„Halló? Hall engem?”- avagy mindent az online terápiáról

A digitális kommunikációnak hála, manapság nincsenek távolságok. Bármikor felhívhatod a külföldi barátnődet, a vidéken élő nagymamádat, sőt a pszichológus is van, hogy online érkezik!

El tudod képzelni, hogy a kamerán keresztül oszd meg az érzéseidet egy terapeutával? Bizony, ma már számos online terápiás webhely és alkalmazás létezik, ahol egy videóbeszélgetés, telefonhívás, szöveges üzenetküldés keretein belül öntheted ki a szíved a szakembernek. Itthon a Netterapiától kezdve, egészen a Thyris Pszichoterápiás Központon át, válogathatsz az online gyógykezelés lehetőségei közül. De valóban hatékony ez módszer vagy nem árt vele óvatosnak lenni? Utánajártunk!

Ezért érdemes lehet kipróbálni

Egyes kutatások azt bizonyítják, hogy az online terápia ugyanúgy hatékonyan működhet, mint a személyes beszélgetés egy szakemberrel. A Journal of Psychological Disorders 2018-ban közzétett tanulmányában az online kognitív viselkedésterápia hatását tanulmányozták súlyos depresszióval, pánikbetegséggel és szorongással küzdő betegek esetében. Kiderült, hogy különösen a társadalmi szorongásban szenvedők ugyanolyan hatékonynak ítélték meg a terápia ezen formáját, mint a személyes kezelést. Sőt, ők nagyobb valószínűséggel választják ezt az alternatívát, így minimalizálhatják a nyilvános szereplést. Továbbá egyesek könnyebben nyílnak meg az online térben és osztanak meg magukról személyes információkat.

Az internetes és telefonos terápia mellet szólhat, hogy anélkül, hogy kimozdulnál, áthidalhatod a kisebb-nagyobb távolságokat. Ha például vidéken élsz, és nincs lehetőséged eljutni a több száz kilométerrel arrébb rendelő szakemberhez, felhívhatod őt egy megbeszélt időpontban. De akkor is jól jöhet, ha külföldön tartózkodsz, és nincs lehetőséged magyar anyanyelvű pszichológushoz fordulni. Ráadásul a pénztárcádnak is jót tehetsz, egyrészt nem kell utazásra költened, másrészt a legtöbb online terápiás szolgáltatás kevesebbe kerül, mint a személyes konzultáció. Továbbá attól sem kell tartanod, hogy a váróban üldögélve besétál a főnököd vagy bármelyik ismerősöd. Utóbbitól a féléves kezelésem alatt mindvégig tartottam.

És akkor itt jön a DE!

A hatékony terápia egyik fő alkotóeleme a terapeuta és a beteg közötti őszinte kapcsolat kibontakozása. Valljuk be, a digitális kommunikáció nem biztos, hogy képes megteremteni ezt az alapot. Hiszen elmarad a személyes kontaktus, az apró mimikák, a testbeszéd mind háttérbe szorulhat. Ezek nélkül a szakember is nehezebben térképezheti fel a beteg lelkiállapotát, és alakíthat ki vele szorosabb kapcsolatot:

„Az szuper volt, hogy nem kellett egy órát utaznom azért, hogy találkozzunk. Viszont a meghittség, a hatás elmaradt. Valahogy éreztem a távolságot kettőnk között és emiatt nem tudtam átengedni magam a dolognak, sokkal bizalmatlanabb voltam, mint korábban, a személyes találkozók alkalmával. Ráadásul a net miatt kétszer megszakadt a beszélgetés, utána nehéz volt ugyanott folytatni. Akkor eldöntöttem, hogy inkább megteszem azt az egyórás utat, hiszen már maga az odaérés is egyfajta terápia, amíg séta közben azon gondolkodsz, miről szeretnél beszélgetni.” –  mesélte az egyik ismerősöm az online terápiás élményéről.

Ugyanakkor a meghittség hiánya, a megszakadt hívások és a befagyott videók csak az egyik árnyoldalát képezik az internetes kezelésnek. Előfordulhat, hogy képesítéssel nem rendelkező csalóba botlasz, vagy a webhely nem biztonságos és visszaélnek az adataiddal. Arról nem is beszélve, hogy bizonyos mentális problémák esetén (öngyilkossági hajlam, hallucinációk, hamis tévképzetek) feltétlenül szükséges a terapeuta személyes jelenléte.

Nyitókép: bernardbodo/iStock/Getty Images Plus

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: