Harmónia és egység – bemutatjuk a JANKA-t

Letisztult, mégis sokszínű – talán így lehetne a legjobban jellemezni a fiatal magyar tervező, Németh Janka kollekcióit. A JANKA márka a kiegészítőktől indult, de ma már férfi, női és unisex ruháival hódít a hazai divatiparban.

Németh Janka sok divattervezőhöz hasonlóan már gyermekkorában élt-halt a divatért. Az egyetem elvégzését követően megalapította a JANKA márkát. Kínálatában kezdetekben kiegészítők és ásványékszerek szerepeltek, majd első ruhakollekcióját 2021-ben mutatta be. Letisztult szabás, jól variálható színek és mégis mindig egy kis extra jellemzi darabjait. Németh Jankával beszélgettünk.

Először is talán kezdjük a legunalmasabb, de legkézenfekvőbb kérdéssel. Honnan a divat iránti rajongásod és mikor kristályosodott ki benned, hogy a divattervezés lesz a te utad?

Már kiskorom óta érdekelt a divat világa, és mint a legtöbb lány, én is nagyon szerettem vásárolni, öltözködni. Emlékszem, hogy az általános iskolában nekem volt először szűk szárú nadrágom, amikor bejött a divatba. Nagyon sokáig hétvégente azzal foglalkoztam, hogy egy hétre előre megterveztem, milyen szettekben megyek majd a suliba. Mindig figyeltem, hogy színben minden kiegészítőm passzoljon egymáshoz és a ruhámhoz is. Egy időben a szobám egyik falát divatmagazinokból kivágott ruhadarabok, modellek, szettek borították, montázsszerűen. Már ekkor is tudtam, hogy én a divat világában szeretnék majd dolgozni, de pontosan talán az egyetemet követően kristályosodott ki bennem.

Saját márkád ásványékszerekkel és kiegészítőkkel indult. Ekkor már tudtad, hogy később ruhákkal is bővül majd a JANKA ?

Igen, és tudatosan építettem fel a brandemet. Azért hoztam létre akkor a márkát, mert nagyon szerettem volna valamit, ami csak az enyém. Sokat gondolkoztam, hogy mit tudnék csinálni, és mivel gyerekkoromban nagyon sokat fűztem gyöngyöt, így a karkötőkészítés kézenfekvő volt számomra. Ezt folyamatosan bővítettem egyéb kiegészítőkkel, majd amikor úgy éreztem, hogy a márka is és én is megértünk arra, hogy egy nagyobb fába vágjuk a fejszénket, elvégeztem egy divat- és stílustervezői képzést. Ezt azért tartottam fontosnak, hogy kellő tudásom legyen ahhoz, hogy minőségi ruhákat tudjak tervezni, gyártani. Mostanra pedig már csak a ruhák teszik ki a JANKA termékpalettáját, amire rendkívül büszke vagyok.

Mivel tudnád a leginkább jellemezni az általad tervezett ruhákat?

Leginkább a letisztult szabásvonalak jellemzik. Azonban van egy-két vagányabb, az egyszerű darabokhoz képest extrémebb ruha is. Ez annak tudható be, hogy én is sokféleképpen szeretek öltözködni, és igyekszem a vásárlóimnak is a márka több arcát megmutatni. Színek terén igyekszem a merészebb árnyalatokhoz is nyúlni, ami eleinte nehéz volt számomra, hiszen mindig a biztosra, a jól bevált alapszínekre mentem.

Egyaránt tervezel férfi és női, illetve unisex darabokat. Mennyire nehezíti meg a dolgod ez a sokszínűség egy kollekció megalkotásakor? 

Egyáltalán nem nehezíti meg, sőt még izgalmasabbá is teszi. Szeretem a harmóniát és az egységet, amikor egy-egy divatbemutatón vagy fotózáson látom mindezt a női és férfi ruhákon, az rendkívül nagy elégedettséget vált ki belőlem. Ugyanolyan nagy lelkesedéssel tervezek férfi ruhát, mint nőit.

Fotó: Dénes Milán (lotusmilo)

Van esetleg olyan darab, ami visszatérő elemed? Ha igen, mi az. ami nem hiányozhat egy-egy JANKA kollekcióból?

Nem tudatos, de ahogy most visszatekintettem, a miniszoknya az, ami visszatérő és talán minden kollekciómban fellelhető. Ezt a darabot úgy terveztem, hogy szinte minden testalkat számára megfelelő viselet legyen. Magasított derék, kicsit bővebb fazon, mely a kényelmet adja.

A kollekcióid színeiben leginkább a letisztultságra törekednek. Tudatos célod, hogy egy jól variálható ruhatár részeként is tökéletesen működjenek a ruháid?

Igen, bár a színek terén már kezdek kicsit a komfortzónámon kívülre is kukucskálni, hiszen nem ragadhatok le csak az egyszerű színeknél. De minden ruhát igyekszem úgy tervezni, hogy az adott kollekción belül is jól kombinálhatók legyen egymással, esetleg a korábbi kollekció darabjaival is, valamint, hogy a meglévő ruhatárunkba is tökéletesen illeszkedjenek. Fontosnak tartom, hogy egy-egy ruhát többféleképpen is lehessen hordani, hogy jól kihasználható darab lehessen.

Nemcsak tervezed, hanem te is szabod a ruháidat, illetve a mintadarabokat is saját kézzel készíted el. Sőt, egyedi megrendelések leadására is van lehetőség a márkádnál. Mesélnél kérlek a folyamatról a tervezéstől egészen a kivitelezésig? 

Egy kollekció esetében először megtervezem a ruhákat. Ekkor már szem előtt tartom, hogy nagyjából milyen anyagokkal szeretnék majd dolgozni. Ha a tervek kész vannak, minden egyes ruhadarabhoz szabásmintát szerkesztek, amit lemodellezek. Ha valami nem úgy áll, ahogy elterveztem, vagy elölről kezdem a szabásmintát, vagy csak módosítok rajta. A folyamat ezen része a legnehezebb és a legidőigényesebb számomra, hiszen ez egy külön szakma, de a maximalizmusomnak köszönhetően mindig megtudom ugrani ezt a feladatot. Miután tökéletesek lettek a szabásminták egy gyorsan összevart mintadarabot is készítek minden ruhához. Majd következik az anyagbeszerzés, melyből kiszabom a ruhák elemeit, melyeket a mintadarabokkal és a gyártmányrajzokkal együtt viszek a varrodába, hogy készre varrják nekem.

Fotó: Alanyai Ferenc (creativity of a modern view)

Kinek tervezed a ruháidat, kikből áll az elsődleges célcsoportod? Illetve milyen érzés, ha valakit JANKA darabban látsz?

Elsődleges célcsoportom azok a 20-40 év közötti nők és férfiak, akik ruháikkal kicsit kitűnnének a tömegből, akiknek fontos, hogy minőségi darabot viseljenek és ezért hajlandók egy kicsivel többet fizetni. Rendkívül nagy büszkeséggel tölt el, ha valakin JANKA ruhát látok. Már ha csak egy visszajelzést is írnak egy tőlem vásárolt darabról, szebbé teszi a napomat.

Melyek voltak eddig a márka mérföldkövei? Van e olyan pillanat, ami megerősítette benned, hogy igenis, ez a te utad?

A legnagyobb mérföldkő természetesen a legelső divatbemutató, ahol debütált az első JANKA ruhakollekció. Innentől kezdve pedig nem volt megállás. Eddig három fashion show-n vett részt a márka, és mindegyiket fontosnak tekintek. De ilyen például az egyedi rendelés bevezetése is, ami egy éve érhető el a webshopon. Ezt azért tartottam fontosnak létrehozni, mert nagyon sokan kerestek meg azzal, hogy nem találnak a saját méretükre ruhát, vagy egy adott darab a webshopon nekik más anyagból tetszett volna. Ezzel a szolgáltatással pedig egy teljesen rájuk szabott darabot tudok készíteni.
Mindenért nagyon hálás vagyok, ami a márka életében történik. Legyen az egy magazinban való megjelenés, amikor hazai celebritások viselik a ruháimat, egy-egy saját szervezésű divatesemény népszerűsége, vagy amikor egy leendő menyasszony rám bízza a menyecske ruháját. De egy rendelésért is rendkívül hálás vagyok és minden egyes ruhadarabot szívvel-lélekkel csomagolok. Így ezek mind-mind azt erősítik meg bennem, hogy igenis, jó úton haladok és megéri csinálnom, még ha sokszor nagyon nehéz is.

Végül pedig kérlek mesélj nekünk kicsit a tervidről. Mire számíthatunk a közeljövőben tőled?

A terveimről nem nagyon szeretek beszélni, de annyit elárulhatok, hogy nagy változás jön hamarosan a márka életébe, a ruhák és a webshop tekintetében is. Izgatottan várom és bízom benne, hogy a Woohoo magazin olvasói is első kézből értesülnek majd róla. 

Fotó: Alanyai Ferenc (creativity of a modern view)

Webshop: jankashop.com
Instagram: @janka.shop
Facebook: JANKA

Nyitókép: Dénes Milán (lotusmilo)

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: