Hangolódj a karácsonyra ezekkel a gyönyörű és letisztult, skandináv stílusú ünnepi dekorációkkal

Gyengéd gyertyafény, narancsból és fenyőgallyakból készült füzér, ünnepi várakozás. Mindez a természet szeretetének és megóvásának jegyében. A skandináv otthonok varázslatos hangulata mindenkit magával ragad, nem véletlenül.

A skandináv otthonok lakberendezésére az egyszerűség, az emberközpontúság és a környezetbarát anyagok jellemzők. Ez a fajta megközelítés áthatja a karácsonyi dekoráció hangulatát is. Az otthonok ünnepi csinosításának komoly tradíciója van az északi országokban, bár a többi európai országra jellemző fényűzés helyett a hangsúlyt a természetes elemekre – fára és örökzöld levelekre – valamint a klasszikus színekre – pirosra, zöldre, aranyra és ezüstre – fektetik. Az utóbbi években már ezekben a régiókban is megjelentek a divatosabb árnyalatok, például a pasztellszínek és a szürke. Az eredmény minden esetben egy kifinomult és minimalista karácsonyi enteriőr, ami beleolvad az otthonok letisztultságába, mégis emeli az ünnep fényét.

Képzeljük el, hogy odakint fagyos szél fúj, a nap szikrázik a havon, a házak kéményéből pedig fehér füst gomolyog. Itt az ideje, hogy belépjünk egy svéd ház ajtaján, ahol frissen sült fahéjas csiga illata fogad minket és a gyertyák lángja jelzi a békés ünnep közeledtét.

1. Házi fenyőfüzér

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

FUL CANDLES (@fulcandles) által megosztott bejegyzés


Az örökzöld girland tökéletesen mutat az ablakpárkányon, a polcokon vagy éppen a kandalló tetetjén, ráadásul könnyen elkészíthető saját kezűleg is. Az illata pedig mennyei!

2. Facsemete vázában


Nagyon népszerű hagyomány Skandináviában, hogy egy kicsi fenyőcsemetét vízzel teli edénybe – vázába, kerámia edénybe, vagy régi fazékba – helyeznek, ami egyszerű és természetes dekorációt eredményez. Az ünnepek elteltével pedig a szabadba ültetik a fácskát.

3. Szárított narancsfüzér

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Lianne Carey (@careyushome) által megosztott bejegyzés


Ki ne hagyd a skandináv ünnepi dekoráció egyik alapdarabját, a szárított narancsszeletekből készült girlandot. Szuperkönnyű elkészíteni, élénk színével vidámságot varázsol a térbe, és csodálatos illattal tölti meg az otthont.

4. Óriási papír hópelyhek


Ezeket az alkotásokat nemcsak szórakoztató elkészíteni, de nagyon jól is mutatnak. Ragadjunk papírt és ollót, ez a kreativitás ideje! Kapcsoljunk karácsonyi zenét, hívjuk meg a barátainkat, és legyen a hópehelyhek készítése egy örömteli, közös élmény.

5. Gyújts minél több gyertyát

Vajon beszélhetünk egyáltalán skandináv karácsonyról gyertyák és mécsesek fénye nélkül? A válasz egyértelmű: nem. De ennél többről van szó. Ma már tudományosan bizonyított, hogy a gyertya gyengéd fénye megnyugtat, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy átéljük az ünnep szellemét.

Forrás: My Scandinavian Home
Nyitókép: Cottonbro/Pexels

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: