Rád tört a dühroham? 5 hasznos tanács az indulataid kezelésére

Néha mindenkit elragadnak az indulatok, és a dühöt, haragot jobb kiadni magunkból, mintsem továbbvinni a negatív érzéseket. Azonban egyáltalán nem mindegy, hogyan vezetjük le ilyenkor a feszültséget.

Vannak érzelmek, amelyekkel nagyon is komfortosan elvagyunk. Ilyen az öröm, az izgalom vagy az elégedettség. Azonban van néhány olyan érzés, amely már komolyabb fejtörést okoz, és nem tudjuk olyan könnyen kezelni őket. A bánat, a düh és a harag általában negatív asszociációkkal társul, mindazonáltal ezek az érzések az egészséges érzelmi felépítés elengedhetetlen részei. Szakértők szerint a düh ugyanis kifejezetten hasznos érzelem: figyelmeztet arra, hogy valami nincs rendben, és intézkedés szükséges.

Mit tegyél, és mit ne, ha dühös vagy?

Határvonalak

Ha tudod magadról, hogy forrófejű vagy, állíts fel magadnak még hideg fejjel ezekre az esetekre határokat. Például, hogy milyen témákról vagy hajlandó ezekben az esetekben beszélni, de ezek a határok lehetnek fizikaiak is. Mondjuk megfogadod, hogy néhány óráig nem hívsz fel senkit, nem rohansz át megvitatni anyukáddal a történteket, és nem veszed fel a telefont, ha téged keresnek. De az is lehet, hogyha bedühödsz, éppen egy nagy ölelésre van szükséged. Neked kell kitapasztalni, mi segít ilyenkor a leginkább neked. A lényeg, hogy elkerüld azt, hogy a dühödet és a haragodat másokon töltsd ki, vagy a környezetedre is átruházd.

Sport, sport, sport

fotó: fotostorm/Getty Images

Van akinek a jóga, van akinek a súlyemelés, és van akinek a magas intenzitású edzések segít abban, hogy le tudja vezetni a feszültséget. A sport számos jótékony hatással bír alapvetően is a szervezetre, úgyhogy ha nyugodtabb életritmusban szeretnél élni, alapvetően érdemes bevezetni a sportot az életedbe, és nemcsak akkor futni három szigetkört, amikor már felhúztad magad.

A nem döntés is egy döntés

Határozd el (és tartsd is be), hogy indulatból nem hozol döntéseket. Lehet, hogy legszívesebben ráborítanád a főnöködre az asztalt, de a következményei számodra sem lennének kellemesek. Tudod jól, hogy higgadt fejjel már teljesen másképp viselkednél, ezért ügyelj arra, hogy ne cselekedj hirtelen felindulásból, mert valószínűleg utólag bánni fogod a döntésed. Amikor érzed, hogy megy fel benned a pumpa, inkább számolj el tízig és próbálj meg kitérni a döntések és választások elől.

Lépj ki az online térből

Nem könnyű távoltartani magunkat a social médiától, pedig időnként nem árt egy kis szünetet tartani. Pláne olyankor, amikor az agyunk vörös ködben úszik. Mielőtt látványos kirohanást intéznél a közösségi médiában, aminek aztán egy életre nyoma marad, gondolkodj. Tényleg szükséged van arra, hogy néhány rossz pillanatod miatt esetleg tönkremenjen egy barátság? Ugye, hogy nem? Ha ezt még nyugalmi állapotodban végiggondolod, könnyebb lesz türtőztetni magad akkor is, ha ideges vagy.

Így add ki magadból!

dühös nő haragos kiabál
Fotó: Peter Dazeley / Getty Images

A haragnak, bárki bármit gondol, felszínre kell törnie. Nem szabad elfojtani, mert egyfelől sokkal hatalmasabbá alakulhat, másfelől pedig testi tüneteket is produkálhat, és ezek közül a magas vérnyomás a legkevesebb. Azonban az, hogy érzed a haragodat nem egyenlő azzal, hogy előtör belőled HULK. Dani Marrufo házassági- és családterapeuta szerint ezeket az energiákat célszerű hangos zenével, tánccal, énekléssel, esetleg valamilyen kreatív foglalkozással kivezetni. A festés, pláne a szabadkezes festés kifejezetten hatékony módszer lehet erre. Taisha Caldwell-Harvey pszichológus szerint az is célravezető lehet, ha ilyenkor elvonulunk egy olyan helyre, ahol magunk lehetünk és kikiabálhatjuk magunkat. Erre a célra az autónk is megfelel, de a szakértők szerint ilyenkor a vezetést felejtsük el.

Fontos megértenünk, hogy érzelmeink se nem jók, se nem rosszak. Mindegyiknek megvan a maga helye és ideje, és az élet attól lesz szép, ha meg tudjuk tapasztalni őket, majd megtanuljuk kezelni. Ha problémád van az érzelmek kezelésével, és úgy érzed, hogy nehezen tudsz magadtól lehiggadni, akkor érdemes szakember segítségét kérned.

Nyitókép: South_agency / Getty Images
Forrás: huffpost

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: