Három balatoni halsütöde, aminek a környéke is megéri az odautat

A balatoni halak napját úgy lehet a legjobban megünnepelni, ha összegyűjtjük a legjobb balatoni halsütödéket. Na, de honnan kerül a hal a sütödébe, ha a Balatonon 2013 óta tilos a halászat?

Na, ez az. Én a jeles nap apropóján bukkantam rá erre az információra, ami elsőre eléggé meglepett. Hiszen egész eddigi életemben úgy ettem a balatoni süllőt a parton, hogy biztos voltam benne, a halacska a kedvenc tavamból érkezett egyenest a tányéromra. Mi másért hívnák balatoni süllőnek? Ez a süllő azonban nem az a süllő, ami a tóban úszkál, hiszen 2013-ban betiltották a halászatot a Balatonon, bár a szakértők szerint előtte is csupán elvétve lehetett valóban balatoni halat enni a parton. Az ok, egészen prózai: sokkal több hal fogy valójában, mint amennyi a tóban éldegél. De akkor honnan érkezik a hal a halsütödékbe? Jobbára más halastavakból, halgazdaságokból, rosszab esetben egészen Kazahsztánból importált halat szolgálnak fel ezeken a helyeken.

Most, hogy tisztába tettük ezt a kérdést, rátérhetünk a lényegre, azaz a legjobb halsütödékre a Balaton körül, amiket nemcsak a finom étel, hanem a környék miatt is érdemes útba ejteni:

Aszófői halsütő egy kiadós Tihanyi biciklitúrával

Az Aszófői halsütő a 71-es autóút mellett szinte világhíres. De annyi biztos, hogy mielőtt kipróbáltam volna, több ismerősöm is megjegyezte, hogy ha igazán finom fogast ennék, akkor itt biztosan nem fogok csalódni. Szóval az Aszófői halsütőt sokan ajánlják és még többen ismerik. Ha szívesen kirándulnál a környéken, akkor pattanj biciklire és Balatonfüredről indulva tekerd körbe a Tihanyi félszigetet. Az út mindössze 33 kilométer, elvisz a Tihanyi Belső- és Külső-tó mellett, mindkettőt érdemes megcsodálni, a legjobb, ha ezt a közeli, Apáti-hegy kilátó tetejéről teszed meg. Ezután csupán egy rövid táv választ el a sütödétől, ahol kipihenheted a kirándulást, és megkóstolhatod a keszeget, süllőt, harcsafilét vagy akár a fokhagymás pisztrángot is.

Oszi bácsi keszegsütödéje a Szigligeti vár meghódítása után

A Balaton mindenhol meseszép, nekem mégis Szigliget a legkedvesebb balatoni településem. Hogy ez azért van-e, mert a dimbes-dombos község tetején egy várrom is várja a látogatókat vagy azért, mert még gyerekként néha itt kötöttünk ki a családdal, azt nem tudom. Egy biztos, felnőttként is szívesen látogatok el ide, akkor is, ha Budapesttől kicsit távol esik. A Balaton váraként is emlegetett Szigligeti várból olyan kilátás tárul elénk a Tapolcai-medence tanúhegyeire, ami szerintem páratlan. De természetesen a vízpart is csodaszép, ám az árnyas fák mellett van még valami, illetve valaki, aki idecsábítja a turistákat. Ez a valaki pedig nem más, mint Oszi bácsi és az ő keszegsütödéje, ami előtt gyakran kígyózó sorokban állnak az éhes strandolók. Nem véletlenül. A ropogós keszeg íze a hozzá járó uborkával lesz teljes, mindenképp érdemes tenni egy próbát.

Siófoki Sió halsütő és az elmaradhatatlan buli hangulat

A legjobb bulik a Balatonnál bizony Siófokon várnak. Bár nem vagyok az a nagy siófoki partiarc, egyszer-kétszer én is megfordultam a magyar tenger diszkóvárosában. A siófoki hétvégék mégsem a bulik, inkább a jó csapat és a jó ételek miatt lettek végül emlékezetesek. A város kettőssége: a lepattant szocreál báj és a flancos Aranypart a mai napig rabul ejt, de ha nagyon őszinte akarok lenni, a szívemhez az előbbi valahogy mégiscsak közelebb áll. És, ha már a retrónál tartunk, nem mehetek el szó nélkül a Sió halsütöde mellett, ahol pisztrángot, sőt az új trendekre felülve, halburgert is kóstolhatunk. A balatoni szellő fújdogál, a víz fényesen ragyog, a hal pedig ropog itt is, éppen úgy, ahogy azt a legjobb halsütödékben megszokhattuk.

Nyitókép: GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: