Használt smink pro és kontra, avagy te vennél szájfényt másodkézből?

Smink másodkézből

Valóban megéri olcsóbban márkás kozmetikumokat vásárolni, amiket már előttünk használtak? Honnan ered ez az új keletű trend és miért ilyen népszerű? Felderítettük a használt sminkek világát.

Lelkes second hand ruha rajongóként, ha időm engedi, mindig ellátogatok a kedvenc turkálóimba. A régiségboltokban is szívesen nézelődöm, ahol általában lakberendezési tárgyak és könyvek után kutatgatok. Mások megunt fehérneműit vagy fürdőruháit  viszont sosem venném meg. Eddig abban a hitben éltem, hogy csak ez a két dolog tabu nálam. Aztán rátaláltam egy oldalra, ahol csak úgy szárnyal a használt kozmetikai termékek adás-vétele. Az első gondolatom, a fúúúj, használt smink?volt, amihez még egy érdekes arckifejezés is társult. Majd jobban utánajártam a témának és azt kell mondanom, továbbra is vannak fenntartásaim a koncepcióval kapcsolatban.

Keleti gyökerek

A használt sminkcuccokkal való üzekedés Japánból ered, ahol a szépségipar hatalmas biznisznek számít. A kultikussá vált helyi vállalatok, mint a Shiseido és a SK-II mellett a legnagyobb luxusmárkák (Chanel, Estée Lauder, YSL…) is óriási bevételre tesznek szert minden évben a japán piacnak köszönhetően. Amit alátámaszt, hogy az Euromonitor International felmérése alapján az ázsiai szigetországban költenek legtöbbet bőr- és szépségápolásra. Mégis hogyan vált a luxusbrandek legnagyobb konkurenciájává a használt smink? Kulturális hagyományok és a demográfia is közrejátszott a trend elterjedésében. A népességszám miatt az elmúlt években Japánban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a fenntarthatóságra. Az itt élők már egészen fiatalon megtanulják, hogy egyetlen rizsszemet se hagyjanak a tálban és az sem véletlen, hogy a hulladékanyagból készült patchwork is egyre inkább visszatér a köztudatba. A mottainai kifejezés, amit gyakran micsoda pazarlás!”-nak fordítanak, valamilyen módon megragadja a japán kultúra szerény aspektusát. Az ország fogyasztási szokásai átalakulóban vannak, ami megmagyarázza a használt smink kereskedés feltűnését. A másik oka, hogy ilyen nagy népszerűségre tett szert ez a kezdeményezés, hogy az országban kulturális hagyományai vannak az osztozkodásnak. Így az X és az Y generáció tagjai (akiket csak millenials néven emlegetnek) nem zárkóznak el a közösködéstől.

Minden út Amerikába vezet

Ha a világ bármely pontján feltűnik egy új trend, az biztos, hogy Amerikában is megjelenik. Ez a használt sminkek esetében sem történt másképp. Az USA-ban már több olyan online webshop is elindult, ahol a megunt és kihasználatlan kozmetikai termékek keresnek új tulajdonosokat. Ilyen például a Glambot, a Poshmark, és a MUABS, ahol márkás termékeket vásárolhatunk az eredeti ár töredékéért. A különböző oldalakon más-más szabályok vonatkoznak a megvásárolható termékekre. A Glambot például előírja, hogy tilos lejárt szavatosságú terméket árusítani, illetve nem kerülhet a kínálatba olyan produktum, aminek már több, mint 50 százalékát elhasználták. Ezzel szemben a Poshmark felületén csak vadonatúj termékek eladására van lehetőség.

Lehet, hogy én is hasznát venném

Az én szekrényemen is ott pihen egy rúzs, amit hónapokkal ezelőtt rendeltem. Már akkor sejtettem, hogy a rá költött x ezer forint mehet a kukába, amikor kinyitottam a megkapott kis csomagot. Teljesen más árnyalata volt, mint a képen, amikor a képzeletbeli kosaramba tettem. Aztán felkentem a számra és fogalmam sem volt, hogy sírjak vagy nevessek. Valószínűleg előbb kaptam volna állást bohócként egy cirkuszban, minthogy azzal a sminkkel akár csak egy férfit is elcsábítsak. Mivel nem volt túl olcsó, nincs szívem csak úgy odaadni valakinek, pénzt viszont nem kérnék érte a barátaimtól. Így drága rúzsom azóta is csak porfogóként funkcionál. Lehet, hogy a használt smink biznisz mégsem olyan rossz ötlet? Hiszen tényleg csak egyszer vettem a kezembe a terméket. Az viszont újabb kérdést vet fel bennem, hogy mennyire lenne higiénikus, ha valaki utánam használná.

Biztonságos a használt smink?

Fontos tisztázni, hogy a second hand nem feltétlenül jelenti, hogy a terméket előző gazdája már használta. Ahogy a ruhavásárlás során is találhatunk címkés ruhákat, úgy a sminkes ajánlatok között is van olyan, ahol vadonatúj terméket szerezhetünk be. Lehet, hogy az előző tulajdonos ajándékba kapta és nem tetszett neki a szemhéjpúder színpalettája, esetleg már van egy hasonló darabja. Ezekben az esetekben elmondhatjuk, hogy a vásárlás során nem kockáztatjuk egészségünket. Már közel sem ilyen egyszerű a helyzet, ha a megvásárolni kívánt termék nem bontatlan. Sosem tudhatjuk, pontosan milyen régi a szempillaspirál, amit kinéztünk magunknak és hogy hányan vagy hányszor használták már előttünk. A legnagyobb veszélyt a lehetséges fertőzések jelentik. A különböző baktériumok és vírusok szőrtüszőgyulladást, bőrbetegségeket és gombás fertőzéseket is okozhatnak. A szemre és a szem környékére felapplikált használt smink, így például a szempillaspirál, a szemhéjpúder, a tus és a műszempilla kötőhártya-gyulladást eredményezhet. A rúzsok, szájfények és szájkontúr ceruzák használata után pedig nem lenne nagy meglepetés, ha másnap egy herpesszel ébrednénk.

Első a higiénia

Néhány terméknél jóval kisebb a rizikója annak, hogy egy nem kívánt fertőzés is társul a vásárlásunk mellé. Azok a termékek, amik közvetlenül nem érintkeznek a bőrünkkel a biztonságosabb opciók közé sorolhatók. De száz százalékosan ezek sem garantálják, hogy megússzuk valamilyen egészségügyi probléma nélkül. Ilyen például a folyékony alapozó, a korrektor és az egyéb tubusban kapható kozmetikumok. Ezeknek a termékeknek sem ajánljuk a használt verzióját, de a rúzs, a szempillaspirál, a szemceruza és a tus kifejezetten a tiltólistán szerepelnek.

Lehet, hogy elsőre jó ötletnek tűnik egy olcsó Chanel púder, de egy jó kis bőrpír, vagy irritáció megjelenése után már nem biztos, hogy ugyanezen a véleményen lennénk. Inkább maradjunk a biztonságos lehetőségnél és ha nem engedhetjük meg magunknak a márkás terméket, akkor válasszunk inkább egy olcsóbb brandet. Még mindig jobb, mint egy Tom Ford spirál, amihez egy kötőhártya-gyulladást is kapunk ajándékba.

Nyitókép: Unsplash

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: