Októberi kedvenceink: halloweeni filmek a hónap minden napjára

Tim Burton, Stephen King, Johnny Depp; vámpírok, szellemek és boszorkányok, akik nélkül biztos nincs halloween. Cikkünkben most hoztunk egy listát, amelyben egyikből sincs hiány.

Újra itt az október, a halloweenrajongók kedvenc időszaka. Bár az időjárás egyelőre tréfát űz velünk, de ettől még a hosszú őszi estéken nem kell lemondanunk kedvenc “ünnepi filmjeinkről”. Hoztunk is egy listát, amellyel a hónap minden napjára megspóroljuk neked a “mit nézzek ma?” dilemmát. Legyél fanatikus halloweenfanatikus, vagy csak vágysz egy jó filmélményre, mi mindenképp ajánljuk ezeket a mozikat. A szerethető kis történetektől kezdve az igazi klasszikusokon át, egészen a borzongató alkotásokig, mindent megtalálsz listánkon. Pipáljuk ki mindent együtt a hónap végére!

1. Hubie, a halloween hőse

Adam Sandlert lehet szeretni és nem szeretni, én előbbiek táborát erősítem, így ha te nem, valószínű ezt a filmet sem fogod szeretni. Egy Salemben játszódó történetet kapunk, melyben Sandler hozza a tőle megszokott lúzer figurát. A sztorinak halloween ad keretet Salemben, ahol Hubie önkéntes járőrként vigyáz a rendre. Azonban rejtélyes eltűnésekkel, egy elmegyógyintézetből szökött beteggel, egy furcsa új szomszéddal és a szerelemmel is gondja akad az év legrémisztőbb éjszakáján. 

2. Beetlejuice

Egy igazi halloweeni klasszikus Tim Burtontől, ami máig sem vesztett népszerűségéből, ráadásul hamarosan a folytatásnak is örülhetünk. A horror-vígjátékban szerethető szellemekkel, az ő házukba beköltöző furcsa családdal, egy igazi “szellemjóléti tanácsadóval” és ennek a hármasnak az együttélésből származó bonyodalmakkal találkozunk. Ha csak öt filmet nézhetnék meg halloweenkor én kétszer biztos ezt a Kísértethistóriát választanám.

3. Szellemirtók (1984)

A 2016-os Szellemirtók ugyan nem kapott helyet listánkon, de az eredeti, 1984-est nem tudom kihagyni róla. Mit csinál három parapszichológus, ha munkanélkülivé válik? Természetesen céget alapítanak Manhattan szívében és a szellemek befogására szakosodnak. A vállalkozás ugyan döcögősen indul, de egy sikeres akció után beindul a biznisz és hamarosan rajtuk áll New York sorsa.

4. Karácsonyi lidércnyomás

Újabb Tim Burton film – előre szólok, lesz még pár a listán. Nálam egyszerre karácsonyi és halloweeni klasszikus ez a szívhez szóló mese, melyet Burton először háromoldalas versike formájában vetett papírra. Kicsit ugyan szürreális, mikor Halloweentown szörnyei teljesen karácsonyi lázban égnek, miközben főhősünknek a gonosszal és a szerelemmel is szembe kell néznie. Kedves kis gótikus musical ez.

5. Coraline és a titkos ajtó

A különc Coraline egyébként is furcsa életében egy titkos ajtónak köszönhetően egy furcsa, új világ nyílik meg. A film maga egy könyvadaptáció, amit remekül sikerült vászonra vinni. Sejtelmes, egyedi, fantáziadús és kellően különc, képi és hangvilágával is egyaránt borzongtat. A Coraline amolyan mesehorror, sötét és szórakoztató, de nem gyerekeknek ajánljuk.

6. Boszorkányváros

Nincs Halloween boszorkányok nélkül. A film 1998 óta több folytatást is kapott, de mi ezúttal maradnánk az eredetinél. A történet főhőse Marnie, akinek nagymamája a boszorkányokról kezd mesélni. Marnie és testvérei a nagyi távozása után követik őt és Halloweentownban találják magukat. Itt nemcsak boszorkányokkal, hanem egyéb, furcsábbnál furcsább szerzetekkel találkoznak és izgalmas kalandokba keverednek.

7. AZ (2017)

A horror koronázatlan királyának egyik legmonumentálisabb műve egyértelműen az AZ. Stephen King rémséges sztoriját nem egyszer filmesítették már meg, mi most a 2017-es Bill Skarsgard-féle adaptációt ajánljuk. Pennywise 27 évente ámokfutásba kezd Derryben. A földöntúli entitás bohóc formájában jelenik meg, azonban főhőseink, a magukat veszteseknek nevező fiatalok nemcsak Pennywise-zal, hanem a saját félelmeikkel is megküzdenek. 

8. Addams Family – A galád család

Addamsék a Netflix tavalyi Wednesday-sorozata óta ismét virágkorukat élik. Nálunk mindig kötelező halloweenkor A galád család. A sötét, humoros, szórakoztató és mégis szerethető Addamsék kicsit sem hétköznapi családjának kalandjai. A gótikus idillt egy gonosz terv és egy betolakodó zavarja meg. De Fester bácsi az, akinek mondja magát? Erre a rejtélyre biztos fény derül egy ilyen minden hájjal megkent famíliában.

9. Útmutató bébiszittereknek szörnyvadászathoz

Nagy világmegváltást ne várjunk ettől a filmtől, viszont szórakoztató és igazán aranyos történetet kapunk, ha rá esik a választásunk. A sztorinak halloween éjszakája ad keretet, amikor is a Nagy Pojáca szörnyei elrabolják a főszereplő, Kelly gondjaira bízott gyermeket. Mese nincs, a kisfiút meg kell menteni a rémálmaira pályázó Nagy Pojácától. mielőtt az be tudná indítani ördögi tervét és a rémálmok alakjait a világra szabadítaná. Kelly így gyorsan csatlakozik a Bébiszitterek rendjéhez és indulhat is az akció. 

10. Ollókezű Edward

A legszebb történet, amit Tim Burton valaha is vászonra küldött. A főszereplőket Burton kedvencei, Winona Ryder és Johnny Depp alakítják, és őszintén, ezt a mozit sem tudnánk elképzelni nélkülük. A film egyszerre szól az elfogadásról, ítélkezésről és arról, hogy a látszat, bizony, így is, úgy is csalhat.

11. Interjú a vámpírral

Nem igazán halloweeni a sztori, de Tom Cruise és Brad Pitt kettőse szinte bármilyen listán megállja a helyét. Egy ripoter munkájának köszönhetően 200 évet felölelő időutazásra invitál minket a film, melyen keresztül megismerhetjük Louis, Lestal és Claudia halhatatlanságának történetet.

12. Casper (1995)

Christina Ricci nemcsak, mint Wednesday, hanem mint Casper legjobb barátja is maradandót alkotott a 90′-es években. A helyszín egy elhagyatott kastély, ahol szellemek tanyáznak, köztük a barátságos túlvilági lény, Casper is, akinek egy vágya van, mégpedig az, hogy újra halandó lehessen. Igaz, ez az álom lehetetlen, mégis egy humoros, szívmelengető és szerethető történetet kapunk, amit kicsik és nagyok is együtt nézhetnek.

13. Átkozott boszorkák

Maradunk még kicsit a 90′-es években, és a vámpírok, valamint szellemek után visszakanyarodunk a boszorkányokhoz. Nicole Kidman és Sandra Bullock főszereplésével egy igazán varázslatos történetet láthatunk. A családi örökség ezúttal egy átok, miszerint az a férfi, aki a család nőtagjaiba beleszeret, idő előtt meghal. Ezzel a tényezővel viszont felveszik a harcot az Owens nővérek, és ki tudja, talán boldogan élnek, amíg meg nem halnak?!

14. A Bridge Hollow-i átok

Egy tinédzsernek amúgy sem egyszerű a költözés, és ezt egy dobozba zárt ősi szellem elszabadulása nem könnyíti meg. Egy tipikus halloweeni történet, amelyben az ünnepet gyűlölő apuka összefog lányával, hogy megmentsék új otthonukat és Bridge Hollow lakóit az őket fenyegető veszélytől, és szó szerint visszazárják a szellemet a dobozba.

15. Carrie (2002)

Mint több King-műből, a Carrie-ből sem egy adaptáció készült, szám szerint három. Igazából a sztori egyik esetben sem változik, de nekem mégis a 2002-es feldolgozás a kedvencem. King első műve mindent tartalmaz, ami az íróra jellemző: kisváros, különleges képességű gyermek, trauma és pusztítás. Kellően véres, kellően misztikus, egy estére tökéletes.

16. Az Álmosvölgy legendája

Nincs halloweeni lista a Fejnélküli Lovas nélkül. Álmosvölgy titokzatos városát egy gyilkosságsorozat zavarja meg, melynek kivizsgálására a kissé sem szokványos módszereket alkalmazó Ichabod Crane érkezik. A nyomozó fáradságos munkával meg is találja a bűntettek indítékát, na és a tettest is. Az Álmosvölgy legendája bátor, izgalmas és a képi világát tekintve teljesen hozza, amit Tim Burtontől megszokhattunk.

17. Dracula (1993)

Francis Ford Coppola igazi sztárparádét rendezett az egyik legrégibb vámpírtörténet bemutatására. Keanu Reeves, Winona Ryder, Gary Oldman, Anthony Hopkins és Monica Belucci is szerepet kaptak a Vlad Tepes rémtetteit bemutató moziban. A történet mindenki számára ismert, de az 1993-as Dracula kosztümjei és a rendezés is megéri, hogy legalább egyszer megnézzük.

18. Éjszakai mesék

Egy modernkori Jancsi és Juliska-sztori ez a Netflixen megjelent film. Alexet, a horrorrajongó gyermeket rabul ejti egy gonosz boszorkány, aki napról napra rémisztőbbnél rémisztőbb történeteteket vár a fiú túléléséért cserébe. Alex természetesen fel akarja venni a harcot fogvatartójával, amiben egy, már korábban elfogott és már megunt kislány segít neki. Elég sötét, de kissé sem rémisztő családi fantasy az Éjszakai mesék.

19. Hotel Transylvania (2012)

Kevés a mese a listán, így ezt a hiányosságot máris pótolnánk a Hotel Transylvania első részével. A horrorfilmekből és rémtörténetekből ismert alakok egy, a Drakula által igazgatott erdélyi luxushotelben pihenik ki fáradalmaikat. Aranyos, egyszerű és bájos történet szeretetről, szerelemről, barátságról és elfogadásról.

20. Addams Family 2. – Egy kicsivel galádabb család

Addamsék kalandjai folytatódnak, amikor új taggal bővül a família. Wednesday és Pugsley természetesen nem szívlelik a kistesót, így azon igyekeznek, hogy az ne is zavarja sokáig családi idilljüket. Azonban egy idő után nem az új jövevény, hanem annak dadája lesz Addamsék legnagyobb gondja, aki furfangosan Fester bácsin keresztül akar befurakodni a családba.

21. Hókusz pókusz

A 300 éve felakasztott Sanderson nővérek halloween éjszakáján visszatérnek, hogy bosszút álljanak a városon, mely halálukat okozta. Tipikus ünnepi történet, amikor is a boszorkányok a bosszún, az őket kiszabadító fiú és segítői pedig azon ügyködnek, hogy végleg megszabadítsák a várost a Sanderson nővérektől.

22. Sweeney Todd, a Fleet Street démoni borbélya

Tim Burton újabb klasszikus horrormusicalje. Igencsak sötét, és maradjunk annyiban, hogy nem is kissé morbid, de egy igazán kerek történet. Sweeney Todd korábban Benjamin Barker volt, aki borbélyként dolgozott Londonban, azonban 15 éves száműzetése után új névvel és a bosszú által vezérelt vággyal tér vissza. Borbélyüzlete egy pitebolt felett van és a gyilkosságoknak sosincs nyoma, miközben a bolt tulajdonosának húsos pitéjéről beszél egész London.

23. Scooby-Doo – A nagy csapat (2002)

A Rejtély Rt. egy megoldott ügy után újabb kalandba keveredik, amikor is meghívást kapnak egy szigetre. Pihenésre itt sincs idejük, hiszen újabb rejtéllyel találják szemben magukat. A szigetre látogató emberek ugyanis teljesen megváltoznak és szolgákká válnak. A veszély rájuk is leselkedik, azonban mindent megtesznek, hogy mihamarabb felgöngyölítsék ezt ügyet is.

24. Frankenweenie – Ebcsont beforr

A kis Victor (Frankenstein) legjobb barátja a kutyája, Sparky, akit azonban elüt egy autó. Victor rögtön fejébe veszi, hogy feltámasztja kedvencét, sikerrel is jár, viszont ennek következményeivel nem számol. Sparkynak nem szabad az emberek előtt mutatkoznia, hiszen a városka lakói nem éppen az elfogadásukról híresek. Nyilván a baj itt is megtörténik, a kutya kiszabadul és meg is kezdődik a „boszorkányüldözés”.

25. A holló

Ha van gótikus kultfilm, akkor az A holló. A cselekmény október utolsó éjszakáin kezdődik, amikor is két, másnap házasodni készülő fiatalt, Shellyt és Ericet megölik. Egy év múlva egy holló száll az elhunyt fiú sírkövére, így ő lesz a kiválasztott, aki ezen az éjszakán feltámadhat és bosszút állhat értelmetlen halála miatt. Eric a hollóval a vállán járja  a várost, hogy megbosszulja saját, de főként szerelme halálát. Ám a bosszú nem elég…

26. Hókusz pókusz 2

A Sanderson nővérek a 90′-es évek után újra visszatérnek, és ismét felforgatják a város életét. A kultikus film folytatásának sztorija szinte ugyanaz, mint az első résznek: a Sanderson nővérek célja sem változott, ahogy az sem, hogy nem maradhatnak az élők között.

27. Halloween – A rémület éjszakája

Halloween éjjelén Michael Myres megszökik az őt örző elmegyógyintézetből. A mániákus gyilkos egy maszk mögé rejtőzve tér vissza egykori rémtettei helyszínére, ahol útját halottak szegélyezik. Igazi halloweeni klasszikus.

28. Sikoly

Az 1996-os Sikoly egy máig sokak által rajongott franchise-t hívott életre. Klasszikus horrorokat ugyan nem vonultat fel a listánk, viszont ezt a sikerfilmet még mi sem hagyhattuk ki. Rendhagyó, izgalmas és megkerülhetetlen mozi ez, amit még a horror műfajáért nem igazán rajongóknak is érdemes egyszer megnézni.

29. Coco

A helyszín ezúttal Mexikó és cselekmény fő irányvonalát a „Día de los Muertos”, azaz a halottak napja adja. Főhősünk Míguel, aki arról álmodik, hogy egyszer híres zenész lehessen. Azonban családja rejtélyes okok miatt generációkkal ezelőtt maga mögött hagyta ezt a hivatást. Míguel egy nap azonban a Holtak világában találja magát, ahol a szélhámos Hectorral együtt indul a családi titkok felderítésére ebben az animációs filmben.

30. A halott menyasszony

Mese életről és halálról, szerelemről és szeretetről. Victor egy véletlen folytán eljegyzi Emily-t, a halott menyasszonyt, aki a félreértés után egy alvilági utazásra viszi főhősünket, ahol még régen elvesztett kiskutyáját is visszakapja. A szeretet viszont túlmutat a halálon és Victor visszatér igaz szerelméhez, Victoriához, amivel nem kis bonyodalmat okoz az élők és a holtak világában egyaránt.

31. Creepshow – A rémmesék könyve

1982-ből kapunk egy igazán korhű látványvilágot, melyet a mai szemmel nézve “gagyiságával” együtt tudunk csak nagyon élvezni. Stephen King forgatókönyve három filmre szól, így nem véletlenül hagytuk ezt halloween éjszakájára. Szórakoztató, pörgős és az igazat megvallva, olykor kissé ügyetlen sorozat – de mindent megkapunk, ami Kingre jellemző és amit tőle várunk. 

Nyitókép: Margarita Davcsenko/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: