Forró fürdőre vágysz, miközben szállingózik a hó? Ezeket a helyeket imádni fogod!

Kényeztet és gyógyít – több se kell!

Hiába imádod a telet, szeretnél végre jól átmelegedni? Szereted a műemléképületek történelmi hangulatát? Ha ötvöznéd a kettőt, akkor adunk 5 tippet!

Magyarország különösen gazdag termál- és gyógyvizekben, amelyekbe előszeretettel merülünk nyakig, főleg a hidegebb téli hónapokban. Hazánkban a gyógyfürdők száma jelenleg – az időszakos felújításokat és bezárásokat figyelembe véve – 100 körül van.

Mi a különbség termál- és gyógyvíz között?
A termálvíznek és a gyógyvíznek ugyan van közös metszete, de szinonimaként való használatuk helytelen. Termálvíznek Magyarországon a 30 °C feletti vizeket nevezzük, gyógyvíznek pedig azokat hívjuk, amelyeknek magas ásványi tartalmuk révén gyógyhatásuk bizonyított. A gyógyfürdő elnevezés használatára azok az intézmények jogosultak, amelyeknek ezt Budapest Főváros Kormányhivatala engedélyezi.

Bár rengeteg új fürdőkomplexum létesült az utóbbi években, sokan a történelmi hangulat és az építészet iránti rajongás miatt inkább azokat a fürdőket részesítik előnyben, amelyek egyben műemlékek is. Most ezekből nyújtunk egy válogatást.

1. Eger, Török Fürdő

A török hódoltság alatt országszerte rengeteg fürdő épült hazánkban, de a budapesti fürdőkön kívül csak az egri maradt fenn. Az építmény az 1600-as években emelkedett: 3 forrásból feltörő, magas radontartalmú gyógyvízzel rendelkezik. E vízben oldódó nemesgáz gyulladáscsökkentő hatású, hiszen a radon fokozza a mellékvesekéreg hormontermelését. A fürdő elképesztő élményt nyújt már a kinézetével is. Az aranyozott kupola alatt olyan érzésünk van, mintha hirtelen a hódoltság időszakába csöppentünk volna.

2. Budapest, Irgalmasok Veli Bej Fürdője

Talán kissé kevésbé ismert, mint más budapesti műemléki fürdők. Ez abból is fakad, hogy bár frekventált helyen, a Margit hídtól pár percnyi sétára található, kissé mégis eldugott: a Budai Irgalmasrendi Kórház területén található. Az 1574-ben épült törökfürdő romantikus hangulatú, és a kevesebb látogatónak köszönhetően kitűnő hely a kikapcsolódásra. A Veli Bej vize többek között segít az ízületi bántalmakon, de a sérülések és műtétek utáni gyógyulási folyamatokat is támogatja.

3. Székesfehérvár, Árpád Fürdő

A székesfehérvári Árpád Fürdőt 1905-ben építették. Gyönyörű, szecessziós stílusban épült kupolás épület, amely ma már eredeti pompájában ragyog. A helyreállított díszítések, faragványok és szobrok lenyűgözőek, ahogy a mozaikos tepidárium (pihenőhely) is. Talán ironikus egy fürdő esetében pont ezt kiemelni, mégis számomra a legkedvesebbek a csodaszép és hangulatos öltözőkabinok.

View this post on Instagram

#szekesfehervar

A post shared by Göndöcs Csaba (@szobek) on

4. Szeged, Anna Gyógy-, Termál és Élményfürdő

Az Anna Fürdő 1896-ban épült neoreneszánsz stílusban. Az épület egészen rendkívüli és gazdagon díszített: szinte minden méteren vár minket egy újabb meglepetés. Népszerűsége ezen kívül az Anna-kút gyógyvizéből fakad, amelynek fogyasztása igazán jó hatással van egészségünkre: enyhít az emésztési problémákon, illetve a pajzsmirigy megbetegedéseire is gyógyhatással van. Fürdőként pedig ízületi és bőrbetegségek fennállása esetén ajánlott. 

5. Hévíz, Hévízi-gyógytó

A világ legnagyobb biológiailag aktív, természetes termáltava. A télen 24 °C-os víz bővelkedik ásványi anyagokban, kénben, valamint rádiumban. A tó közepén található a 2500 négyzetméteres fürdőház. Télen egyedülálló látvány a hidegben a vízfelszín fölött képződő pára, amelynek belélegzése gyógyhatású. A gyógyvíz segít többek között a krónikus nőgyógyászati problémák esetén, hatásos az ízületi és mozgásszervi betegségek kezelésében, de a sérülések és műtétek utáni rehabilitáció során is támogatja a gyógyulásunkat.

Mindegyik felsorolt fürdő rendelkezik egyéb szolgáltatásokkal, legyen az gőzfürdő, szauna. illetve egyéb gyógyászati vagy egészségügyi ellátás. Ha úgy érzed, hogy már nem elég az otthoni relaxáló fürdő, akkor bátran látogasd meg valamelyik intézményt, és kapcsolódj ki a forró, gyógyító vizekben!

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: