Hatalmas megtiszteltetés érte Mundruczó Kornélt: Martin Scorsese Executive Producerként csatlakozik a Pieces of a Woman című filmjéhez

Hollywood legendás rendezőjét magával ragadta az alkotók által képviselt filmkészítés.

A BRON Studios Los Angelesben jelentette be, hogy Martin Scorsese Oscar-díjas rendező Executive Producerként csatlakozik Mundruczó Kornél Pieces of a Woman című filmjének csapatához. A film világpremierje szeptemberben a Velencei Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában lesz, amit a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon megrendezett gálavetítés követ. A produkció főbb szerepeiben Vanessa Kirby és a világhírű Shia LaBeouf játszanak, míg a további szerepekben többek között az Oscar-díjas Ellen Burstyn, Molly Parker, Iliza Shlesinger, Benny Safdie, Jimmy Fails és Sarah Snook is láthatóak lesznek. A Pieces of a Woman Mundruczó Kornél első angol nyelvű, külföldi gyártású rendezése. Munkásságát a tengerentúli szakma régóta figyelemmel kíséri, többek között olyan, a cannes-i filmfesztiválon bemutatott filmek miatt, mint az Un certain regard fődíjas Fehér isten.

Martin Scorsese, a modern filmművészet egyik legelismertebb alkotója, akinek nevéhez olyan filmek fűződnek mint az Az ír (2019), A Wall Street farkasa (2013), a Nagymenők (1990) vagy a Taxisofőr (1976), döntését így indokolta:

„Igazi szerencse, amikor olyan filmet lát az ember, amely meglepi. Segíteni abban, hogy utat találjon a széles közönséghez, amit igazán megérdemel, pedig egyenesen kiváltságos. A Pieces of a Woman számomra egy mély és egyedülállóan megindító tapasztalás volt. Az első jelenettől fogva megragadott, és ez az élmény csak fokozódott, ahogy néztem, miközben elbűvölt a filmkészítés és a pazar színészi játék, amelyben régi kollégám, Ellen Burstyn is ragyog. Úgy érzed, mintha egy családi krízis és egy erkölcsi konfliktus örvényébe csöppentél volna, annak apró részleteivel együtt, melyek gonddal és együttérzéssel, de bírálat nélkül vannak megrajzolva. Mundruczó Kornél könnyed és magával ragadó stílusa vezeti a kamerát, mely magához vonzza a tekintetet, és ez által lehetetlen nem együttérezni a szereplőkkel.”

Mundruczó Kornél a világhírű rendező döntésére így reagált: „Mikor Martin Scorsese először lépett velem kapcsolatba azt követően, hogy megnézte a Pieces of a Woman-t, megállt az idő egy pillanatra. Elmondhatatlan kiváltság, mikor egy olyan művész értékeli a munkánkat, aki kívül-belül ismeri a filmkészítés minden részletét. Az ember mindig sebezhetőnek érzi magát, amikor intim és szívéhez közel álló anyagon dolgozik, de a tény, hogy Martin Scorsese csatlakozott a Pieces of a Woman csapatához, a fantasztikus színészgárdán és stábon túl, valódi visszaigazolás arra, hogy megéri azt kockáztatni, hogy valami igazán személyeset alkothassunk.”

A filmes és színházi munkáival világszerte elismert Mundruczó Kornél hetedik nagyjátékfilmjének történetében Martha és Sean Carson (Vanessa Kirby és Shia LaBeouf) szülői örömök elé néző bostoni pár, akiknek az élete visszafordíthatatlanul megváltozik egy tragikus otthonszülés hatására. A transzcendens történetben a fiatal édesanya gyásza az egész családját megrázza. A nő saját utat választ, amely során megtanul együtt élni hatalmas veszteségével és képessé is válik a továbblépésre.

Mundruczó Kornél (Fotó: Petrányi Viktória)

Mundruczó Kornél a Színház- és Filmművészeti Egyetemen szerzett diplomát; a Proton Cinema alapítója. Első, Szép napok című filmje (2002) a Locarnói Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a fődíjat. A cannes-i filmfesztiválon bemutatott munkái: Johanna (2005 Un certain regard), Delta (2008-as hivatalos verseny), amely elnyerte a FIPRESCI-díjat, Szelíd teremtés (2010-es hivatalos verseny), Fehér isten (2014 Un certain regard), amely elnyerte a szekció fődíját és Jupiter holdja (2017-es hivatalos verseny).

Wéber Kata (Fotó: Mundruczó Kornél)

A film forgatókönyvét Wéber Kata saját, többszörösen díjazott színdarabja alapján írta. Alkotótársával Mundruczó Kornéllal ez az eddigi legszemélyesebb filmjük. Wéber Kata forgatókönyvíró, a Fehér isten és a Jupiter holdja című filmek, valamint számos nagysikerű színházi előadás során már közreműködött Mundruczó Kornéllal. A film Executive Producere Petrányi Viktória, aki Mundruczó Kornéllal együtt alapította meg produkciós vállalatukat, a Proton Cinemát, és az egyetemi évektől kezdődően minden filmjükön együtt dolgoznak. A Pieces of a Woman című filmben a vágást a rendezővel ötödik alkalommal együttműködő Jancsó Dávid jegyzi, míg új alkotótársakat is megismerhetünk, a norvég Benjamin Loeb operatőr, a kanadai Sylvain Lemaitre látványtervező, illetve a világhírű Oscar-díjas zeneszerző, Howard Shore személyében.

A Pieces of Woman című film az amerikai-kanadai BRON Studios és a Little Lamb gyártásában, a Creative Wealth Media és a hazai Proton Cinema (Petrányi Viktória Executive Producer) közreműködésével készült. A film producerei Kevin Turen, Ashley Levinson (Eufória) és Aaron Ryder (Arrival, Donnie Darko). Executive Producerek: Aaron L. Gilbert, Steven Thibault, Sam Levinson, Stuart Manashil, Jason Cloth, Richard McConnell és Suraj Maraboyina. A filmet a BRON Studios forgalmazza világszerte, és a tervek szerint Magyarországon is hamarosan bemutatásra kerül.

Nyitókép: Benjamin Loeb

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk neked:

Legnépszerűbb cikkek: