Hazai látnivalók: 5 mesés magyarországi kastély

Itthon és külföldön is számtalan olyan látványosság vár ránk, amelyeket egyszer legalább érdemes megnézni.

Az idei év utazási trendjeit korábban már számba vettük, azonban akkor sem kell elkeserednünk, ha a hosszú hétvégéken nincs lehetőségünk távolabbi úti célokat választani, hiszen határon belül is számtalan csodás látnivaló vár ránk. Magyarország sokszínű történelmének köszönhetően számtalan mesés épület várja, hogy felfedezzük. Ezek közé tartoznak ezek a kastélyok is.

Esterházy-kastély

A fertődi Esterházy-kastélyt senkinek nem kell bemutatnunk, hiszen az épületegyüttes hazánk egyik legfőbb turisztikai látványossága. Építése 1720-ban kezdődött meg, akkor egy U-alakú, „szokványos” vadászkastély formáját kapta meg. Később, 1762-ben elkezdődött annak kibővítése, illetve megkapta az arra ma is jellemző főúri pompát. 1766-ra igazi barokk-rokokó stílust öltött magára, ennek tükrében sokan csak a magyar Versailles-ként emlegetik. Homlokzata, díszudvara, parkja, 126 szobája mind-mind tökéletesen idézik meg a 18. század építészetét. A kastély máig teljes pompájában ragyog, köszönhető ez annak felújításának is. Különböző programoknak ad otthont, rendezvényhelyszínként funkcionál, valamint a látogatók előtt is nyitva állnak csodás kovácsoltvas kapui. Keddtől vasárnapig 10:00 és 17:00 között tekinthető meg. A jegytípusokról és azok árairól IDE kattintva tájékozódhatunk.

(Fotó: eszterhaza.hu)

BOTANIQ Turai Kastély

Kezdjük is egy igazán mesés hellyel, mégpedig Turán. A BOTANIQ kastély ugyanis olyan szép, hogy még a Disney hercegnői is megirigyelnék és biztosan szívesen tengetnék mindennapjaikat ebben a környezetbe. Azonban ez a neobarokk és neoreneszánsz elemeket felvonultató kastély sem mindig ragyogott mai pompájában. A Ferenc Józsefnek köszönhetően báróvá vált Schossberger Zsigmond 1883-ra építette meg a saját maga által megálmodott, és Bukovics Gyula által tervezett impozáns kastélyt. A minőségi kivitelezés elsődleges szempont volt, így sem annak funkcionalitására, sem pompájára nem sajnálták a pénzt, így a Schossberger-család a legnagyobb luxusban élhette itt a mindennapjait. A viharos évek azonban a Turán álló mesebirodalmat sem kerülték el. Először német, majd orosz megszállás alá, 1973-ban pedig magánkézbe került. A kastély a 2000-es évekig gyakran cserélt „gazdát”, viszont ezekben az évtizedekben állapota rohamosan romlott. 2011-ben azonban kisebb felújítások kezdődtek, 2016-ban pedig a teljes szigetet érintő renoválásra került sor. Fáradhatatlan munkával pedig mára újra régi fényében tündököl ez a mesebirodalom is. A BOTANIQ Turai Kastély jelenleg ötcsillagos wellness hotelként üzemel, de csodálatos kertje és pálmaháza előzetes bejelentkezést követően, 2500 forintért bárki számára nyitva áll.

(Fotó: botaniqkastely.hu)

L’Huillier-Coburg-kastély

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye ékköve a nemrégiben teljesen felújított, Jean-François L’Huillier által 1716-ben épített kastély. Érdekessége, hogy 1730-as befejezése óta máig nem derült arra fény, hogy ki tervezte az impozáns épületet. Az építtető halála után felesége, majd unokája, Ludmilla és férje, Esterházy István gróf végeztek jelentős átalakításokat. A következő örökös az ő fiúk, Dessewffy Ferenc volt, akinek nem született utódja, így a kastély visszaszállt az államra. Következő tulajdonosa a Szász-Coburg-Gotha hercegi családból származó Ferdinánd herceg volt, de mivel ő gazdasági érdekek miatt vásárolta meg, a kastély lassan pusztulásnak indult. Az 1900-as évek elején végezték el az első felújításokat, illetve neobarokk stílusjegyekkel egészítették ki, majd 1928-ban ismét állami tulajdonná vált. Sorsa, mondhatni, mostoha volt, börtönként, járásbíróságként és szovjet parancsnokságként is funkcionált. Az idő vasfoga által igencsak megviselt épületen 2009-ben kezdték el a nagy volumenű felújítást, melynek köszönhetően visszanyerte régi pompáját. Ma Edelényi kastélyszigetként üzemel, kedd és vasárnap között 10:00-17:00-ig látogatható. A felnőtt jegy ára 3175 forint, míg a gyermekek és nyugdíjasok 1590 forintért tekinthetik meg. 

(Fotó: edeleny-kastely.hu)

Wenckheim-kastély

Az Ybl Miklós tervei alapján, 1875 és 1897 között épült Wenckheim-kastély a Körös-Maros Nemzeti Park egyik legnagyobb nevezetessége. A neoreneszánsz és eklektikus stílusú jegyeket magán viselő épület megrendelőjének azon kérése alapján valósult meg, miszerint semmi ne legyen egyforma, de az mégis harmóniában álljon egymással. A kívánságok között szerepelt az is, hogy annyi ablakkal lássák el, ahány nap, annyi szobája, mint ahány hét és annyi bejárata legyen, ahány évszak van egy évben. Ebből kiindulva már sejthető, hogy jelentőséggel bíró épület jött létre Szabadkígyóson. Természetesen a kor minden technikai vívmányával ellátták. A fénykor után államosították, iskolát és kollégiumot alakítottak ki belőle. Állapota azonban sok más hasonló sorsa jutott épülettel ellentétben nem romlott jelentősen, felújítására 2019 és 2022 között került sor. A kastély keddtől vasárnapig, 10:00 és 17:00 között látogatható, a jegyárakról és a kiállításokról IDE kattintva kapunk információt.

(Fotó: szabadkigyosikastely.hu)

Grassalkovich-kastély

Grassalkovich I. Antal 1735-ben kezdte meg az impozáns gödöllői kastély építtetését, melynek csak első szakasza tíz évet vett igénybe. A főépületet nemsokára még két szárnnyal egészítették ki, így 1946 és 1749 között kapta meg jellegzetes U-alakját. Azonban építtetője sosem érezte késznek azt, többszöri átépítés és bővítés után, halálát követően fia, Grassalkovich II. Antal, majd később unokája, Grassalkovich III. Antal is folytatták a soha véget nem érőnek tűnő építkezést. A család férfi ágának kihalása után viszont hamar állami kézbe került, a magyar állam koronázási ajándékaként pedig I. Ferenc József és Erzsébet királyné egyik rezidenciájává vált. A monarchia összeomlását követően Horthy Miklós vette azt birtokba, aki ebben a csodás környezetben élvezte a nyarakat. A II. világháború alatt a németek kifosztották, azt követően pedig szociális otthonként és katonai állomásként is szolgált. Nyilván ezek közül egyik sem segítette az épület állagának megőrzését, így az hamar romlásnak indult. Rekonstrukciója 1996-ban kezdődött meg, majd szép lassan szinte teljes egészében visszanyerte pompáját. A Grassalkovich-kastély rendszeresen ad otthont különböző kiállításoknak. Téli nyitvatartásáról és jegyárairól ITT tájékozódhatunk.

(Fotó: kiralyikastely.hu)

Nyitókép: botaniqkastely.hu

Ha tetszett a cikkünk, ezek is érdekelhetnek:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: