Úgy érzed, lejtmenetbe került a házasságod? Akkor tedd meg gyorsan ezt a 4 dolgot

Apróbb bukkanókat érzel a közös úton vagy talán már picit nagyobb repedések is feltűntek? Nem kell pánikba esni, de tény, hogy a problémák szőnyeg alá söprése sem a legjobb ötlet – már mondjuk is, mit tehetsz helyette.

Tökéletes párkapcsolat nincs, így tökéletes házasság sem létezik. És bár sokszor későn derül ki, hogy valami baj van (esetleg akkor, amikor az egyik félnek már megvan a repülőjegye a világ másik felére, vagy már nincs is otthon a bőröndje), azért legtöbbször már az apró hajszálrepedések is érezhetőek. Ilyenkor még messze nem lehetetlen a házasság megmentése. A „hogyan” a jó kérdés. Sokan ilyenkor kongatnak néhányat a vészharangon és próbálnak is beszélni a párjukkal, de ez nem mindig visz előrébb. Sőt, a feszültség csak fokozódik, több a vita, veszekedés. De az sem megoldás, ha nem teszünk semmit. Sőt, a beletörődés egyenes út afelé, hogy a dolgok még rosszabbra forduljanak. Lássuk, mit lehet tenni, min érdemes változtatni, hogy a házasság megmentése valós cél legyen és sikerüljön is elérni.

Hol kezdődik egy házasság megmentése? Például a kommunikáció megváltoztatásánál

Ne beszélj, csak hallgass. Az aktív hallgatás gyakorlásával megismerheted a másik ember érzéseit, gondolatait. Sok konfliktus úgy kezdődik, hogy az egyik fél szeretné, ha meghallgatnák, ahogyan mindannyian, de úgy véli, hogy senki sem figyel rá. Ahelyett, hogy azon gondolkodnál, egyetértesz-e azzal, amit a párod mond, húzódj vissza és összpontosíts a szavaira. Esetleg azt jelezheted neki, hogy figyelsz rá, tényleg hallod, amit mond.

Figyelj rá, és figyeljen ő is. Határozzatok meg egy időkorlátot, míg ő beszél, majd ugyanennyi idő álljon rendelkezésedre neked is, hogy elmondd, amit szeretnél. Ez lehet 5-6 perc, de kevesebb vagy több is. Ezután, ha mondjuk ő beszélt, te hallgattál, próbáld meg te összefoglalni, amit hallottál, hogy tudja és érezze: figyeltél és megértetted, amit közölni akart. Utána jöhet a helycsere, és most ugyanannyi ideig nálad a szó, és ő figyel, majd összefoglal. Egyszerű és tényleg segíthet megelőzni (vagy kezelni) a komolyabb vitákat, félreértéseket.

Hangsúlyozd a pozitívumokat

Kerüld a hibáztatást. Ne követelőzz, és ne menj bele az ordítozásba. Tudasd a pároddal, hogy a tettei hogyan hatnak rád – támadás vagy vádaskodás nélkül. Ez nagyon nehéz, de maradj a saját térfeleden (már ami a tényeket és az érzelmeidet illeti). Például ahelyett, hogy „már megint hol voltál / mit csináltál / miért nem szóltál, hogy XY-nal fogod tölteni az egész napod?”, kezdd így. „Aggódtam, mert nem tudtam, merre jársz, és féltem, hogy esetleg bajod esett. Nem zaklatni akartalak, csak azért hívtalak telefonon háromszor is, hogy tudjam, jól vagy. Nekem megnyugvást jelentene, ha legközelebb küldenél egy rövid üzenetet, hogy minden rendben van, és ne várjalak meg a vacsorával.” Ami pedig a kiabálást illeti, az nem más, mint a véleményünk ráerőltetése a másikra. Ugye, ezt te sem szereted? Szóval, ha érzed, hogy kezd elharapózni a helyzet, gondolj az előzőekre, és mondd el a párodnak, hogy nagyon szereted, de most feszült vagy a beszélgetéshez. Mi lenne, ha adnátok magatoknak egy kis időt, átgondolnátok, mit akartok elmondani egymásnak és mondjuk félóra múlva folytatnátok?

Tanulj meg válaszolni ahelyett, hogy reagálnál. Mert a kettő közt fontos különbség van. Amikor reagálunk, azt érzelemből tesszük, míg a válaszolás azt jelenti, hogy megtervezzük, mit fogunk mondani és belegondolunk, hogyan fogadja majd a választ a másik fél. Ha nehezen tudja kezelni a dühét, a csalódottságát vagy más érzelmeit, vagy te tudod magadról, hogy ezek kemény diók számodra, akkor van pár olyan technika, amelyeket bevethetsz. Nekem a mély lélegzetvétel sokszor kevés. Amikor érzem, hogy elöntenek az érzelmek, lehunyom a szemem egy pillanatra, és az Edith Eva Egertől ellesett mantra nyomán ennyit mondok magamban: „minél tovább beszél, annál nyugodtabb vagyok”. És ez tényleg segít csökkenteni a vita közben felerősödött stresszt és érzelmeket, illetve hatékonyabban kezelni azokat.

Forrás: Yourtango.com
Fotó: Ivanko_Brnjakovic/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Regisztrálj most, és tedd meg első befizetésed, mi megduplázzuk 100 000 Ft-ig! (x)
Legnépszerűbb cikkek: