Házassági leckék, avagy 7 nap, 7 kommunikációs játék pároknak

Sokszor érzitek, hogy beszélgetnetek kellene, de nehezen jönnek a szavak? Íme, minden napra egy kommunikációs játék, ami a hét végére elmélyítheti és új alapokra helyezheti a párkapcsolatod.

A kommunikáció az élet minden területén fontos, így a partnerek közötti kapcsolatban is. Nem mindenkinek megy könnyen, sokan annyira félnek a konfrontációtól, hogy inkább megalkuvóvá válnak. Pedig egy házasság, vagy párkapcsolat során elengedhetetlen az őszinte kommunikáció. Ugyanis, ha ez hiányzik, az egész kapcsolat negatív irányt vehet.

Amikor párt választunk, tisztában vagyunk azzal, hogy nemcsak a másiknak, nekünk magunknak is számos hibánk, rossz tulajdonságunk van. Tudjuk, hogy nem lesz mindig minden rózsaszín, hogy a zökkenőmentes együttéléshez a kémia és a szeretet mellett nélkülözhetetlen a kompromisszum is. De ahhoz, hogy jó kompromisszumokat tudjunk kötni, kommunikálni kell. Ennek hiányában ugyanis nem érthetjük meg a másik álláspontját, gondolatait, véleményét és döntését.

A párkapcsolati kommunikáció kötelező!

A szürke hétköznapok során a folyamatos rohanás, a rengeteg intéznivaló és feladat bárkit könnyen bedarálhat, és a legapróbb munkahelyi feszültség is gyakran otthon kerül levezetésre. Ezért nagyon gyakori, hogy este, otthon, amikor már minden nyugodt lehetne és a szeretteink között vagyunk, a kikapcsolódás, lazítás helyett robbanunk. Sokszor nagyon nehéz ebben a helyzetben jól reagálni, ilyenkor jöhet jól egy kommunikációs játék. Ezeket a feladatokat érdemes nem harcként, vagy egymás elleni küzdelemként, hanem játékként, megoldásként felfogni. Ami egy fárasztó nap után nemcsak közelebb hoz a másikhoz, hanem szórakoztat is. A legreménytelenebb helyzetből is egyszerűbb megtalálni a kiutat közös erővel, mint egymás háta mögött sértődötten puffogni.

A párok nagy többsége akkor is küzd kisebb-nagyobb problémákkal, ha a külvilág felé igyekeznek ennek a látszatát titkolni. De nincs is ezzel baj, hiszen nem kell, hogy mindig, mindenben egyet értsünk a partnerünkkel, a baj sokkal inkább akkor van, amikor ezekről nem tudunk őszintén beszélni. A titok nem túl bonyolult: minden nehéz szituációban meg kell próbálni szeretettel közelíteni a másik felé és nem legyőzendő ellenséget látni benne. Próbáld meg úgy meghallgatni a párodat, hogy nem szólsz bele, nem ellenkezel vele, „csak” megérted, hogy ő mit gondol valamiről, amit te teljesen másképp látsz. Némítsátok le a telefonokat és szánjatok „miidőt” magatokra, a kapcsolatotokra.

Az alábbi kommunikációs játékok közül válasszatok olyat, amelyik mindkettőtök számára szimpatikus:

1. Húsz kérdés

Ez a játék egy egyszerű módja annak, hogy többet megtudj a párodról anélkül, hogy nyomást gyakorolnál rá, vagy csak a nehézségekre összpontosítanátok. Egy húsz kérdésből álló listára van szükség, amit mindketten megválaszoltok. Lehetnek a kérdések mindkettőtök számára ugyanazok, de az is jó megoldás, ha a másiknak írjátok össze a megválaszolandó kérdéseket. Engedd szabadon a fantáziád, és írd le azokat a kérdéseket, amelyekre nem biztos, hogy tudod a párod válaszát. Például:

  • Melyik volt a legemlékezetesebb randevúnk számodra?
  • Mikor érezted magad a leginkább magabiztosnak?
  • Mikor érzed úgy, hogy a legjobban becsüllek?
  • Hogy látod magad és kettőnket öt év múlva?
  • Mikor voltál utoljára büszke magadra?

A kérdések feltevésével olyan gondolatokat, álmokat és értékes tulajdonságokat is megtudhatok egymásról, amelyek felett eddig esetleg átsiklottatok.

2. Aknamező

Ha az eddigi rossz kommunikáción szeretnétek változtatni, akkor a fizikai és verbális játékok kombinációja a legjobb választás. Az aknamező olyan játék, ahol először egyikőtök szemét bekötitek, és a másik pedig végigvezeti a szobán. A játék célja, hogy a bekötött szemű partner biztonságosan átjusson a szobán a verbális jelzések segítségével, hogy elkerülje az előtte álló akadályokat, vagyis aknákat. Ennél a játéknál kiderül, hogy mennyire tudtok „vakon” megbízni a másikban, tudjátok-e értelmezni egymás utasításait, és együtt tudtok-e működni a cél elérése érdekében. Miután az egyikőtök átjutott a szobán, cseréljetek.

3. Érzelem activity

Kommunikációnk jelentős része non-verbálisan zajlik, ezért válasszatok olyan párkapcsolati kommunikációs játékot, amely segít fejleszteni ezt. A játékhoz mindkettőtöknek érzelmeket kell leírnia egy-egy papírdarabra, amit beletesztek egy dobozba. Keverjétek össze a papírokat, és aki kezdi, az húzzon egyet belőlük. Szavak nélkül mutogasd el, amit kihúztál, a párodnak pedig ki kell találnia, hogy mi az. Amikor kitalálta, akkor beszéljétek meg, hogy az az érzelem miért fontos, vagy ha olyan, akkor miért hiányzik a kapcsolatotokból.

4. Két igazság és egy hazugság

A Két igazság és egy hazugság játéknál mindketten megosztotok egy hamis és két igaz dolgot magatokról vagy a kapcsolatról. A másiknak ki kell találnia, hogy melyik állítás a hazugság. Nem kizárt, hogy a játék során olyan dolgot is megtudsz a párodról, amire eddig nem is gondoltál.

5. Aktív hallgatás

Az egyik legjobb kommunikációs játék, ha a pároddal szavak nélkül, aktívan hallgatjátok egymást. Állítsatok egy időzítőt 5 percre, és ez alatt az egyik fél bármiről beszélhet, amiről régóta szeretne. Ha lejárt az idő, akkor cseréljetek. Ez látszatra nagyon könnyű feladatnak tűnik, de meg fogsz lepődni, hogy néha mekkora önuralomra van szükség ahhoz, hogy ne vágj közbe, vagy ne kezdj el másképp érvelni, hanem csak szótlanul hallgasd a párodat.

6. Szemezés

A csend néha sokkal árulkodóbb tud lenni, mint maguk a szavak. Amennyiben egyikőtök nem a szavak embere, akkor nálatok beválhat a szemezés. 5 percig nézzetek egymás szemébe úgy, hogy senki sem töri meg a csendet. Majd 5 perc után beszéljétek meg, hogy a „némaság” alatt kinek milyen gondolatok jutottak az eszébe.

7. Csúcs- és mélypontok

Mindkettőtök számára segíthet figyelmesebben hallgatni és ítélkezés, okoskodás nélkül kommunikálni, ha nemcsak a jó, hanem a rossz dolgokat is megosztjátok egymással. Üljetek le egymással szemben és mondjátok el a másiknak, hogy aznap mi volt a legjobb és a legrosszabb dolog, ami veletek történt. Így lehetőségetek lesz arra, hogy megértsétek mi zajlik a másik fejében és megoszthatjátok azt is, hogy miképp reagáltatok volna a másik fél helyében.

Forrás: marriage.com

Nyitókép: Morsa Images/GettyImages

Ha tetszett a cikkünk, ezeket is ajánljuk:

Legnépszerűbb cikkek: