Mennyit kell edzeni naponta az egészségesebb életért? A tudósok kiszámolták!

Ha a heti 150 perc sportolásnak már a gondolata is megrémít, akkor van egy jó hírünk: a kutatók szerint már jóval kevesebb is hozzásegít az egészségesebb élethez. Hogy pontosan hány perc naponta? Íme, az eredmény!

Úgy 30 éves koromig nem voltam valami nagy sportember. Sőt, ha a barátokkal bármilyen mozgásra terelődött a szó, én voltam az első, aki valahogy kihátrált a dologból. Aztán egyrészt az egészségem miatt muszáj volt a fókuszt jobban a sportra irányítani, másrészt rájöttem, hogy a mozgás nem egyenlő a futással és a labdajátékokkal, hanem nagyjából százféle nekem tetsző, szuper szórakoztató formája van, a falmászástól a túrázáson át az evezésig. És bár ma már nem ülök a babérjaimon a szabadidőmben (az örökmozgó vadászkutyám nem is hagyná), a szakemberek által javasolt heti 150 perc sport azért még így is megijeszt picit. Ha te is így vagy ezzel, íme egy jó hír: egy friss kutatás szerzői azt írják, ennél már jóval kevesebbnek is jelentős pozitív hatása van az egészségre. Szóval napi hány perc edzés kell a tudósok szerint?

A mágikus 11 perc

És itt most nem Paulo Coelho regényére gondolok. Hanem arra, hogy a tudósok szerint ennyit, 11 percet kellene intenzíven edzeni egy nap ahhoz, hogy jelentős egészségügyi előnyöket érjünk el. A British Journal of Sports Medicine című szakfolyóiratban megjelent új, átfogó tanulmány szerzői azt írják, hogy már naponta alig több mint 10 perc közepes és erős intenzitású aerob tevékenység is csökkentheti a krónikus betegségek és a halálozás kockázatát.

A Cambridge-i Egyetem kutatói 196 tanulmányt, és összesen több mint 30 millió felnőtt adatait elemezték. Arra jutottak, hogy a heti 75 perc mérsékelt intenzitású aktivitás (vagyis körülbelül napi 11 perc) 23 százalékkal alacsonyabb korai halálozási kockázattal, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának 17 százalékkal alacsonyabb kockázatával és 7 százalékkal alacsonyabb rákkockázattal járt, az inaktív emberekhez viszonyítva. „Tízből egy korai haláleset megelőzhető lett volna, ha mindenki elérte volna az ajánlott fizikai aktivitás akár csak felét is hangsúlyozták a kutatók.

Megvan, napi hány perc edzés kell. De milyen mozgás a mozgás?

A Popsugar azt írja, a legalább közepes intenzitású mozgások számítanak bele a fent említett napi 11 percbe. Vagyis azok, amelyek elég kemények ahhoz, hogy megemeljék a pulzusszámot és megizzasszanak (legalább egy kicsit). Ezt úgy tudod a legegyszerűbben tesztelni, ha beszélni tudsz, de énekelni nem: így már biztosan elérted a közepes intenzitást. Tehát egy ötperces lépcsőzés és két kedvenc számod végigugrálása szuper választás, de a jóga- vagy Pilates-gyakorlatok már nem biztos, hogy beleszámítanak a 11 percbe. Viszont csak bátorítani tudlak, hogy ezeket se hagyd ki, mert sok más előnyük lehet testedre-lelkedre nézve.

Összességében elmondhatjuk, hogy bármilyen mozgás jobb a semminél! Sportosabb alternatívák pedig mindig vannak. Ha úgy döntesz, hogy séta helyett inkább elkocogsz a boltba, lift helyett a lépcsőt választod fel a negyedikre, vagy nem ülve nézed végig a kedvenc TikTok táncaidat, hanem utánzod őket, akkor máris tettél néhány fontos lépést az egészségedért! Ne feledd, mindig több lehetőséged van, a választás pedig a tiéd.

Forrás: Popsugar.co.uk
Nyitókép: Hinterhaus Productions / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: