Fújj parfümöt a karanténban! Ezzel jót teszel a mentális egészségednek

Az elmúlt hetekben, az otthoni karanténban eszedbe sem jutott parfümöt fújni magadra? Nagy hiba, mert egy jól megválasztott illat kedvez a lelkiállapotodnak és az egészségednek is!

A kijárási korlátozás miatt otthon töltött napok már-már összefolytak. Változó a hangulatunk, egyszer jó a kedvünk, de többnyire inkább dühösnek és tehetetlennek érezzük magunkat. Megőrizni a pozitív hozzáállást és optimistán készülni a jövőre most majdhogynem lehetetlen feladatnak tűnik, ezért nem csoda, ha inkább a hétköznapi apró dolgokban keressük a kapaszkodókat. Lehet ez egy új hobbi gyakorlása, egy sport kipróbálása, vagy a szépségrutinunk átalakítása, sőt, akár örömünket lelhetjük egy finom illatfelhőben is! Igen, jól olvastad, a karantén ideje alatt is érdemes minden nap magadra permetezni egy kicsit például a kedvenc parfümödből, mivel az illatok pozitív hatással vannak a mentális egészségedre.

Hogyan tesz boldogabbá egy parfüm?

Több kutatással is alátámasztották, hogy az érzelmeink 75% -át valamilyen illat váltja ki. Gondold csak végig, milyen nagy örömöt képes szerezni a friss péksütemények vagy például egyes virágok illata. Nézzük meg, hogy a tudomány miképp magyarázza ezt: a szaglás szoros kapcsolatban áll az agy érzelmekért felelős központjával, a limbikus rendszerrel. Így amikor egy illatot megérzel, az közvetlenül hat a viselkedésedre, a hangulatodra, a memóriádra hatással bíró agyterületekre. Ha az adott aromához kapcsolódik valamilyen boldog emlék, akkor az agyad hangulatjavító vegyi anyagokat bocsát ki, beleértve a szerotonin nevű örömhormont is. Sőt a limbikus rendszer a pulzusszámot, a vérnyomást és az idegrendszert is befolyásolja, ezért bizonyos illatok esetében fizikai változás is érzékelhető. Röviden: kedvenc illatfelhőd boldogabbá tehet, valamint növelheti az energiaszinted és csökkentheti a stresszt.

Milyen a kedved? Megmondjuk, mit fújj!

A parfümök egyes illatjegyei megoldást nyújthatnak a különböző élethelyzetekben. A citrusok például jobb kedvre derítenek és energizálnak, a vanília vagy a bergamott pedig segít csökkenti a szorongást és hatásukra sokkal felszabadultabb lehetsz. Az egyes illatokat illóolajok formájában is beszerezheted és párologtathatod a négy fal között, de akár magadra is permetezheted napközben parfüm formájában!

Ha folyton kimerültnek érzed magad: citrusos parfümök

A citrusos illatokat, így a citromot, a lime-ot, a narancsot és a grapefruitot szinte mindig ugyanazzal a jelzővel illetik: frissítő. Ez az üdítő hatás nemcsak a közérzeted javíthatja, hanem a munkában és az otthoni feladatokban is produktívabbá tesz. Mivel ezek az illatok rendkívül illékonyak, így a kifejtett hatás is rövid életű, de nagyon intenzív. 

Ha egy kis relaxálásra van szükséged: fás és állati eredetű illatjegyek

A fás – a bársonyos ébenfa, a hűsítő szantálfa és vetiver –  illetve az állati eredetű illatok – a lágy pézsma és az édes ámbra – pillanatok alatt lecsillapítják a benned felgyülemlett feszültséget. Hasonlóan hasznosak lehetnek a klasszikusnak számító, vaníliás parfümök – több kutatás is bizonyítja, hogy ez az illatjegy kiváló stresszcsökkentő és nyugtató hatása miatt az alvásproblémákkal küzdőknek is nagy segítség lehet.

Ha hiányzik a szabadság: légies, könnyű virágillatok

Ebben a példátlan krízishelyzetben tudat alatt vonzódunk azokhoz az illatokhoz, amik a gyermekkor egyszerű örömeire, például a szabadban töltött kirándulásokra és játékokra emlékeztetnek. A virágos jegyek és a füves-fűszeres illatok segítenek nosztalgiázni – ezzel egy kicsit kizökkentenek a jelenből, csillapítják a félelmet és segítik a belső harmónia megteremtését is.

Nyitókép: Kristina Strasunske/Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: