Harrison Ford könnyek között fogadta a közönség ovációját Cannes-ban

„Egészen meghatódtam” – mondta a színész a legújabb Indiana Jones film premierjét követően a Cannes-i Filmfesztiválon, ahol munkásságát egy életműdíjnak megfelelő, tiszteletbeli Arany Pálmával is elismerték.

Indiana Jones az egyik legszeretettebb karakter a filmtörténelemben. A sorozat ötödik, egyben utolsó részének világpremierjét a 76. Cannes-i filmfesztiválon tartották. A közönség pedig állva, tapsviharral ünnepelte a készítőket és a szereplőket.

Ötperces ováció

Az Indiana Jones és a sors tárcsája premierjét követően a közönség ötperces ovációval fejezte ki elismerését. A meleg fogadtatás pedig különösen meghatotta a 81 éves Harrison Fordot, aki több mint negyven éve alakítja mindenki kedvenc régész professzorát.

A feleségével együtt érkezett


Már a vetítés előtt elkezdődött a színészlegenda ünneplése. Ugyanis amikor Ford és felesége megérkeztek a fesztivál helyszínére, a Palais-ba, úgy mutatták be őket, mint „Indiana Jones és Calista Flockhart”. Amikor pedig a színész belépett a színházterembe a tömeg állva ünnepelte őt. 

Tiszteletbeli Arany Pálma

Ezután Thierry Frémaux, a Cannes-i Filmfesztivál igazgatója hívta a színpadra Fordot. Ekkor levetítették a színész meghatározó szerepeiből készült válogatást, például a Star Warsban játszott Han Solo-t vagy A szökevényben alakított Richard Kimble karakterét. Majd Frémaux a fesztivál legmagasabb kitüntetését, a tiszteletbeli Arany Pálmát adta át a színésznek.

Egy élet munkája

Egészen meghatódtam” – mondta Ford. „Azt mondják, mielőtt meghalsz, látod az életed pillanatait lepörögni a szemed előtt. Én most láttam az életemet lepörögni a szemem előtt. Életem nagy részét, de nem az egész életem”. A színész ezután megköszönte felesége támogatását. „Az életemet a drága feleségem tette lehetővé, aki támogatta a szenvedélyemet és az álmaimat, ezért pedig nagyon hálás vagyok” – mondta.

Félreállni az „útból”

De a színész a közönséghez is intézett néhány kedves szót: „Én is szeretlek titeket. De van még egy filmem, amit látnotok kell. Ez éppen mögöttem van. Hadd álljak félre az útból, és még egyszer köszönöm ezt a nagy megtiszteltetést” – mondta Ford. A vetítés végén James Mangold rendező – aki Steven Spielbergtől vette át a gyeplőt – intézett pár mondatot a közönséghez. „Ezt a filmet barátok készítették” – jelentette ki Mangold meghatódva.

Az utolsó szerep

Már a film első jeleneteinek bemutatójakor kijelentette Ford, hogy ez az utolsó szerepe Indiana Jones-ként. „Ennyi volt. Nem fogok újra bedőlni nektek. De nagyon köszönöm” – mondta Ford még 2022 szeptemberében. Akkor is megköszönte a rajongóknak, hogy több mint négy évtizeden át ott voltak mellette. „Köszönjük, hogy mindannyiunk számára ilyen hihetetlen élménnyé tettétek ezeket a filmeket. Nagyon büszkén mondhatom, hogy ez a film fantasztikus lesz.

Hamarosan a teljes Indiana Jones filmgyűjtemény elérhető lesz

A legújabb film, az Indiana Jones és a sors tárcsája 2023. június 29-én kerül a magyar mozikba. De már egy hónappal korábban hangolódhatunk a bemutatóra, május 31-től ugyanis a teljes Indiana Jones filmgyűjtemény elérhető lesz a Disney+ kínálatában. A rajongók így felidézhetik és újra átélhetik a világ egyik leghíresebb régészprofesszorának kalandjait, mielőtt Harrison Ford utoljára magához ragadja legendás kalapját és ostorát a június végén a hazai mozikba kerülő ötödik részben.

Forrás: My Modern Met
Nyitókép: YouTube

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: