Halálfélelem a felhők felett – Téged is kínoz a repülésfóbia?

Az öveket kérjük becsatolni!

Még a beszállás zajlik, de te már elsápadt ujjakkal markolod az ülésed karfáját, miközben mély levegőket veszel. A „mi lenne, ha” című forgatókönyv elárasztja az agyad: eljött a vég! Vagy mégsem?

Ha ismerős az érzés és te is rettegsz a repülésnek még csak a gondolatától is, akkor az emberiség azon 25 százalékába tartozol, aki aerofóbiás. Tanuld meg, hogyan tartsd kordában ezt a fajta szorongást!

Repülés közben mindig erőt vesz rajtam a rettegés. Ha a gép közepére ülök, csak a szárnyat figyelem, amin nappali fényben visszatükröződik a gép árnyéka, engem pedig elönt a rettegés. Pedig ismerem a statisztikákat, tudom, hogy átlagosan 123.000 évig repülhetnék, mire egyszer úgy dönt a körülöttem zörgő masinéria, hogy megadja magát. Egy a millióhoz az esélye annak, hogy repülőszerencsétlenség áldozatává váljak, ez egészen elhanyagolható, mondjuk az autóbalesethez képest, ahol egy az ötezerhez az esély. Ennek ellenére, az autózással semmi bajom, de, ha a repülőnek csak meghallom a hangját, elkap a frász. Általában sikítani kezdek, ha a gép dobálni kezd, aminek a többi utas természetesen marhára örül. Hát kell ez nekem? Nem kell. Európán belül még megoldom egy pár pohár borral, meg egy enyhe nyugtatóval, de kizárt, hogy átszeljem az óceánt, felőlem Amerika ahányszor csak akar, visszaintegethet, én felé se nézek.” Ezekkel a szavakkal írta le Andi barátnőm a repüléstől való félelmét, amikor a társaság egy kisebb amerikai kiruccanás lehetőségét kezdte el tervezgetni. Rajta is szeretnék segíteni, amikor ezeket a sorokat írom, mert bár tudom, hogy a repülésfóbia borzasztó kellemetlen, abban is biztos vagyok, hogy van megoldás. Persze nem az „Eddig még egy gép sem maradt fent” kezdetű mondatokra gondolok, azokkal már tele a padlás.

Ismerd a félelmed

Nagyon fontos megfigyelni, hogy a szorongó emberek pánikkal átitatott rémképeit, mely gondolatok indítják be leginkább. Repüléskor minden olyan információ előjöhet, ami a negatív érzéseket erősíti a témával kapcsolatban. A repülőgépes katasztrófafilmek, vagy a roncsokat mutató híradások bevillanó képei azt a visszacsatolást táplálják, hogy az egyetlen megoldás a rettegés. Ráadásul míg egy autóban való utazáskor hihető illúzió az, hogy bármikor kiszállhatsz – 130 km/h-nál persze ez csak tévképzet – a levegőben még csak fejben sincs meg a menekülőút. Feladni az irányítást valóban ijesztő, a tehetetlenség érzése könnyedén okozhat szorongást.

Arccal a felhők felé

Hogyan lehet megküzdeni egy olyan érzéssel, ami ellen ténylegesen semmit nem tudsz tenni? Szembe kell nézni vele. Fel kell szállni a repülőre és elismerni a szorongás létezését. Tudatosítani, hogy a valós veszélyhelyzet nagyon apró, de a félelem valós és igazából nincs ezzel semmi gond. Csak a végletes gondolatokat kell felváltani igazi tényekkel. Például: „A repülés nagyon félelmetes közlekedési forma, de pontosan ezért sokkal biztonságosabb is, mint bármi más!”

S.O.S., gyorssegély

Az is segíthet, ha megtanulsz pár lazító gyakorlatot, vagy oldd a szorongást úgy, hogy megfeszíted az izmaidat. Az utóbbi az úgynevezett progresszív relaxációs gyakorlat, amikor az ellazulás helyett a feszítést tűzöd ki célul. Szorítsd ökölbe a két kezed, a talpaddal told lefelé a padlót, a válladat húzd fel a füledig, a hátaddal domboríts, az álladat szoríts a mellkasodra, vegyél egy nagy levegőt, tartsd bent, aztán mikor kifújod, az izmaidat is lazítsd el! Ezzel a gyakorlattal tudatosíthatod magadban: a tested fölött még mindig te uralkodsz.

Információ=biztonságérzet

Érdemes észben tartani, hogy sokszor az ismeretlen táplálja a félelmeidet. Ismerd meg, hogyan is működik a repülő, vagy nézz utána, hány lépcsőfokos biztonsági teszteken, hány szakember keze alatt megy át a repülőgép, mielőtt felszállhatnál rá. Nagy segítség lehet, ha utánajársz ezeknek az információknak. Minden géptípusról vannak fent statisztikák a neten, így ha már tudod, milyen géppel repülsz, keress rá. Sokszor már ennyi is elegendő lehet a megnyugváshoz.

Barátokkal könnyebb

Az is segíthet enyhíteni az utazás feszültségén, ha nem maradsz egyedül a gondolataiddal. A barátok, akik élvezik a repülést, vagy csak nem élnek át hasonlókat, új szemszögből tudják bemutatni, miért is nem kell rettegni a felhők felett. Ráadásul a gondolat teremtő erejében bízva, ha először miattuk is megjátszod a nyugodtságot, végül lehet, hogy tényleg ellazulsz majd.

Adj hálát landolás után

Minden félelemmel teli repülés után adj öt percet magadnak és gondold át, hogy a félelem ezúttal sem volt indokolt és kerülj közelebb a repüléshez minden egyes megtett úttal! Ezek persze enyhébb esetekben működhetnek csupán, tartós szorongás, vagy a repülést teljesen megakadályozó fóbia esetén érdemes szakember segítségét kérni.

Nyitókép: Pair Srinrat/Shutterstock

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: