Ez a három dolog elengedhetetlen a jól működő párkapcsolathoz

Mi fán terem a holtodiglan-holtomiglan?

Ha bedobnánk egy csoportban a kérdést, hogy mi a hosszú kapcsolat titka, mindenkinek meglenne a saját véleménye. Szerencsére a tudománynak is van egy!

Számtalan vélemény formálja a párkapcsolatok sikeres működéséről alkotott képünket. Most felbukkant egy vadiúj tudományos felfedezés, ami mellett mi sem mehetünk el szó nélkül.

A szerelem anatómiája

Helen Fisher, biológiai antropológus, a Kinsey Intézet vezető kutatója, a Match.com internetes társkereső vezető tudományos tanácsadója. Helen átfogó kutatásokat végez a szexualitás, szeretet, házasság és az agy működésének kapcsolatáról. Hat könyv szerzője, legutóbbi, A szerelem anatómiája című alkotásában érdekes felfedezésről számolt be. Az antropológus azt vizsgálta, hogy mi történik az agyban, amikor valaki párkapcsolatban él. A kutatásban egy szerelmespár agyi változásait figyelte meg, egy CT segítségével. A vizsgálat végén megállapította, hogy egy sikeres, hosszútávú kapcsolatban három fő agyi terület kap jelentős szerepet, amely területek három fő jellemvonásért felelnek:

  • az empátia
  • a stressz és az érzelmek kontrollálása
  • a pozitív illúzió

Talán nem meglepő felfedezés, hogy fontos szerepe van az empátiának és az érzelmeink kontrollálásának egy kapcsolatban. De ezidáig még keveset hallottunk a pozitív illúziónak nevezett tulajdonságról. Hogy megértsük, miről is van szó, képzeljetek el egy fehér lapot rajta egy apró, fekete pöttyel. Mit vesztek először észre a papíron? Szinte mindenki a fekete pöttyre koncentrál, figyelmen kívül hagyva a jókora fehér területet. A tanulság, hogy láss tovább annál, amit nem szeretsz a másikban és vedd észre a benne rejlő jót, ez a pozitív illúzió. Te is gyakorlod?

Nyitókép:skynesher/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: