken. A szakértő erre az esetre azt tanácsolja, hogy minden nap csak 1 %-kal tegyél többet a célod eléréséért. Ugyanis ez idő alatt hozzászoktatod önmagadat az új szokáshoz. Ráadásul létrehozhatod a te saját személyes rendszeredet, amelyben a képességeidhez mérten vághatsz bele a tanulási folyamatba. Én az alakformálás érdekében egy harminc napos jógakihívással szoktattam hozzá a testemet a rendszeres mozgáshoz. A napi félóra jóga után pedig elkezdtem beiktatni 5, 10, 20 perces edzéseket. Ha te is szeretnél új szokásokat beépíteni az életedbe, a következő 6 módszert érdemes megfogadnod:

1. Légy tudatos, haladj lépésről lépésre

Tűzd ki a célodat, és tedd fel magadnak az alábbi kérdést: Mit kell tennem ahhoz, hogy elérjem a célom? Majd írd le a szükséges lépéseket, ami segíthet kialakítani a napi rutinodat. Ne feledd, mindennap elég 1 %-kal többet tenned az új szokás beépítéséhez!

2. Minden változás a döntések meghozatalával kezdődik

Milyen szokást szeretnél elsajátítani? Miért fontos ez számodra? Mi történik, ha az életed része lesz? A kérdések megválaszolásával tudatosíthatod magadban a célod jelentőségét, és könnyebben elkötelezheted magad a vágyott tevékenység mellett.

3. Kapcsolj új szokásokat egy már rendszeresen végzett tevékenységhez

Ha például szeretnél többet sétálni, akkor iktass be ebéd utánra néhány perces gyaloglást. Ha többet akarsz olvasni, akkor a reggeli buszozás ideje alatt ne a telefonodat bújd, hanem pár megálló erejéig olvass! Ez egy szuper stratégia arra az esetre, hogy egy régebben kialakult szokást továbbfejlessz, és ezáltal új szokások elsajátítására kondicionáld az agyad.

4. Alakíts ki egy keretrendszert, amihez tarthatod magad

Össze-vissza eszel napközben? Szeretnél tudatosabban étkezni? Hiába hurcolásszol magaddal egészséges harapnivalókat a munkahelyedre, ha nem viszel rendszert az életedbe. Határozd el, hogy milyen időpontokban szeretnél étkezni, végül alakítsd úgy a napodat, hogy képes legyél betartani a magadnak tett ígéretet. Felejtsd el az „Ezt az e-mailt még elküldöm! jellegű kifogásokat! Délben csukd le a laptopod, állj fel az asztalodtól és menj el ebédelni!

5. Kezdj egy egyszerű lépéssel

Napi 2 perc elég ahhoz, hogy megváltozzon az életed, erre épül James Clear „kétperces szabálya”. A lényeg, hogy amikor új szokásba kezdesz, ne akard rögtön kifordítani a világot a négy sarkából. Amennyiben szeretnél többet mozogni, kezdj két perces jógával vagy lazább edzésekkel. A lényeg, hogy az új szokás kialakítása közben apró sikerélményeket szerezz, és ne rettenj el a rád váró feladattól.

6. Emlékeztesd magad, hogy miért csinálod

Kate Hays, pszichológus szerint egy új gyakorlat elsajátítása alatt kulcsfontosságú, hogy emlékezz a céljaidra. Miért fontos nekem ez az egész? Miért is csinálom? Én rendszeresen felteszem magamnak ezeket a kérdéseket egy-egy izzasztó edzés közben. Ilyenkor bekúszik a szemem elé a személyes célom, ami elegendő erőt ad a folytatáshoz. Hidd el, ezzel az apró trükkel te is sokkal könnyebben fókuszálsz majd egy új szokásra.

Nyitókép: AleksandarGeorgiev/E+/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: