Előre is elnézést, drága 40-esek! A kutatók bebizonyították, hogy ez az a kor, amikor a legrosszabbul alszunk

A szakemberek szerint az egyik kerek születésnap azért is jellegzetes, mert ilyenkor megy a legrosszabbul az alvás. Ha épp ennyi idős vagy, akkor se keseredj el, a tudósok ugyanis egy jó hírrel is szolgáltak.

Ha most arra kérnénk, tippeld meg, melyik életkorban megy a legrosszabbul az alvás nekünk, embereknek, valószínűleg te is a kamaszkort vagy az időskort mondanád. De ez a tudósok szerint nem igaz: egy átfogó kutatás szerzői közt az igazság a kettő közt van.

A 40 éveseknek jut a legrosszabb alvás

Az eddigi egyik legnagyobb kutatásban több mint 11 ezer amerikai alvási szokásait vizsgálták a szakemberek. Az alanyok nem önbevallásos alapon szolgáltattak adatokat, tehát nem a sokszor homályos, megbízhatatlan emlékezetet vagy kusza jegyzeteiket segítségül hívva nyilatkoztak alvási szokásaikról, hanem három napon át viseltek egy alvás-ébrenlét aktivitásmérőt. Ennek az eredményeire, tehát objektív adatokra támaszkodott a vizsgálat.

Hogy mi derült ki a tanulmányból? Dobpergés: éjszakai pihenésünk 10 éves kortól 40 éves korunkig folyamatosan romlik, és 40 évesen alszunk a legrosszabbul.

alváshiány, fáradtság, rossz alvás
A tudósok szerint nem a tiniknek, hanem a 40 éveseknek megy a legrosszabbul az alvás. Fotó: Kinga Cichewicz, Unsplash

Miért épp a 40 éveseknek megy ilyen rosszul az alvás?

Képzeld el az alvásunk alakulását az életünk során úgy, mint egy U betűt. Gyerekként a magasból indul, 40 évesen éri el az U betű közepét, a legmélyebb pontot, majd – a jó hír, hogy – ismét fölfelé ível, vagyis javul. Szóval, ha 40 éves vagy, vagy már közeledsz a 40-hez, ne csüggedj, hamarosan megint jobb lesz a helyzet, legalábbis a tudomány álláspontja szerint.

Úgy gondolod, ennek az amerikai kutatásnak valószínűleg nincs köze hozzánk, magyarokhoz? A tudósok erre is gondoltak. Utalnak egy Japánban végzett vizsgálatra, valamint egy franciaországi kutatás friss bizonyítékaira, ahol egészen hasonló eredmények születtek. Tehát szerintük a 40 évesek alváshiánya nem kizárólagosan amerikai probléma, hanem a világon máshol is megfigyelhető jelenség.

Az alvás mennyiségének folyamatos csökkenését a tanulmányt jegyző tudósok nagyrészt társadalmi hatásoknak tudják be. A 40 évesekre jellemző kötelezettségek – munka, gyereknevelés, háztartás, sport, sőt, sokaknál már az idős szülők gondozása – miatt sokáig fent lehetnek, vagy reggel nagyon korán kelnek. Emiatt kevesebb idő és lehetőség adódhat a pihenésre.

Jó hírrel is szolgáltak a kutatók

De a szakértőknek egy jó hírük is van a negyvenes korosztálynak. Az alvás hatékonyságát is vizsgálták, ami nagyon leegyszerűsítve azt jelenti, végigalusszuk-e az éjszakát, vagy folyton felébredünk. Aki állandóan felébred, és másnap épp ezért hullafáradt, hiába pihent 8-9 órát, vagy többet is akár, annak az alvás hatékonysága alacsony. Akinek viszont 7 óra jut, de azt végigalussza, és kipihenten ébred, annak az alvás hatékonysága magas. Szóval, az említett jó hír: korábbi kutatásokkal ellentétben a tudósok arra jutottak, hogy ez a kor előrehaladtával nem egy csökkenő vonalat mutat, hanem 30 és 60 éves kor közt viszonylag állandó. Tehát, ha az alvás mennyisége kevesebb is, a minősége még lehet kiváló – még az alvás szempontjából legrosszabbnak tartott 40 éves korban is.

Tippünk: Szerencsére mindig van, ami segít, hogy jobban aludj: próbáld ki az esti nyújtást, vagy kifejezetten alvást segítő jógagyakorlatokat is végezhetsz.

Forrás: Yogajournal.com
Nyitókép: Kinga Cichewicz, Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: