Hátfájás gyötör? Ez az, amire szükséged van

Szinte mindannyiunknak volt már hátfájós élménye, a felmérésekből az derül ki, hogy a lakosság fele küzd visszatérő panaszokkal. Pedig a probléma napi öt-tíz perc speciális nyújtással megszűntethető.

Az elmúlt időszakban a mozgásszegény életmód hatására a hátfájás annyira általános problémává vált, hogy mára szinte életünk természetes velejárójának tekintjük. Az életünket megkeserítő fájdalom okai rendkívül változatosak lehetnek: az ülőmunka, a stressz, a mozgásszegény életmód, sérülések, rossz testtartás, de az elhízás is köztük van. Ráadásul ezen kívül még számos más tényező is hozzájárulhat a kialakulásához, hiszen néha elég egy rosszul magunk alá gyűrt paplan vagy mozdulat is ahhoz, hogy hetekre sajogjon a hátunk. Ilyenkor előkerülnek a különböző fájdalomcsillapító pirulák, tapaszok, masszőrök és kiropraktőrők.

A hátfájásra szakosodott guruk száma végtelen, és ráadásul nem is olcsó mulatság. Pedig mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy rugalmasan tartsuk gerincünket és elkerüljük a fájdalmat.

A gerinc rugalmassága az élet rugalmassága

Gerincünk testünk központi tartópillére. Itt rakódik le a legtöbb stressz. A benne futó gerincvelő közvetlen kapcsolatban áll az aggyal a gerincfolyadék és az idegpályák által. Mivel a gerincvelő a környéki idegrendszer révén kapcsolódik a különböző szervekhez és az egész testtel kapcsolatban áll, ezért nem meglepő, hogy minden változás rögtön meglátszik gerincünkön is. Ezen kívül a nagy háti kötőszövetes lemeznek, amely testünk egyik legnagyobb kiterjedésű szövete, izma, 3 különböző rétege van. A diagonális, a vertikális és a haránt futó, úgynevezett transversus lánc. Ha ezek nem tudnak egymáson könnyedén elcsúszkálni vagy összeragadnak, már meg is van a baj. Ebből a felépítésből azért érezzük, hogy elég bonyolult rendszerről van szó, amely sérülékeny és nem csak a hátunkra van kihatással. Ezért tehát érdemes inkább reggelente 10-15 percet arra fordítani, hogy ez az alapvető fontosságú rendszer rendben legyen.

Nyújtás bárhol, bármikor

Ez az alábbi egyszerű technika szinte bárhol elvégezhető és hatékonyan nyújtja meg a hátban futó lemezeket és a gerincet is. Ezzel a módszerrel hatékonyan lehet a kisebb fascia-összetapadásokat feloldani, hogy a háti kötőszövetek mozgása szabad legyen. Állj a fallal szembe és karjaidat emeld váll magasságába, előre nyújott tenyérrel. Lépj olyan közel a falhoz, hogy középső ujjad hegye hozzáérjen a falhoz. Lábaiddal maradj ebben a távolságban, majd karodat behajlítva könyöködet tedd fejmagasságnál a falhoz. Ezután pedig folyamatosan lélegezve próbálj odasimulni a falhoz, amennyire csak tudsz.

Komplex mobilitás

Az alábbi komplex gyakorlatsor a háttal és ezáltal a hátfájással is szorosan összefüggő csípőkörnyéki részt is mobilizálja. Végezd a gyakorlatokat egy-egy percig reggelenként vagy este, lefekvés előtt, és szinte azonnal tapasztalni fogod a felszabadító érzést. Ráadásul a gyakorlatsor egy könnyebb reggeli edzésnek is megfelel, így ha ülőmunkát végzel, szinte kötelező ez a napi 10 perc az egészséged érdekében.

Oldalratekeréses nyújtás

Az alábbi gyakorlat az alsó háti szakaszt segíti elnyújtani. Feküdj le a hátadra, majd húzd fel a két lábadat úgy, hogy a talpad a földön van, körülbelül 25 centiméterre a farpofáktól. Ezután folyamatosan mélyeket lélegezve az egyik lábadat tedd a térdedre, és finoman engedd le „macskanyújtásba” a lábadat. Ismételd meg a mozdulatot a másik oldalra is hasonlóképpen, vigyázva arra, hogy ne erőltesd vagy feszítsd túl a gerincedet. Előfordulhat, hogy  finom roppanást észlelsz, de ez egyáltalán nem szükségszerű. Próbáld a mozdulatot tudatosan a kontrollod alatt tartani, hogy csak kellemes nyújtásig juss a leengedéskor, ne pedig erőszakos feszítésig.

 

Természetesen a hátfájás nem játék. Jelezheti a gerinc kóros elváltozását, és járhat komoly egészségügyi kockázattal. Ezért abban az esetben, ha krónikus vagy erős fájdalmat, esetleg hőemelkedést tapasztalsz, mindenképpen fordulj szakemberhez, és csak akkor kezdj a megelőző és nyújtó gyakorlatokba, amikor sem gyulladás sem egyéb veszély nem áll fent.

Nyitókép: SARINYAPINNGAM / Getty Images

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: