Azt biztos, ki akarod posztolni? 5 tipp, hogy okosan használd a közösségi médiát

Rengeteg előnye van, csak tudd, hogy aknázhatod ki!

Úgy érzed, a közösségi média egyre több időt vesz el a hétköznapjaidból? Akkor ideje megtanulnod egészségesen használni, és akár a saját hasznodra fordítani – ha eddig még nem tetted meg!

Több mint 2 milliárd aktív felhasználója van a Facebooknak. Ezt követi a YouTube, a WhatsApp, az Instagram pedig csak a 6. helyet foglalja el a listán. Hatalmas számok! Bizonyára te is rendszeres felhasználója vagy legalább egy ilyen közösségi oldalnak, és valószínűleg neked is voltak már negatív érzéseid ezekkel a felületekkel kapcsolatban.

Több felmérés kimutatta, hogy akik nagyobb rendszerességgel látogatják a social media felületeket, boldogtalanabbnak érzik magukat, kevésbé tartják jónak saját életüket. De vajon miért van ez? Tudni kell okosan használni ezeket a platformokat!

A médiapesszimizmusról:
A fiatalabbak körében is jellemző, hogy kiemelik a közösségi média árnyoldalait. Elsődleges szempont az ilyen oldalak használatakor a biztonság, ami a nemrégiben napvilágot látott Facebook-botrány során megdőlt. Többen hagytak fel ekkor ezen oldal használatával. Egyéb negatívumok közt említik az elidegenedést, a butulást és a valós kapcsolatok számának csökkenését.

Viszont, ha ésszel használod a közösségi média platformokat, akkor nem kell felülnöd az optimizmus-pesszimizmus hullámvasútjára. Erre azok csüccsennek csak fel, akik folyamatosan letörlik magukat az oldalról, majd ismét regisztrálnak. Majd ismét lelépnek.

Távkapcsolatban élsz? A távolság például könnyen leküzdhető, ha online vagy!

Számos előnye van az ilyen oldalaknak:

  • Kapcsolattartás: a távoli barátokat, családtagokat a közösségi média felületeken a legegyszerűbb elérni. Gyors, ingyenes, akár videohívást is lehet indítani. Mindig naprakész lehetsz velük kapcsolatban.
  • Kapcsolatteremtés: a félénkebb emberek sokkal könnyebben lépnek kapcsolatba és kommunikálnak másokkal online, hiszen nem kell szemkontaktust tartani.
  • Információszerzés: számos oldalt bekövethetsz, amelyeken egyszerűen, gyorsan tájékozódhatsz. Beállíthatod, mely oldalak posztjai jelenjenek meg elsőként a faladon, és bizonyos cikkek megosztásával felhívhatod ismerőseid figyelmét a számodra fontos témákra. Ugyanígy ki is iktathatod azt, aki vagy ami zavar, idegesít vagy felbosszant.
  • Kikapcsolódás: sokan nem tartják olyan hasznosnak és értelmesnek a hírfolyam végiggörgetését, de a délutáni kávé mellé tökéletes, ha az irodában csak pár perced van. Hovatovább, az ilyen tekergetésekből következik az információgyűjtés, ha épp megakad a figyelmed egy poszton.
  • Tanulás: ez kapcsolódik az információszerzéshez. Rengeteg oktató-, ismeretterjesztő videó fut a YouTube-on, sőt, vannak kifejezetten ilyen témájú csatornák is, például a Bright Side, a TEDxTalks vagy a magyar Tanulom magam.
  • Támogatás: nem csak szervezeteket segíthetsz, hanem az ismerőseidet is. Biztos neked is van olyan barátod, aki szereti kiírni magából a falára az érzéseit. Legyenek azok életének legboldogabb pillanatai, vagy épp egy rosszabb időszak. Neki nagyon sokat jelent, ha ezekre pozitív reakciókat kap, akár like, akár komment, privát üzenet formájában. Te is egy gombnyomással tudod támogatni az ilyen ismerősödet.
WooHoo-tipp:
Próbáld ki, meddig bírod ki, hogy nem jelentkezel be egy közösségi média oldalra sem. Tarts WiFi-mentes vakációt: ne csak a céges mobilt hagyd otthon, hanem a sajátodat is mellőzd! Így tudsz csak igazán stresszmentesen kikapcsolódni!

Ezeket tanácsoljuk neked:

Rengeteg tippet olvasni azzal kapcsolatban, hogy kell ésszel, egészségesen használni a közösségi média platformokat. Ha ezeket betartod, te is kiaknázhatod, élvezheted a sok-sok előnyét. Legyen egészséges kapcsolatod a közösségi oldalakkal! A Mental Health Screening, a Bustle, a Reader’s Digest mind-mind írtak már a témában, hasznos tippeket osztottak meg olvasóikkal.

A személyes találkozások alatt ne vedd elő a telefonod, koncentrálj inkább a barátaidra, és legyél jelen!

1. Szakíts időt a használatra!

Viszont határozd meg, hogy mikor jelentkezel ki és be a valós világba. Legyen a napirendedben fix ideje a közösségi oldalak böngészésének, és nagyon figyelj arra, hogy ha személyesen találkozol valakivel, akkor a táskád legmélyebb zsebébe tedd a telefonodat. Ezzel is jelzed a partnerednek, hogy csak rá figyelsz.

2. Gondolkodj, mielőtt posztolsz!

Biztos szeretnél képet kirakni a spicces estéd során? „Gondolj úgy a bejegyzésedre, mintha egy bejelentést tennél a Times Square közepén egy megafonban, órásplakátokkal kísérve” – fogalmaz a Bustle. Ne feledd, a képernyőfotó opció működik, így a törlés gomb sem menthet meg a kínos pillanatoktól.

3. Válogasd meg, kiket követsz!

Felmész az Instagramra, majd csekkolod a hírfolyamot, és úgy érzed, te vagy a világ legszerencsétlenebb embere, legalábbis sokkal szerencsétlenebb vagy, mint az ismerőseid. Mert azt látod csak, hogy épp melyik külföldi országban járnak, milyen tanulmányi eredményt ért el a gyermekük, milyen egészséges reggelit ettek… De gondolj bele! Te miről posztolsz? Mindenki ugyanúgy gondolkodik: a digitális lábnyomod ne csak a negatív dolgokat tartalmazza, azt is oszd meg, ha valami szépet látsz, és jó dolog történik veled!

A tanulást és az információszerzést is segíti a közösségi média okos felhasználása

Semmiképp se hasonlítsd magad az ismerőseidhez, de örülj a sikereiknek, támogasd őket a rosszabb pillanataikban! Kezeld a posztjaikat inkább inspirációként. Kövess motiváló embereket, oldalakat! Továbbá, ha van olyan személy, akinek a posztjaitól már rosszul vagy, akkor ugye tudod, hogy ott a törlés gomb?

4. Ne szállj felesleges vitákba!

A közösségi média felületek táptalajai a szócsatáknak. Kimutatták korábban, hogy az online viták egészségesek, gondolkodásra, tájékoztatásra késztetnek, de van, amibe nem érdemes belemenni. Merj kiszállni a szócséplésből, ha az már sehova sem vezet, csak magadat bosszantod vele!

5. Legyél te az első!

Ha stresszel, hogy folyamatosan pittyeg a telefonod, akkor némítsd az üzeneteket. Így jobban tudsz koncentrálni a munkádra, a partneredre, önmagadra. A fent említett előnyei miatt használd a közösségi oldalakat, így ha azt érzed, hogy már semmi hasznát nem látod, végy búcsút tőle.

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: