Házasság hete – 5 tipp, amivel elkerülhető a válás

Te ismered a párod szeretetnyelvét? Mikor töltöttetek külön minőségi időt? Mennyire tudsz bocsánatot kérni? Működik köztetek a szex? Néhány egyszerű kérdés, ám a válaszok meghatározzák a házasságodat!

A legtöbb kislány nagyszabású, hercegnős esküvőről, és sírig tartó boldogságról álmodik. Sokak számára ehhez jó példát nyújt a szülői minta, de van, aki pont azért álmodozik erről, mert elváltak a szülei, és ő nem szeretné ezt az utat követni. Régen, a nagyszüleink idejében nem nagyon volt divat a válás, sőt, sok helyen szinte megszólták azt, aki véget vetett a házasságának. Természetesen akkor is voltak a párok között konfliktusok, nem volt minden „fenékig tejfel”, de ahogy nagymamám szokta mondani: „néha érdemesebb a régit megjavítani, mint rögtön újat venni”.

Ideális házasság már a filmekben sincs

Tegnap volt a Házasság világnapja, és ma kezdődik hazánkban is a Házasság hete (2023. febr. 12-19.) programsorozat. A nemzetközi Házasság hete (Marriage Week) kezdeményezés 1997-ben indult az Egyesült Királyságból, a rendezvénysorozatot azóta is minden évben megtartják a világ számos országában, felhívva a figyelmet a házasság fontosságára.

Felmérések szerint ugyanis az újonnan kötött házasságok több mint fele válással végződik, és a holtomiglan-holtodiglan ma már gyakran csak illúzió. Persze kapcsolat és személyfüggő, hogy ki, mit, milyen mértékben tolerál, és szakemberek véleménye egyértelműen alátámasztja azt a tényt is, hogy nem biztos, hogy egy gyereknek jót tesz, ha csak miatta nem válnak el a szülők. A „válni vagy nem válni” kérdéshez szinte minden kapcsolat eljut egy ponton. A mai világ sokszorosan terhelt mindenki számára. Rengeteg nehézséggel, problémával kell megküzdenünk, és nehéz kívül hagyni azt a sok negatív ingert, amivel a hétköznapokon találkozunk. Ugyanakkor ebben a változó, felgyorsult világban éppen egy jó párkapcsolat az, ami kapaszkodót, biztonságérzetet nyújthatna.

A házasság hetén talán még inkább érdemes végiggondolni, hogy miért is döntöttünk amellett, hogy oltár elé állunk kedvesünkkel, és amikor egy vita hevében a válással dobálózunk, azt mennyire gondoljuk komolyan. Szerintem nincs olyan házasság –  a kívülről nézve ideálisnak látszó is -, ahol ne hangzott volna el, az évek során, hogy „jó, akkor váljunk el„. Mert könnyű és problémamentes együttélés már a filmekben sem létezik. Párkapcsolatokkal foglalkozó szakemberek szerint azonban az alábbi 5 tipp sok esetben segített a kijönni a válságból, olyankor is, amikor úgy tűnt, hogy menthetetlen a helyzet:

1. Tudj 5-ig számolni

A házasságok többségében rendszeresek a viták. Ez teljesen normális, nem attól lesz boldog vagy tartós egy kapcsolat, hogy mindenben egyetértesz a másikkal. A hangsúly inkább azon van, hogyan reagálsz a párodnak. Ha felemeled a hangod, akkor ne csodálkozz, ha ő is kiabálni fog. Így egy ártatlan nézeteltérés is ajtócsapkodással végződhet. Nehéz higgadtnak maradni, amikor úgy érzed, hogy provokálnak, vagy felbosszantanak valamivel, de meg kell tanulni elszámolni 5-ig. És különösen célravezető, ha ilyenkor nem sértéssel, hanem bókkal, vagy viccesen reagálsz. Szakemberek tapasztalatai szerint, ilyen helyzetekben annyira meglepték egymást a párok, hogy onnantól kezdve nevetésbe fulladt a terápia. Ha jóízűen tudsz együtt nevetni a pároddal, akkor talán nincs minden veszve, ugye?

2. Töltsetek minőségi időt…külön

A házasság nem azt jelenti, hogy mindig, mindent közösen kell csinálnotok. Sőt! Legyenek külön programjaitok, ne telepedjetek rá a másikra, mert úgy egy idő után besokallhattok egymástól. Utazz el egy hosszú hétvégére a barátnőiddel, és tedd relax üzemmódba a telefonodat is. Engedd el magad, ne arról szóljon minden, hogy azon agyalsz, a párod vajon most mit csinál. Ne érezd kötelességednek, hogy fel kell hívnod, felnőttek vagytok, nem fog katasztrófa történni pár külön töltőt napból. Inkább azt jegyezd meg magadban, hogy hányszor jutott jóleső érzéssel eszedbe. Hagyjatok egymásnak egészséges szabadságot, kell a töltekezés külön is. Nem kell, hogy jófejségből elkísérd a párodat focimeccsre, ha egyébként utálod, hagyd, hogy azt az időt, a batátaival töltse.

3. Tudj jól bocsánatot kérni

Egy vita hevében sokszor akkor sem vagyunk hajlandók bocsánatot kérni, ha tudjuk, hogy hibáztunk. Meg kell tanulni néha háttérbe szorítani az egót, és nem tovább feszíteni a húrt. De ha már elismered magadnak, hogy hibáztál, akkor ne habozz bocsánatot kérni! Amiből kiderül, hogy tényleg megbántad, őszintén sajnálod, és nem csak olyan foghegyről odavetve, hogy „na, jó bocs!„. Nem mentegetőzni vagy magyarázkodni. És a legrosszabb, amit tehetsz, hogy ugyan bocsánatot kérsz, de rögtön hozol egy példát, amikor ő bántott meg téged. Nem ér oda-vissza dobálózni, mert soha nem lesz vége, mindketten fogtok találni újabb eseteket. Légy nagyvonalú: kérj őszintén bocsánatot, és ezzel zárd is le a témát.

4. Tanuld meg a másik szeretetnyelvét

Gary Chapman házassági tanácsadó szerint, mindenki ötféle módon kommunikál a szeretettel kapcsolatban: „szavakkal, tettekkel, ajándékokkal, minőségi idővel és fizikai érintéssel”. Ha már egy ideje házasok vagytok, akkor kimondatlanul is megfigyelhettétek, hogy a másiknak melyik szeretetnyelv vált be. Tartsd ahhoz magad, ami a párodnak a legmegfelelőbb. Néha a legapróbb dolgok sülnek el a legrosszabbul, miközben nem a jó szándék hiányzik, inkább a figyelem. Ha például nem nagy bulizós és nem szereti a felhajtást, akkor nem biztos, hogy ugrálni fog örömében, ha meglepetés partit szervezel a születésnapjára. Ne erőltesd rá a másikra azt, ami neked jó, hanem éreztesd vele, hogy tiszteled az ő igényeit is. Nem kell, hogy egyetérts ezekkel, csak fogadd el őket. Sokkal kevesebb konfliktusnak teszed ki magad ezáltal.

5. Végül, de nem utolsósorban: legyen szex

Bizony, eljön az az idő, amikor egy házasságban nem a szex lesz az elsőszámú és központi téma. De nem kell, hogy ez törvényszerűen így legyen. Ha megvan még a vonzalom, akkor legyél spontán, és ne kifogásokat keress, hanem helyzeteket és időt a gyakorlati megvalósításra. A hosszú távú és boldog házasság ugyanis nem tud működni szex nélkül.

Forrás: purewow.com

Nyitókép: westend61/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

 

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: