Hamarosan az alga lesz az építészet egyik fő alapanyaga?

Egy londoni építészeti iskola hallgatói szerint igen. Hogy ezt bebizonyítsák, legújabb projektjükhöz már meg is álmodták a jövő ökovárosainak koncepcióját.

Egy neves londoni építészeti iskola, a Bartlett School of Architecture hallgatói egy olyan ötlettel álltak elő, amiből a környezet duplán profitálhat. Rájöttek, hogy a mikroorganizmusokból kiváló építőanyag készíthető, ha agyaggal keverik. Ráadásul a kutatás során egy olyan algafajt teszteltek, amely káros a vízi élővilágra.

Fotó: Daniel Mao/Issuu

Bryan Law, Dinel Mao és Jie Song egy iskolai projektfeladatnak köszönhetően alkotta meg az algatégla prototípusát. Az összepréselt algából és agyagporból sikerült egy könnyű, mégis szilárd komponenst létrehozniuk. Az sem véletlen, hogy a kísérletezés során a választásuk a zöld mikroalgára esett: ez a faj annak ellenére, hogy természetesen előfordul a környezetben, negatív hatást gyakorol a növény-és állatvilágra. A probléma enyhítése érdekében a hallgatók az építészetben hasznosítanák a zöld mikroalgából készült elemeket.

A három hallgató hisz abban, hogy az alga fontos szerepet játszhat az fenntartható építészetben. Ötletüket egy videó segítségével szemléltették, amelyen az is jól látszik, hogy például Kína és Japán partvidékein hatalmas mértékű az elalgásodás. Ezért a kínai Ningbo városán mutatták be, hogyan képzelik el a jövő ökovárosait. A koncepcióban nemcsak a természetes eredetű építőanyagra (az algára, az agyagra és a kettő keverékére) fókuszáltak, hanem arra is, hogy egy élhető közeget alakítsanak ki. Az épületek különleges szerkezete, a fényforrások és belső terek kialakítása is természetközeli élményt nyújt, illetve arra ösztönzi az embereket, hogy interakcióba lépjenek egymással.

Fotó: Daniel Mao/Issuu

Forrás: designboom
Nyitókép: Daniel Mao/Issuu

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: