Halloween a világ körül

A halloween szó hallatán rögtön a rémséges jelmezekre, az ijesztő dekorációkra és a horrorfilmekre asszociálunk. Ennek az ünnepnek azonban több ezer évre visszanyúló hagyománya van és sok helyen véresen komolyan is veszik ezeket.

A halloween sokaknak csak egy jelmezes szórakozás, azonban a holtak éjszakája komoly hagyományokkal rendelkezik. A gyökerei egészen az ősi kelta hagyományokig nyúlnak vissza. A hiedelem szerint ilyenkor a mi világunkat és a holtak birodalmát elválasztó határ szinte eltűnik és a szellemek visszatérhetnek hozzánk. A halloweent így vagy úgy, de mindenhol ünneplik. Amerikában csokit gyűjtenek a gyerekek, Bolíviában az emberek elhunyt szeretteik koponyáit díszítik ki, Haitin pedig Baron Samedi előtt tisztelegve rendeznek tivornyát. Mutatjuk a különböző országok szokásait!

Amerika, a halloween (nem is igazi) hazája

Hiába a keltáktól ered az ünnep, azért az amerikaiak egész szépen kisajátították azt maguknak. Ez nem is csoda, hiszen a tengerentúlon minden egyes ünnepet komolyan vesznek, így náluk ezen az éjszakán szinte szó szerint elszabadul a pokol. Az Egyesült Államokban egyébként az ír és skót telepesek honosították meg a hagyományt. A 19. században még inkább csak a csínytevésről szólt ezt a nap, innen is ered a „Trick or treat!“, azaz a „Csokit vagy csalunk!“ felkiáltás. Ez a szokás megmaradt, azonban számos egyéb, az ünnephez már elengedhetetlen dologgal bővült. Az amerikai utcákat ilyenkor ellepik a csokit gyűjtő gyerekek, nincs olyan hely, ahol ne rendeznének álarcos partikat, ahová a meghívottak persze rémisztő jelmezekbe bújva érkeznek, és mindent beborít a pókháló, csontvázak, töklámpák és sírkövek díszelegnek. Itt az ünnephez hozzá tartoznak a nagyszabású városi parádék, vásárok és egyéb tematikus rendezvények.

Fotó: Getty Images

Salem, ahol minden nap olyan, mint a halloween

Amerikán belül is van egy hely, ahol kiváltképp nagy a felhajtás az ünnep alatt, na és persze az előtt is. A Massachusetts állambeli város a 17. században tett szert világhírnévre, hiszen az akkori boszorkányperek tizenkilenc ember felakasztásával, egy agyonzúzásával és sokak bebörtönzésével zárultak. Salem azonban idővel megpróbálta a legtöbbet kihozni a negatív reklámból és Amerika halloween-fővárosává nőtte ki magát. Itt mindig olyan, mintha ünnep lenne, az év mindennapján okkultista programokat szerveznek, kísértetházakkal, a perekre épülő túrákkal, na és persze „igazi“ boszorkányokkal várják a turistákat. Még egy sátánista templomot is felhúztak, ahol egy életnagyságú Baphonet-szobor (az okkultizmusban és egyéb misztikus hagyományokban az egyensúly szimbólumaként tekintekenek rá) díszeleg, de boszorkányboltjuk és múzeumuk is van. Halloween éjszakáján pedig kiváltképp kitesznek magukért a város lakói. Nincs olyan, aki ne öltözne jelmezbe, ne vinne bele valami extrát az amúgy mindennapi díszébe, illetve olyan se nagyon akad, aki nem tartja a hagyományokat.

Inspiráló Írország

Az ünnep eredete Írországban és annak kelta hagyományaiban gyökerezik. Az egész a Samhain fesztivállal kezdődött, mely a kelta év végét és az új év kezdetét jelentette. Ezen az éjszakán mítoszaik szerint a holtak és a mi világunk közötti határok elmosódnak. Az eltávozott lelkek visszatérnek otthonaikba, de a gonosz szellemek is láthatóvá válnak. Utóbbiak megállításának érdekében az emberek rémisztő maszkokat és jelmezeket öltöttek, máglyát raktak és óriási zajt csaptak. Bár Salem az amerikaiak önkéntes halloween-fővárosa, de az ünnep hivatalos központja Írországban található. Ez nem más, mint egy Derry nevű település, aminek nevével Stephen King regényeiben is gyakran találkozunk. A horror királya ugyan az államokba helyezte azt át, de a rettegés itt is, ott is gyakran eluralkodik Derry lakói felett.

Día de los Muertos

Mexikó egyik legrégebbi vallásos ünnepe a Día de los Muertos.  A nálunk ismert halottak napjával ellentétben az övék egy örömteli, színes verzió, ahol valóban ünneplik a holtakat. Hagyományaik szerint október 31-én az elhunyt gyermekek lelkei térnek vissza, november 2-án pedig a családból már eltávozott felnőttek. Igazából azt le is kell szögeznünk, hogy ez nem egy halloween, bár a dátumok egyezése okán sokan azt hiszik, de a Dia de los Muertos már jóval Amerika felfedezése előtt létezett. Gyökerei a fentebb említett kelta hagyományokból származnak. Elhunyt hozzátartozóikat örömmel fogadják, azonban a két világ közötti elvékonyodott határon nem csak a jók térhetnek vissza. Ilyenkor bizony megjelennnek a gonosz és ártó szellemek is, akiktől a rajuk jellemző csodás arcfestéssel próbálnak elrejtőzni. A mexikóiak körömvirággal díszítik fel hozzátartózóik sírjait, oltárt emelnek számukra és az összetartozást, a családot, illetve az élet múlandóságát ünneplik.

Fotó: Getty Images

Újkeletű halloweenbuli Japánban

Hoztunk egy olyan helyet is, ahol nincs különösebb kulturális vagy vallási eredete ennek az ünnepnek, Japánban ugyanis ez a nap csak a szórakozásról szól. Ők halottjaikat az augusztusi Obon alkalmával ünneplik, ilyenkor kimennek őseik sírjaihoz, az otthonaikban mécsest gyújtanak, hogy az elhunyt hozzátartozóik hazataláljanak, és buddhista oltáraikat is feldíszítik. Itt már felmerülhet a kérdés, hogy miért van szükségük a halloweenre is? A válasz egyszerűbb, mint gondolnánk: ez az ország a cosplay hazája, így imádnak beöltözni. Ilyenkor még azok is jelmezt öltenek, akik egyébként nem vesznek részt ilyen eseményeken. Az üzletek megtelnek az ünnepre jellemző dekorációkkal, kiegészítőkkel és édességekkel, a vendéglátóipari egységek pedig mind halloweeni díszbe öltöznek. Itt részben tényleg csak a fogyasztói társadalom bulijáról beszélhetünk. Nem képez ez alól kivételt a Kawasaki fesztivál sem, ami a jelmezek mellett teret biztosít a zombiparádénak és egyéb minden más hátborzongató programnak.

Bolívia Koponyafesztiválja

Van, ahol a halloweennel összeolvadt a mindszentek és a halottak napja, Bolíviában egy háromnapos fesztivál veszi kezdetét okóber 31-én. Legnagyobb hagyománnyal azonban a Koponyafesztivál bír az országban. Itt ugyanis természetes, hogy a lakosok otthonukban tartják elhunyt szeretteik koponyáját, hiszen azt vigyázó szerepkörrel ruházták fel az évszázadok során. Úgy hiszik, hogy a halál után a lélek egy darabkája abban marad, amely – ha megfelelően gondoskodnak róla – áldást hoz a családra. A fesztivál napján a koponyákat kiviszik a temetőbe, feldíszítik, virágágyra teszik, sőt még ajándékokkal is kedveskednek neki. Aztán ha véget ért a nap, ismét otthonukban helyezik el azt.

Rumban úszó Haiti

Haitin az emberek ragaszkodnak hagyományaihoz, így ilyenkor is woodoo-módon ünnepelnek. November első és második napján Samedi báró előtt tisztelegnek, akinek több szerepet tulajdonítanak: tartózkodási helye a holtak és a mi világunk közötti „hártya”, így megássa az elhunyt sírját, a temetést követően pedig a túlvilágra vezeti őt. Kicsapongó életmódja van, dohányzik és rumot vedel, így ilyenkor Haiti lakosai is hasonlóan viselkednek. Vad partikat rendeznek, mértéktelen mennyiségben fogyasztják a rumot és olykor azzal is zuhanyoznak. Na, és persze a temetőkbe is alkoholos italokkal megpakolva érkeznek.

Fotó: Getty Images

Nyitókép: Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

 

Legnépszerűbb cikkek: