6 város, 7 szabadtéri színházi előadás, amit kár lenne kihagyni

Megkezdődött a nyári színházi szezon, és igazán nem lehet okunk panaszra: a szabadtéri színpadok országszerte minőségi kínálattal várnak minden korosztályt. Hét izgalmas előadást ajánlunk, amiért érdemes útra kelni.

A kőszínházi szezonnak júniussal vége, de elkeseredésre semmi ok, a szabadtéri színházak kínálata ugyanis rendkívül színes és széles. Ajánlónkban hét olyan előadást gyűjtöttünk össze, amelyekért érdemes útra kelni belföldön, és akár egy városlátogatással egybekötve új kulturális élményekre szert tenni.

Kőszegi Várszínház

fotó: Kőszegi Várszínház

A Miért pont kivi? című előadás a Kőszegi Várszínház és a Rózsavölgyi Szalon közös, hazai ősbemutatója. Barnabé Leroux (Schneider Zoltán) egy mániákusan, megszállottan precíz könyvelő, a panaszlevelek specialistája. Felesége halála óta magányosan él a nagyméretű lakásában, és csak ritkán látja egyetlen fiát, Benoit-t (Varga Ádám), aki légiutaskísérő. Barnabé-ból hiányzik az empátia. Egyetlen igazi kapcsolata van a külvilággal: hetente egyszer pszichoterapeutához jár. Szabálykövető, semmit sem bíz a véletlenre. Aztán egyik nap észreveszi, hogy a kivis joghurt eltűnt a hűtőjéből… De tényleg számít ez? Egy egyszerű joghurt akár meg is változtathatja az életét? Igen. Attól a naptól kezdve, hogy „joghurtlopás áldozatának” nyilvánítja magát, minden felborul körülötte.
Barnabé Leroux csak elsőre tűnik elviselhetetlennek, joghurtos története abszurditásával együtt nagyon is megindító. Hiszen senki sem hisz neki. Laetitia Colombani írónő darabja a magányról, annak feloldásáról szól – humorral és szeretettel. Ahogy a francia kritika fogalmazott róla: „Tele van emberséggel és gyengédséggel”.

Szegedi Szabadtéri Játékok

fotó: Szegedi Szabadtéri Játékok

A Szegedi Szabadtéri Játékokon mutatkozik be nyáron a Geszti Péter, Monori András és Tasnádi István nevével fémjelzett Ezeregy éjszaka című world musical. Az izgalmas történetben Sahriár király (Bányai Kelemen Barna) szerelmi bánattól szenved, míg elé nem vezetik a rabnő Seherezádét (Trokán Nóra), aki – hogy életét mentse – példázatos történetbe kezd. Ebben megelevenednek a mesés kelet legendás figurái, Harún (Tasnádi Bence), Dzsáfár (Stohl András) és természetesen a nagydumás Dzsinn (Mészáros Máté). Egzotikus szerelmi történet, amelyben drámai fordulatokban és humorban sem lesz hiány.

Városmajori Szabadtéri Színpad

fotó: Orlai Produkció

A Városmajori Szabadtéri Színpad és az Orlai Produkció közös idei bemutatója a függőségekről szóló, Paczolay Béla által rendezett, Még egy kört mindenkinek című előadás. Igaz, hogy mindannyian fél ezreléknyi véralkoholhiánnyal születünk? Legalábbis ezt állítja egy híres pszichiáter merész feltevése. Négy jó barát, akik kicsit mintha elveszítették volna ifjúi lelkesedésüket és lendületüket, erre alapozva kezdenek kísérletbe. Megpróbálnak úgy élni, dolgozni és szórakozni, hogy ez a bizonyos fél ezrelék soha ne hiányozzon. De vajon ez a megoldás a régi kedv és vidámság visszaszerzésére? A hatalmas sikerű dán film alapján készült színdarab nagy beleérzéssel és humorral szembesít bennünket azzal, milyen eufóriával és milyen fájdalmakkal jár, ha az ember megpróbálja elengedni a kontrollt. A film elnyerte az összes jelentős európai és tengerentúli díjat, köztük a legjobb külföldi filmnek járó Oscart (2021).

Gyulai Várszínház

fotó: Gyulai Várszínház

Egressy Zoltán, Portugál című darabja a gyergyószentmiklósi Figura Stúdió Színház előadásban érkezik a Gyulai Várszínházba. Az előadás az elmúlt évek legsikeresebb kortárs magyar színdarabja. Film is készült belőle, több nyelvre lefordították, volt olyan év, amikor hat színház műsorán is látható volt. „Vannak helyek, ahol áll az idő. Ezeken a helyeken is élnek emberek, olyanok, mint te, vagy én. Áll bennük az idő. Persze, vannak vágyaik, álmaik, mégis valahogy megrekedtség van a lélekben. Lecsúszott, kisiklott, gödör fenekén tengődő életek. Kapaszkodók nélkül. De mélyen, a lélek valamely eldugott sikátorában még ott pislákol halványan egy szikra. Az életrevalóság szikrája, a megoldások szikrája, az álmok szikrája, az elvágyódás szikrája ez, az elindulásé, az elutazásé.”

Mézesvölgyi Nyár, Veresegyház

fotó: Átrium Színház

A Mézesvölgyi Nyár Szabadtéri Színház Fesztiváljának keretében lesz látható nyáron Az Őrült Nők Ketrece című előadás. Az Őrült Nők Ketrece egy olyan hely, ahol mindenki az lehet, aki. Vagy épp az, aki lenni akar. És ha muszáj másnak mutatnod magad, mint aki vagy? Hit, remény, szeretet, munka, család, haza, tegnap, ma, holnap, én, te – és ketten együtt.
Jerry Herman és Harvey Fierstein musicalje Jean Poiret filmen és színházban is világsikert aratott színdarabjából készült, és mind 1983-as bemutatója, mind 2004-es és 2010-es felújítása több Tony-díjat – és számos egyéb elismerést – kapott. A magyar változatot Alföldi Róbert állította színpadra a Kultúrbrigád és az Átrium produkciójában, amely Stohl András és Hevér Gábor főszereplésével, már túl van a háromszázadik előadásán. Ha lemaradtál a kőszínházi előadásról, akkor ezt semmiképpen ne hagyd ki!

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

fotó: Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad a komolyzene kedvelőinek kínál valódi csemegét. Giuseppe Verdi: Attila című operája olasz nyelven – magyar és angol felirattal – lesz hallható a főváros népszerű kulturális helyszínén. Attila hun király legendák ködébe vesző misztikus alakját számos, ma már megfejthetetlen titok övezi. Története állandó ihletforrás az utókor alkotói számára. Bizonyos meghódított népek történetírói kegyetlen, vérengző barbárként emlegetik. Nyugat-Európában a vad barbárság szimbóluma lett és az „Isten ostora” névvel illették. Az előadást hazánkban 1972. július 7-én mutatták be először, majd 2004. július 7-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon.

Katonadomb, Dunakeszi

fotó: Dunakeszi Teátrum

A Dunakeszi Katonadombon mutatkoznak be nyáron A Pál utcai fiúk. Molnár Ferenc világhírű regénye alapmű az emberi társadalom természetéről, a hősiesség, az árulás, az esendőség és a hazaszeretet fogalmáról. Nemecsek, Boka, Áts Feri és a többiek örök példák, örök kortársaink. A klasszikus mű ezúttal nem gyerekek, hanem ifjú emberek konfliktusaként szólal meg. A drámai helyzetek így még keményebbek, melyeket tovább fokoznak a mai hangzású zenék és dalszövegek. Az előadásban döntő szerepet játszik a tárgyi világ akusztikus megszólaltatása, a színészek zenei-ritmikai kreativitása, a fiatalság ereje, humora, az eredeti mű katartikus üzenete.

Nyitókép: Szegedi Szabadtéri Facebook

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: